Hlavní obsah

Za brutální vraždu historika a jeho ženy v Praze dostal mladík 28 let vězení

Novinky, bad
Aktualizováno

Třicetiletý Dalibor Škopán, který loni v pražských Stodůlkách brutálně zavraždil 78letého historika a jeho manželku, dostal ve čtvrtek u pražského městského soudu výjimečný trest 28 let vězení. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Obviněného z dvojnásobné vraždy přivádějí k soudu.

Článek

Škopán žil v Praze se svou matkou a živil se pomocnými pracemi u technických služeb. Do blízkosti historika se dostal díky společnému zájmu o židovskou otázku.

Později na policii Škopán uvedl, že v osudný den šel za historikem požádat o finanční výpomoc. Diskuse se zvrhla a poté, co starší muž odešel na toaletu, uchopil Škopán nůž a po jeho návratu na něj zaútočil. Uštědřil mu patnáct bodných ran do krku, hlavy a hrudníku. Zápas uslyšela i historikova manželka, kterou Škopán bodl desetkrát.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Odsouzený podle spisu uvedl, že si nic nepamatuje, že jednal v afektu. K činu se však přiznal. „Vybavuju si, že byl nějaký zápas,“ uvedl Škopán. „Uvědomil jsem si tu děsnost toho, co se stalo. Zakřičel jsem: ‚Bože, proč jsi mě zklamal!‘“ [celá zpráva]

Chtěl zahladit stopy požárem

Mladý muž pak prohledal byt a ukradl šperky a knihy. Poté pustil plyn a odešel. Šperky prodal v rodném Brně a utrženými penězi uhradil nájem v pražském Slivenci, kde tehdy s matkou žil.

Dopaden byl letos v únoru na Karlovarsku. Soudní znalec jej během vyšetřování uznal za duševně zdravého. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný přichází k soudu. Archivní záběryVideo: Novinky

Zavražděný muž byl historik a dlouholetý spolupracovník Židovského muzea v Praze. Jako historik a badatel se celý život zabýval židovskými památkami v Čechách a na Moravě. V muzeu pracoval od roku 1996 do roku 2012 a poté externě. Vydal knihu Židovské památky v Čechách a na Moravě, která je dodnes základním zdrojem informací o židovských sídlech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám