Hlavní obsah

Za nahlášení bomby dostal muž šest let vězení. Navíc musí zaplatit milión

Havlíčkův Brod

Padesátiletého Miroslava Otrubu z Brna, který loni opakovaně hrozil nemocnici v Havlíčkově Brodě bombovým útokem, poslal havlíčkobrodský okresní soud na šest let do vězení s ostrahou. Muž, obviněný z obecného ohrožení a šíření poplašné zprávy, také musí uhradit téměř miliónovou škodu, kterou svým jednáním způsobil. Rozsudek zatím není pravomocný. Obhájce i žalobkyně si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Otruba telefonoval do nemocnice loni 20. listopadu večer. Podle své výpovědi chtěl zkomplikovat léčbu manžela ženy, s níž se pokoušel navázat vztah. Muž do nemocnice docházel na dialýzu.

Kvůli telefonátu muselo být z hlavní budovy nemocnice evakuováno kolem 300 pacientů. Mnozí z nich byli na odděleních ARO, jednotkách intenzivní péče, mezi evakuovanými byly i ženy z porodnického oddělení a narozené děti. Policisté budovu prohledali, žádný podezřelý předmět však nenašli. Pacienti se ještě během noci vrátili na svá oddělení.

Otruba telefonát opakoval druhý den časně ráno. Policisté ho zadrželi ještě týž den odpoledne v Brně. Podle dnešních výpovědí soudních znalců bylo více než 40 pacientů z oddělení ARO, JIP, interního, dětského a dalších oddělení ohroženo kvůli nervovému stresu a transportu těžkou újmou na zdraví, někteří i na životě. Pozdější úmrtí pěti pacientů však znalci nedali do přímé souvislosti s evakuací.

Lituje prý jen účelově

Otruba se k činu doznal a vyjádřil lítost. S poškozenou nemocnicí, záchranáři, hasiči a dalšími subjekty se údajně dohodl na splácení způsobené škody. Státní zástupkyně Zdeňka Tománková označila jeho doznání i lítost za účelové.

Požadovala trest těsně pod horní hranicí sazby, která je tři až osm let.

"Nechám si čas na rozmyšlenou, ale odvolání je pravděpodobné," řekla Tománková. Obhájce vzhledem k doznání a lítosti pro obžalovaného žádal trest v polovině sazby.

Soudkyně Hana Doubková konstatovala, že Otruba je mnohokrát trestaným recidivistou. Z posledního výkonu trestu se vrátil v roce 2011. "Tresty se míjejí účinkem. Obžalovaný z malicherných důvodů ohrozil chod nemocnice, musel vědět, že pacienti budou ohroženi na životech," uvedla soudkyně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám