Hlavní obsah

Paměť se mohla napadené kadeřnici vrátit, řekl soudu s Nečesaným znalec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Znalec obhajoby ve čtvrtek nepřímo podpořil středeční výpověď napadené kadeřnice, na kterou měl zaútočit v únoru Lukáš Nečesaný. Mohla mít kvůli poranění mozku poruchu paměti i postižení zraku. Paměť se jí však mohla vrátit, řekl Krajskému soudu v Hradci Králové znalec Petr Mečíř. Dříve si žena podobou útočníka nebyla jistá. Soud chce ženu nechat odborně vyšetřit a jednání odročil.

Foto: David Taneček, ČTK

Lukáš Nečesaný u královéhradeckého krajského soudu

Článek

„Nejsem schopen říci, na jakou dobu porucha paměti byla, časem může klesat," řekl Mečíř. Na dotaz soudu, zda je možné, že Nečesaného poškozená poznala později na záběru z televize, znalec uvedl, že to nedokáže vyloučit. ”Určitě je to možné," řekl Mečíř.

Podle něj by však pro posouzení paměti poškozené bylo nutné provést speciální paměťové testy ve specializovaném centru.

Před soudem vypovídal také znalec z oboru psychiatrie Ilja Žukov, který řekl, že při rekognici byl výkon poškozené velmi nejistý, žena měla podstoupit podrobné psychiatrické vyšetření. Podle Žukova je v obecné rovině možné, že si někteří lidé mohou chybějící vzpomínky doplnit svým přesvědčením. „Určitě je ve schopnostech kvalitního psychiatra a psychologa to při vyšetření zjistit," řekl Žukov.

Vězeň mluvil o exministryni 

Další ze znalců hovořil o pachových stopách odebraných na místě činu. Soud ve čtvrtek dopoledne také četl listinné důkazy, například výpovědi Nečesaného spoluvězňů. Jeden z nich si například vzpomněl na to, že ve věznici Mírov Nečesaného navštívila tehdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková. Ta v tomto případě podala stížnost pro porušení zákona.

„Nečesaný potom měl dobrou náladu, říkal, že brzy půjde domů," citoval soud z výpovědi vězně. Nečesaný na dotaz soudu návštěvu ministryně ve věznici potvrdil. „Byla tam i za několika dalšími vězni," řekl Nečesaný.

Podle obžaloby se pokus o vraždu stal předloni 21. února v kadeřnictví těsně před koncem pracovní doby. Útočník ženu nejméně šestkrát udeřil do hlavy a z peněženky jí ukradl 10 000 korun. Život jí zachránili lékaři.

Vinu odmítá

Nečesaný od začátku obžalobu odmítá. Soudu řekl, že se chtěl v kadeřnictví dát ostříhat před schůzkou s přítelkyní, kadeřnice ale zavírala, a proto odešel. Nečesaný tvrdí, že žena musela být napadená až po jeho odchodu.

Hradecký soud již dříve Nečesaného potrestal 16 lety vězení, vrchní soud trest o tři roky zmírnil. Nejvyšší soud letos v květnu původní rozsudek zrušil, případ vrátil k hradeckému soudu a Nečesaného propustil z vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám