Hlavní obsah

Plameny šlehaly nad komíny. Kamera zachytila litvínovskou chemičku krátce po výbuchu

Litvínov
Aktualizováno

Plameny v litvínovské chemičce dosahovaly chvíli po čtvrtečním výbuchu více než 100 metrů až do výšky komínů. Ukazuje to video, které redakci poskytl čtenář Novinek. Silný výbuch byl podle něj cítit i v nedaleké administrativní budově. Látky uvolněné do ovzduší nejsou podle hygieniků škodlivé, problémem jsou spíše saze.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry chemičky krátce po výbuchuVideo: Pro Novinky M.A., Novinky

 
Článek

„K výbuchu a následnému požáru došlo v 9.00 asi tři minuty po výjezdu hasičů k úniku hořlavé látky na etylenové jednotce v areálu Unipetrolu RPA,“ sdělil redakci čtenář, který si nepřál být jmenován, a popsal situaci po explozi.

„Silný výbuch otřásl osmiposchoďovou administrativní budovou, která je od místa vzdálená asi 300 metrů. Celá administrativní budova a výrobna petrochemie byly ihned evakuovány. Plameny pod tlakem šlehaly do výšky nad místní chladicí věže, což je kolem 100 metrů nad zemí,“ uvedl.

Foto: Tereza Malecká, ČTK

V litvínovské chemičce Unipetrol vypukl požár.

„Najednou se to otřáslo a začalo hořet. Všichni utíkali co nejdál,” popsala zaměstnankyně firmy. Hasiči původně vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu, později ho změnili na mimořádný poplach.

K požáru se postupně sjelo několik desítek jednotek z celého Ústeckého kraje a byl vyhlášen tzv. zvláštní stupeň poplachu. Plameny hasiči dostali pod kontrolu kolem 14. hodiny.

„Oheň je pod kontrolou, už se nešíří. Zařízení musíme ochlazovat proudy vody. Propylen musí vyhořet,” řekl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Otrava toxickými látkami nehrozí

Sloup hustého tmavého dýmu byl v prvních hodinách vidět na desítky kilometrů daleko, až dva kilometry daleko bylo slyšitelné syčení z chemického provozu. V okolí padal popílek a černé saze. Podle mluvčího Unipetrolu Mikuláše Dudy do vzduchu neunikly škodliviny. „Látky uvolňované do ovzduší nejsou zdraví škodlivé. Největším problémem v souvislosti s požárem byla tvorba nepříjemných sazí,” uvedl v prohlášení Duda.

Odpoledne na místo dorazila i chemická laboratoř hasičů, která znovu kontrolovala kvalitu ovzduší. "Nic nebylo naměřeno," uvedl mluvčí Marvan. Hygienici zjištění hasičů potvrdili, ale přesto doporučili lidem v okolí nevětrat.

Zdraví lidí v okolí by mohly podle experta Jindřicha Petrlíka z ekologického sdružení Arnika ohrozit rakovinotvorné polyaromatické uhlovodíky. Vážou se totiž na saze, takže se mohou při vdechu přes částečky prachu dostat do plic.

„Nebezpečné také je, pokud by lidé v okolí jedli ovoce nebo zeleninu, a od sazí si ji neomyli,” řekl. Zmíněné látky ale způsobují rakovinu až při delším kontaktu. „Samozřejmě záleží na tom, jak dlouho v tom prostředí člověk je,” uvedl Petrlík.

Akutní nebezpečí vystavení obyvatel toxickým látkám ale podle ředitele Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje Josefa Trmala nehrozí. „Vzhledem k rozptylovým podmínkám a momentálnímu proudění vzduchu kouř stoupal přímo nahoru,” sdělil.

Udělají rozbor vody

„Krajská hygienická stanice ve spolupráci se Zdravotním ústavem v Ústí nad Labem následně odebere vzorky vody, zajistí jejich rozbor a také měření v okolí závodu s ohledem na potenciálně nebezpečné látky,” oznámila Dana Šalamunová z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví.

Samotný propylen je bezbarvý, extrémně hořlavý plyn, působící narkoticky. Se vzduchem tvoří výbušnou směs. Při vysokých koncentracích může způsobit udušení. Příznaky zahrnují ztrátu pohyblivosti a bezvědomí.

Havárii popsalo město Litvínov na své stránce. „Na etylenové jednotce v Unipetrolu došlo k výpadku chladicího okruhu propylenu a následně k výbuchu zařízení s následným požárem. Přebytečná produkce je spalována na polních pochodních.“

Příčinami výbuchu se zabývají vyšetřovatelé.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám