Hlavní obsah

Mysleli, že je v opileckém deliriu. Muž po pádu na zem zemřel

– Hradec Králové
Právo, Ludmila Žlábková

Oslava narozenin v jednom ze semilských barů neskočila šťastně. Když se chtěl jeden z hostů začít se slavící skupinkou mladých lidí družit, došlo k roztržce. Oslavenec Jiří Hamerský měl do staršího muže strčit tak nešťastně, že se při pádu zranil na hlavě a druhý den zemřel. Případ začal v pondělí řešit krajský soud v Hradci Králové a Hamerskému hrozí až 12 let vězení.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Jiřímu Hamerskému hrozí až 12 let vězení

Článek

„V baru jsem byl s přítelkyní a dalšími známými. Vypil jsem asi tři až čtyři lahvová piva a několik malých panáků berentzen, cítil jsem mírnou opilost,“ popsal obžalovaný u soudu incident z noci z 1. září 2013.

Starší podnapilý muž podle něj přišel do herny na Komenského náměstí v Semilech po půlnoci.

„Barmanka mu nejprve nechtěla nalít, že už má upito, ale nakonec dostal dvě deci červeného vína. Začal vyprávět nějaké své příběhy. Pak se pohádal s naším známým. Nakonec ho má přítelkyně poslala do pr.... Poškozený vstal a chtěl ji udeřit. Já vběhl mezi ně a oběma rukama jsem ho odstrčil. Na to konto poškozený zavrávoral a spadl na zem, kde se svezl a upadl do bezvědomí,“ popsal u soudu Hamerský.

Těžká zranění

„Poškozený se v pádu uhodil hlavou o stěnu tak, že utrpěl zlomeninu klenby a spodiny lební, pohmoždění mozku, krvácení pod pavučnici, krvácení pod tvrdou plenu mozkovou a rozsáhlý plošný krevní výron v měkkých pokrývkách lebních. Přes odbornou lékařskou pomoc poskytnutou v krajské nemocnici následující den na následky poranění zemřel,“ vyjmenoval utrpěná zranění státní zástupce Milan Vacek. Ten Hamerského obžaloval z ublížení na zdraví.

„Snažili jsme se ho přivést k vědomí, dát mu první pomoc, kontaktovali jsme rodinu. Asi po tři čtvrtě hodiny, kdy neměl žádnou otevřenou ránu, ale nereagoval na světlo, byl netečný, jsem zavolal záchrannou službu,“ dodal obžalovaný.

„Myslel jsem, že je v opileckém deliriu. Že tím jak spadl, usnul a přestal reagovat,“ odpověděl Hamerský na dotaz předsedy senátu, proč nevolali záchranku hned poté, co muž zkolaboval.

Chtějí odškodné

Hamerský, který se již dříve dopustit majetkových trestních deliktů a v současné době bude zřejmě stíhán za znásilnění a napadení, považuje svůj čin za velice nešťastnou událost, při níž sehrál roli alkohol i další špatné faktory.

V případě, že bude uznán vinným, požaduje po něm finanční náhradu nejen zdravotní pojišťovna, ale také pět dětí poškozeného. Každý z nich si své duševní útrapy považuje na víc než jeden a čtvrt miliónu korun.

Rozsudek by mohl padnout již v úterý.

Reklama

Výběr článků

Načítám