Hlavní obsah

Policie obvinila 11 lidí za údajné podvody se státním majetkem

– Praha

Protikorupční policie koncem července obvinila 11 lidí a tři firmy kvůli šesti případům podvodů s majetkem státních firem, které spadají pod ministerstvo průmyslu. Informoval o tom ve středu server Aktuálně.cz, podle kterého jsou mezi obviněnými podnikatelé a úředníci.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na vyšetřování případu dohlíží pražské vrchní státní zastupitelství. Podle něj se v kauze řeší podezření z podvodu, zpronevěry, křivé výpovědi, nepravdivého znaleckého posudku a zneužívání pravomoci veřejného činitele. Obvinění spáchali činy v různých fázích dokonání a různě se na nich podíleli, řekl serveru dozorující státní zástupce Jiří Pražák.

Doplnil, že obvinění se uvedených trestných činů měli dopustit v době od roku 2006 do roku 2013, kdy spáchali "celkem šest skutků, které souvisí s hospodařením několika státních podniků, jejichž zakladatelem bylo ministerstvo průmyslu a obchodu, a s nakládáním s majetkem státu, který byl těmto státním podnikům svěřen".

Jména stíhaných lidí ani společností zatím nejsou jasná. Podle Aktuálně.cz ale vše nasvědčuje tomu, že do kauzy spadá ´spící´ státní firma ČPP Transgas.

Média loni informovala o tom, že firma ČPP Transgas nakoupila sedm domů v Ústí nad Labem a v Liberci za 300 miliónů korun a ještě některé z nich u banky oddlužila. Přitom sama se do té doby většinou majetku zbavovala jako nepotřebného.

Údajným záměrem nákupu domů bylo zhodnotit státní peníze, případ ale začala vyšetřovat policie, která podle médií pracovala s verzí, že šlo o předem dohodnutý obchod nevýhodný pro stát, připomnělo Aktuálně.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám