Hlavní obsah

Češi sloužili nigerijským drogovým klanům, jeden při pašování kokainu málem zemřel

Praha
Aktualizováno

Čtyři Čechy obžaloval státní zástupce za obchod s vysoce kvalitním kokainem, který pomáhali dovážet do Evropy z Jižní Ameriky. Pašováním drogy si Češi moc peněz nevydělali. V jednom případě skončil kurýr ve vážném stavu v nemocnici, protože v těle převážel 800 gramů kokainu. Na akci spolupracoval také Interpol a další státy Unie, které zadržely ještě nejméně čtyři české občany.

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržení kurýrů (video je bez zvuku)Video: Policie ČR

 
Článek

„Hlavním cílem operace bylo zadokumentování drogové trestné činnosti nigerijských organizovaných kriminálních struktur v rámci Evropy a zadržení kurýrů a osob, které se zabývají dovozem drog. Na odhalování trestné činnosti těchto skupin pachatelů se podílely zejména policejní složky Španělska, Německa, Rakouska, Švédska, Holandska, Norska a Portugalska," uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Státní zástupce v ČR obžaloval čtyři osoby, tři byly zadrženy u nás a jedna ve Španělsku. Policisté u nich našli celkem tři kilogramy kokainu. Dealeři pašovali drogy z Brazílie a Kolumbie pro nigerijské drogové klany. Podle policie jsou obžalovaní ze sociálně slabých skupin a pašováním si tak chtěli přivydělat.

Foto: Policie ČR

Nalezené drogy

„Jedna z hlavních pachatelek, která zajišťovala nábor kurýrů v České republice, byla i s jedním ze spolupachatelů zadržena v Praze. Kurýři pašovali kokain za velmi nízké odměny, přičemž se vystavovali vysokým trestům, mnohdy ve věznicích s velmi tvrdými podmínkami,“ vysvětlila mluvčí protidrogové centrály Barbora Kudláčková.

Zneužívali děti

Přiblížila také jeden případ českého kurýra zadrženého ve Španělsku. „Převážel 800 gramů kokainu z brazilského Sao Paula ve svém trávicím traktu na letiště do Bilbaa ve Španělsku a hrozilo akutní nebezpečí ohrožení života. Kurýr musel být bezprostředně dovezen do nemocnice, kde mu byla droga z těla chirurgicky vyjmuta, přičemž mu zůstanou doživotní následky,“ popsala mluvčí.

Foto: Policie ČR

Drogy schovávali v botách i dětí

Ve Švédsku byl také zadržen Nigerijec žijící v ČR, který pro své krytí používal dvouleté dítě. Stejnou taktiku používali další dva Češi zadržení v Německu. V botách nezletilého dítěte převáželi tři kilogramy kokainu. Další Češi byli zadrženi také ve Vídni a Španělsku. Jejich trestní stíhání budou vést jednotlivé státy.

Foto: Policie ČR

Nalezené drogy

„Čtyřem osobám, které byly v ČR obžalovány pro zvlášť závažný zločin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, hrozí trest odnětí svobody v délce trvání deset až osmnáct let,“ uzavřela mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám