Hlavní obsah

Známého ve Vidnavě bodl do srdce, dostal deset let

Právo, Petr Marek
Olomouc
Aktualizováno

Deset let ve věznici se zvýšenou ostrahou vyfasoval od senátu olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě šedesátiletý Ladislav Michalis Archontidis za to, že loni v srpnu ve Vidnavě na Jesenicku usmrtil ránou nožem do srdce svého známého. Hrozilo mu až 18 let. Kauza však bude mít pokračování, neboť obžalovaný se proti verdiktu na místě odvolal.

Foto: Petr Marek, Právo

Ladislav Michalis Archontidis u olomouckého krajského soudu.

Článek

Vše, jak vyplynulo u soudu, se mělo stát loni v srpnu na chodbě rodinného domu Archontidisovy přítelkyně. Obžalovaný tam podle obžaloby po vypití alkoholu a předchozí hádce známého napadl s cílem ho usmrtit. Bodl ho kuchyňským nožem přímo do srdce, čímž mu způsobil zranění, v důsledku kterého napadený zemřel.

Archontidis u soudu odmítl vypovídat. V přípravném řízení ale policistům řekl, že se cítí nevinný, že nikomu neublížil. Tvrdil, že byl pouze u konfliktu přítelkyně se známým, který vznikl kvůli údajné krádeži telefonu.

„Vyčítal jí, že mu ho vzala. Začali se hádat a ona ho z bytu vyhazovala. Najednou jsem ho uviděl ležet na zemi v bezvědomí s ránou v hrudníku. Vedle ležel nůž. Vzal jsem ho a hodil do dřezu. Pak jsem zavolal záchranku a než přijela, snažil jsem se ho oživovat. Neumím si vysvětlit, jak se to mohlo stát. Je možné, že kamarádka ho bodla, když ho vyhazovala z domu. Je to však jen má domněnka. Důkaz na to žádný nemám. Měl jsem navíc popito. Kolik jsem toho dal, ale nevím. Piji jen vodku, běžně udělám dva půllitry,“ řekl policistům Archontidis.

Svědkyně zemřela

Proti tvrzení obžalovaného naopak stála verze jeho přítelkyně, podle které měl vraždit právě on. U KS však vypovídat nemohla, neboť nedávno zemřela. KS ale právě její verzi vzal jako pravdivou.

„Z těch dvou jsme si museli vybrat. Jiná možnost nebyla. Nikdo další u incidentu nebyl. Ta její je zcela logická a působí věrohodně,“ vysvětlil předseda senátu Eduard Ondrášek.

Trest na samé spodní hranici zákonné sadby pak zdůvodnil tím, že na obžalovaného soud pohlížel jako na netrestaného. „V osmdesátých letech minulého století sice odsouzený byl, ale to je už dávno,“ dodal Ondrášek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám