Hlavní obsah

Rodiče utratili synovo odškodné po útoku psů, dostali podmínku

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Okresní soud v Klatovech v úterý potrestal za zpronevěru dvouletou podmínkou rodiče šestiletého Tadeáše. Chlapce z Klatovska loni v srpnu napadli a vážně zranili dva ohaři. S povděkem proto rodiče chlapce přijali od majitele psů Václava Kroupy (61) 200 tisíc korun jako finanční satisfakci a před opatrovnickým soudem stvrdili podpisem, že peníze použijí výhradně pro potřeby chlapce. Jenže ve skutečnosti splatili své dluhy a pro syna jim nezbylo nic.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Rodiče chlapce u soudu

Článek

Podle samosoudkyně Ludmily Liškové spáchali čin jako osoby, které mají zvlášť uloženou povinnost hájit zájmy poškozeného.

„Jednání obžalovaných je zavrženíhodné už s ohledem na to, že byli svědky toho, jaké utrpení prožíval jejich syn po napadení psy. Chlapec bude mít trvalé následky a peníze byly určeny na zlepšení kvality jeho života,“ upozornila státní zástupkyně.

Oba rodiče přitom byli při úředním schvalování dohody o finančním vypořádání poučeni o tom, že peníze jsou určeny jako odškodné pro dítě, a tudíž musí být použity výhradně v jeho prospěch.

Předpokládala jsem, že stejnou částku dostanu jako podíl z dědictví po zemřelé matce.
odsouzená

„Jejich povinností tak bylo celou částku uložit na účet zřízený na jméno syna a bez souhlasu soudu neměli právo s penězi volně nakládat. Rodiče ale podmínky dohody porušili a peníze vyplacené začátkem letošního února použili k zaplacení svých dluhů z minulosti,“ zaznělo z úst žalobkyně.

Jak otec, tak matka Tadeáše odmítli před soudem vypovídat. Do policejního protokolu uvedli, že si vypůjčili 170 tisíc pro úhradu zvýšených nákladů na léčbu syna. Od koho peníze dostali, ale odmítli sdělit, stejně jako nedokázali předložit jakýkoli doklad o půjčce.

Žijí z dávek

„Předpokládala jsem, že stejnou částku dostanu jako podíl z dědictví po zemřelé matce. Bylo to ale mnohem méně a ještě mi to splácejí po tisícovce měsíčně,“ řekla vyšetřovatelům 40letá žena.

Kromě Tadeáše má dvojice spolu další čtyři děti. Žijí ze sociálních dávek, měsíčně dostávají 17 tisíc korun.

Psi dítěti strhali kůži a ukousli mu kus stehna

Ke smutné události došlo loni v srpnu, kdy Kroupovi utekli z kotců dva ohaři. Tadeáše podle svědků vlekli několik desítek metrů po zemi a kousali do něj. Zahnat je museli až střelbou policisté.

Hoch utrpěl velmi vážná zranění a několik týdnů strávil v nemocnici. Z lékařské zprávy vyplývá, že měl téměř po celém těle strženou kůži, na řadě míst hluboké tržné rány, a dokonce mu psi ukousli i část stehna. Podle znalců útok zvířat neměl u dítěte za následek jen bolestivý prožitek, ale přinesl mu i psychické stresy.

Kroupu soud uznal vinným z těžké újmy na zdraví, ale upustil od potrestání i s ohledem na to, že chlapci zaplatil odškodné a je připraven uhradit veškeré léčebné výlohy po jejich vyčíslení pojišťovnou.

„Každý den musím Tadeášovi mazat rány. Doktoři nás upozornili na to, že jak poroste kůže, tak se mu bude trhat. V podstatě nám oznámili, že kluk bude mít trvalé následky,“ prohlásila loni v prosinci před soudem chlapcova matka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám