Hlavní obsah

Ženě z Břeclavska hrozí za smrt tří dětí výjimečný trest

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno/Dolní Dunajovice

Výjimečný trest hrozí pětadvacetileté ženě z Dolních Dunajovic na Břeclavsku. Policisté uzavřeli případ trojnásobné vraždy novorozenců z letošního roku. Krajské státní zastupitelství teď vypracuje obžalobu a pošle ženu před soud.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Dům v Dolních Dunajovicích, kde se nalezly ostatky dětí.

Článek

„Jihomoravští kriminalisté ukončili vyšetřování případu trojnásobné vraždy novorozenců, ze které v únoru obvinili jejich pětadvacetiletou matku,“ uvedla krajská policejní mluvčí Petra Ledabylová. Případ začal brzy ráno 13. února letošního roku výjezdem záchranářů ke krvácející ženě do Dolních Dunajovic.

„Lékař, který ošetřoval silně krvácející ženu, pojal podezření, že před pár hodinami porodila dítě, které mohlo zůstat v domku. Policisté skutečně našli donošeného novorozence bez známek života a na půdě domu další dvě tělíčka dětí v různých stadiích rozkladu,“ popsala hrůzný nález přivolaných policistů mluvčí. Podle výsledků šetření se nejstarší z mrtvých dětí narodilo v roce 2012, poslední, jehož porod způsobil ženě komplikace, pak ve čtvrtek 12. února.

Zabíjela děti, aby se s ní nerozešel partner

Podle vyjádření vyšetřovatelů žena uvedla, že je zabíjela ze strachu, aby se s ní nerozešel o dva roky mladší partner, se kterým v domku žila.

Policisté na místě zasahovali několik hodin, k prohlídce domu potřebovali i hasiče, kteří se postarali o další nálezy, v domku objevili různé chemikálie potřebné pro výrobu drog. To je ovšem samostatný případ, týkající se dalších obyvatel domu.

„Po vyslechnutí ženy, soudní pitvě ostatků novorozenců a provedení dalších procesních úkonů zahájil vyšetřovatel trestní stíhání pětadvacetileté obyvatelky domu pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy. Vzhledem k tomu, že skutku se měla dopustit opakovaně a na dítěti mladším čtrnácti let, v případě odsouzení jí hrozí až výjimečný trest,“ uvedla mluvčí.

Žena skončila ve vazbě, kde čeká na soud. Kriminalisté již mají k dispozici i potřebné znalecké posudky a spis uzavřeli. Odeslali jej s návrhem na podání obžaloby na krajské státní zastupitelství.

Mladá žena podle policie rodila již pětkrát. Dvě děti z předchozího vztahu má v péči jejich biologický otec.

Varna pervitinu

Dům, ve kterém žena žila, má v obci nedobrou pověst. Varna pervitinu, kterou policisté při hledání mrtvých dětí našli, není první. Podle starosty Josefa Hasníka (nez.) už někdy před deseti lety tam policie jednu varnu likvidovala. „Když si nalistujete tak deset let staré zprávy, určitě je najdete,“ řekl již při nálezu starosta, který nežádoucí popularitou obce nebyl zrovna nadšený.

Za poslední dva roky se jedná o druhý případ vícenásobné vraždy novorozenců. V červnu 2013 začali kriminalisté šetřit nález mrtvého novorozence a ostatků dvou dětí, porozených o rok dříve v nedalekých Vlasaticích. Vražedkyně tehdy jako důvod uváděla špatné finanční poměry v rodině.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám