Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil exadvokátovi 7,5 roku za zpronevěru 84 miliónů

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na 7,5 roku za mříže poslal ve středu Vrchní soud (VS) v Olomouci bývalého advokáta Mariána Šťastného (40) z Olomouce za zpronevěru 84 miliónů korun. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu v Ostravě z letošního 21. ledna, proti kterému se obžalovaný odvolal.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Marián Šťastný před Vrchním soudem v Olomouci

Článek

Zároveň mu VS na deset let zakázal činnost v advokacii. Česká advokátní komora jej už v roce 2011 vyškrtla ze seznamu advokátů.

Šťastný zpronevěřil peníze, které uložili klienti na účet advokátní úschovy. Část peněz dosud nevrátil. V roli advokáta zpronevěřil peníze v době od listopadu 2009 do července 2010.

Peníze podnikatelů i obchodních společností využil na jiné účely a většinu z nich vrátil až po opakovaných urgencích. Do úschovy mnozí ukládali i desítky miliónů. Několik miliónů klientům stále chybí. Podle rozsudku musí škodu i s úroky uhradit.

Obžalovaného již KS potrestal v roce 2012 za zpronevěru 6,5 miliónu korun pěti lety vězení. Později se však objevily další případy. Původní rozsudek proto soud zrušil a trest mu navýšil.

Šťastný se hájil tím, že rozhodně nešlo o zpronevěru. „Nikdy jsem neodmítl nikomu nic vrátit ani jsem s ničím nemanipuloval v úmyslu přivodit sobě jakýkoli prospěch, ba naopak,“ tvrdil již u KS Šťastný. VS však jeho argumenty neakceptoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám