Hlavní obsah

Mafra se musí omluvit exministru Langerovi

Novinky, bad
Praha

Vrchní soud v Praze v úterý rozhodl, že se vydavatelství Mafra musí omluvit bývalému ministrovi Ivanu Langerovi za článek v MF Dnes, ve kterém se objevilo tvrzení, že byl Langer napojen na zavražděného podnikatele Františka Mrázka. Odvolací soud tak částečně změnil pět let starý rozsudek pražského městského soudu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ivan Langer

Článek

Exministr se domáhal omluvy za články v deníku Mladá fronta Dnes a serveru idnes.cz z roku 2008, které ho spojovaly se zavražděným kontroverzním podnikatelem Františkem Mrázkem.

Soud nižší instance dal v minulosti Langerovi částečně za pravdu a nařídil omluvu za dvě tvrzení, která nebyla podle soudu založená na pravdě. Podle jednoho z nich měl být Langer podezřelý z napojení na Mrázka. Šlo o výrok „Ivan Langer je ve spisu Krakatice podezřelý z propojení na organizovaný zločin kolem zavražděného bosse Mrázka.“ Za to uložil odvolací soud Mafře uveřejnit v MF Dnes omluvu v rozsahu 1/8 tiskové strany.

Podle druhého tvrzení měl Langer porušit zákon o střetu zájmů. Podle odvolacího soudu je omluva za toto „požadována nepřípadně“ a původní rozsudek Městského soudu v Praze v této části změnil.

Langerovi se celkem nelíbilo deset výroků Mafry, bylo mezi nimi i tvrzení, že lobboval za svého přítele Ivana Kyselého. To se však potvrdilo již dříve a Mafra se tedy za to omlouvat nemusí.

Langer s Kyselým byli v úterý zadrženi při zátahu detektivů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám