Hlavní obsah

Indický lékař po rozsudku zmizel, za smrt přítelkyně má sedět už dva roky

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Ačkoli Krajský soud v Hradci Králové v roce 2013 odsoudil za ublížení na zdraví a výtržnictví indického lékaře Remuse Raju Anthrapera (37) k šesti letům vězení, cizinec se nástupu trestu vyhýbá. Už rok po něm neúspěšně pátrá i policie. Muž, jehož rodina patří v rodné zemi k lepší vrstvě a který v Čechách vystudoval a žil, byl uznán vinným, že v červnu 2012 po hádce a fyzické potyčce způsobil smrt své přítelkyně.

Foto: Policie ČR

Remus Raju Anthraper

Článek

„Po odsouzeném je vyhlášeno pátrání, respektive Krajský soud v Hradci Králové na něj vydal příkaz k dodání do výkonu trestu,“ potvrdila mluvčí policie Hana Klečalová.

„Od října 2014 je proti odsouzenému vedeno řízení jako proti uprchlému, v listopadu 2014 byl v dané věci vydán evropský zatýkací rozkaz. Do dnešního dne se nepodařilo zjistit místo pobytu odsouzeného. Pokud soud obdrží informaci o jeho možném výskytu mimo země Evropské unie, vydá na odsouzeného mezinárodní zatýkací rozkaz,“ doplnila mluvčí krajského soudu Kateřina Podeszwová.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Remus Raju Anthraper (vpravo) se svým obhájcem.

Součástí rozsudku bylo i přiznání finančního odškodnění rodičům oběti. „Aktuálně bylo v řízení vydáno usnesení, jímž byly poškozeným, tedy pozůstalým a pojišťovně přiznány ze zbylé částky peněžité záruky složené odsouzeným ve výši 500 tisíc korun poměrné částky. Na základě složení této záruky byl obviněný v srpnu 2012 propuštěn z vazby na svobodu,“ uvedla Podeszwová.

Peníze však zatím na konto pozůstalých neodešly. „Proti tomuto usnesení podal obhájce odsouzeného stížnost. Soud nyní čeká na odůvodnění této stížnosti,“ uzavřela mluvčí.

Hádka na diskotéce

Incident začal na hradecké diskotéce, kde pár popíjel alkohol a oba se brzy začali hádat a napadat. V tom pokračovali i poté, co je personál kolem druhé hodiny v noci vyvedl před diskotéku. Tam muž dívku napadl. Ta po jedné ráně spadla na zem a silně se uhodila do hlavy.

Z místa činu sice sama odešla a později se dokonce s přítelem znovu setkala na nedalekém Tylově nábřeží, ale v té chvíli už začala v důsledku krvácení do mozku a jeho silného otoku kolabovat. Když ji Anthraper spolu s přivolanými přáteli převezli kolem šesté hodiny ranní do nemocnice, už jí prakticky nebylo možné pomoci a ona během dne zemřela.

„Miloval jsem ji a doposud ji miluji. Je to pro mne stále velmi šokující a traumatizující. Nikdy jsem nečekal, že by se mně nebo jí mohlo v životě něco podobného stát,“ uvedl přede dvěma lety na začátku hlavního líčení. Vinu ale odmítl. Smrtelná zranění si podle obhajoby způsobila mladá žena sama až na nábřeží, když během jejich diskuse spadla a Anthrapera na sebe strhla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám