Hlavní obsah

Zelení se musí omluvit textaři Katapultu

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Strana zelených (SZ) se musí omluvit textaři skupiny Katapult Ladislavu Vostárkovi za použití sloganu „A co děti, mají si kde hrát?”. Ten byl součástí jejich volební kampaně z roku 2010. Omluvu SZ musí zveřejnit v deníku Blesk, rozhodl v úterý odvolací vrchní soud v Praze. Půlmiliónové odškodné ale SZ platit nemusí.

Foto: Profimedia.cz

Textař skupiny Katapult Ladislav Vostárek

Článek

„Dospěli jsme k názoru, že došlo k neoprávněnému užití autorského díla,“ uvedl předseda odvolacího senátu Jiří Čurda. Omluvu tak považuje pražský vrchní soud za opodstatněnou.

Zrušil ale část rozsudku, která se týkala odměny autorovi ve výši pět set tisíc korun. Tu Vostárkovi loni přiřkl verdikt Městského soudu v Praze. Zelení se ale hájili, že výše odškodného je nepřiměřená a důvod jejího udělení nepřezkoumatelný. Odvolací soud jim tak v úterý částečně vyhověl.

O případné finanční kompenzaci bude znovu rozhodovat pražský městský soud.

Bývalý textař skupiny Katapult Vostárek zažaloval zelené za to, že použili slogan ve své předvolební kampani v roce 2010. Ponurá otázka budoucnosti je částí hitu Katapultu „Až” z roku 1979, ke kterému právě Vostárek napsal text, hudbu dodal frontman skupiny Olda Říha.

Poškozená pověst

Vostárek, který pracuje jako právník, tvrdí, že mu použití sloganu v kampani poškodilo pověst. Zastupuje totiž klienty z oblasti průmyslu, tedy opačnou zájmovou skupinu než ekology.

„Abych se přiznal, já bych to Bursíkovi (bývalému předsedovi Strany zelených, pozn. red.) nedovolil ani za deset miliónů. Mně jde o to, aby si politici uvědomili, že nemůžou všechno,“ prohlásil loni v srpnu u soudu Vostárek.

Zelení se bránili tím, že slogan již dávno zlidověl. Vostárek podle SZ navíc nebyl veřejnosti znám jako autor textu a naopak medializace tohoto případu mu pomohla se zapsat do širšího povědomí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám