Hlavní obsah

Kajínka přestěhovali zpět na Mírov. Má z toho radost

Právo, Radim Vaculík

Další brzké ranní probuzení spojené s přesunem do další vězeňské destinace zažil v noci z neděle na pondělí na doživotí odsouzený Jiří Kajínek (54). Zhruba v půl třetí ráno si musel po necelých dvou měsících strávených ve Valdicích sbalit své věci a v opancéřovaném voze jej převezli opět jinam. Neřekli mu prý, kam míří, ale brzy se setkal s dobře známým prostředím.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Jiří Kajínek u Krajského soudu v Plzni. Snímek z roku 2005

Článek

Už popáté za těch více než dvacet let, co sedí za mřížemi, totiž Kajínek skončil zase v nejstřeženější české věznici na Mírově. Právu to v úterý potvrdila jeho přítelkyně, s níž je v kontaktu a jež s ním hned v pondělí i v úterý telefonicky hovořila.

Doplnila, že je Kajínek „radši“, že se dostal zpět na Mírov, odkud ho do Valdic odvezli kvůli stavebním úpravám v této hradní věznici. Paradoxní je, že právě z Mírova se Kajínkovi podařilo v říjnu 2000 utéci a dva měsíce se skrývat, než ho zatklo policejní komando v Praze.

Stará známá

Na prostředí Mírova si prý Kajínek podle přítelkyně zvykl víc než ve Valdicích, navíc to má k němu blíže na návštěvy z Brna, kde dotyčná žije. „Ve Valdicích byl v provizoriu, měl třeba i omezenější možnosti nákupu,“ řekla.

„Na Mírově je to rozhodně lepší, navíc je sám ve své cele, v níž byl před tím, a má svůj klid. Během dne může chodit i mimo celu a potkávat spoluvězně. Je to pro něj přijatelnější,“ dodala pro Právo Kajínkova dlouholetá přítelkyně.

Poté, co Kajínek před pár týdny ani potřetí neuspěl u plzeňského krajského soudu s návrhem na obnovu procesu z roku 1998, kdy dostal za dvě vraždy a pokus o třetí doživotí, mu prý spousta lidí okolo radí, ať zase uteče. Údajně mu to radí i někteří dozorci.

„Bachaři mu to říkají taky, jen ale ať prý zrovna nemají službu. Dokonce si nechávají napsat věnování do knihy, kterou napsal, ale to jen mezi čtyřma očima,“ doplnila s úsměvem přítelkyně odsouzeného.

Kajínek však opakovaně prohlásil a zapřísahal se, že už odnikud utíkat nebude, že se na svobodu dostane jen legálními prostředky. O podmínečné propuštění může požádat nejdříve v roce 2022, kdy mu bude 61 let.

Kajínek se celkem třikrát pokusil o útěk

červenec 1994 - Při vycházce přeskočil zeď vycházkových dvorů věznice v Českých Budějovicích a prchl do města. Justiční stráž i policisté ho krátce nato dostihli na břehu Vltavy.

září 1996 - Přeřezal v noci okenní mříže cely ve valdické věznici. Po 20 minutách byl objeven na střeše jednopatrového přístavku ještě v areálu věznice. Bez odporu se vzdal.

říjen 2000 - Utekl z věznice na Mírově a policii unikal 40 dní. Speciální komando ho nakonec dopadlo v pražském bytě Marie Černé, manželky "orlického vraha" a jednoho z jeho spoluvězňů Ludvíka Černého.

Zdroj: vac 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám