Hlavní obsah

Zakladatel vytunelovaného H-Systemu zůstává ve vězení

Právo, Novinky, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze ve středu v neveřejném zasedání zamítl žádost o podmíněné propuštění zakladatele H-Systemu Petra Smetky. Smetka si ve vězení odpykává trest ve výši 12 let, odseděl si už deset let a deset měsíců.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zakladatel H-Systemu Petr Smetka před soudem

Článek

Podle informací Práva zrušil pražský městský soud nepravomocné rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 4, jímž měl být podnikatel propuštěn na svobodu. Proti němu se odvolal státní zástupce.

„Rozhodnutí bylo neveřejné a nemůžeme je komentovat, dokud nebude doručeno účastníkům řízení,“ řekla Právu mluvčí městského soudu Markéta Puci.

„Mohu pouze potvrdit, že jsme příkaz k propuštění vězně dnes odpoledne nedostali,“ uvedl Jiří Dolejší, mluvčí pankrácké věznice.

Pokud by soud Smetokovi vyhověl, musel by být neprodleně propuštěn.

Pátá žádost

Obvodní soud pro Prahu 4 vyhověl jeho žádosti o podmíněné propuštění na konci května, kdy Smetkovu žádost posuzoval už po páté. Naposledy mu vyhověl loni v červnu. Městský soud však usnesení zrušil a věc vrátil na obvod k novému rozhodnutí.

Strůjce miliardového podvodu s více než tisícovkou poškozených je podle vedení pankrácké věznice vzorným vězněm. Městský soud Smetkovy žádosti o propuštění v minulosti rušil s tím, že se odsouzený nesnaží splácet obří škodu.

Za Smetku se naopak postavila část okradených klientů H-Systemu sdružených ve Stavebním bytovém družstvu Svatopluk s tím, že na svobodě může Smetka spíš splácet své závazky, než když bude za mřížemi.

Za smetku se bral Čunek

Za Smetku se bral i lidovecký senátor Jiří Čunek, který dokonce žádal městský soud, aby jednání bylo veřejné. Podle něj je rozhodnutí soudu účelové.

„Peníze z konkurzu nejsou ještě zcela rozkradené a někomu zkrátka vadí, aby se pan Smetka dostal na svobodu příliš brzy,“ řekl Právu senátor.

„Jeho propuštění přitom doporučují všichni znalci, vězeňská služba i prvoinstanční soud. Proti jsou pouze žalobci, kteří ho ani neviděli a jeden soudce, který všechny žádosti zamítá,“ dodal Čunek.

Klienti Marvanové proti

Naopak další klienti z družstva Maják zastupovaní advokátkou a bývalou političkou Hanou Marvanovou byli proti Smetkovu předčasnému propuštění a trvali na jeho potrestání.

„Přímluvy poškozených klientů za propuštění jsem zaznamenala. Musím ale říct, že na mě se obraceli další klienti, kterým Smetka nikdy neuhradil ani korunu. Ti o jeho propuštění rozhodně nežádali,“ uvedla Marvanová.

Kauza H-Systém

1993 - Petr Smetka s několika společníky zakládá 1. českoamerickou realitní společnost a další firmy, pro něž později získal od Komerční banky úvěry přes 800 miliónů korun.

- Smetka spoluzakládá společnost H-Systém

1995 - Začala výstavba prvních domků ve Velkých Přílepech a Horoměřicích u Prahy.

1996 - Smetka použil bez vědomí klientů vybrané peníze na pokus o rozjezd třetího trhu s cennými papíry či vznik nové loterie.

1997 - H-Systém se dostal do finančních potíží

- Přes 600 poškozených klientů H-Systému založilo Stavební bytové družstvo Svatopluk. Zbylá část klientů firmy založila sdružení Maják a chtěla usilovat o finanční vyrovnání svých pohledávek.

1998 - Družstvo Svatopluk obnovilo výstavbu domů ve Velkých Přílepech a dalších lokalitách.

- Na majetek H-Systému byl uvalen konkurz.

1999 - Policie obvinila z podvodu Smetku a další tři osoby.

2000 - Vyšetřovatel Smetku obvinil navíc z poškozování věřitele.

- Začalo trestní stíhání představitelů SBD Svatopluk.

2001 - Některým bývalým členům vedení H-Systému přišly poštou dopisové bomby, vyžádaly si jedno zranění.

2002 - Začal proces u pražského městského soudu.

2003 - Smetka a čtyři další lidé, mezi nimi bývalí členové vedení pobočky KB Praha-centrum, byli obviněni z úvěrových podvodů za 800 miliónů korun.

2004 - Smetka byl odsouzen na 12 let, další dva obvinění dostali podmínky.

2013 - Soud po 14 letech na základě amnestie zastavil stíhání dalších tří obviněných.

2016 - Smetka byl po 12 letech propuštěn, tehdy mu zbývalo na pohledávkách zaplatit skoro 750 miliónů korun.

Zdroj: ČTK

„Pan Čunek je s panem Smetkou ve velmi dobrých vztazích, navštěvoval ho ve vězení, a jestli konkrétním individuálním lidem Petr Smetka něco slíbil, tak rozhodně ne většině poškozených klientů. Řada poškozených psala i soudu, že není pravda, že by požadovali propuštění Smetky,“ podotkla Marvanová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám