Hlavní obsah

Vepřem s turbanem jsme mířili na Islámský stát, tvrdí fotbaloví fanoušci

Právo, Jaroslav Švehla

Transparent s vepřem v turbanu, který se objevil na stadiónu FK Jablonec při zápasu s mužstvem Bohemians 1905, přirovnali jablonečtí fotbaloví fanoušci ke karikaturám Charlie Hebdo. Autoři karikatury, kterou se už zabývá policie, prý nemířili na všechny muslimy, ale na bojovníky Islámského státu.

Foto: supporters.cz

Na stadiónu v Jablonci nad Nisou se objevil protiislámský transparent.

Článek

„Velmi nás překvapuje mediální a lidská hysterie okolo naší karikatury Islámského bojovníka, který je slečnou Evropou vyhnán zpět, odkud přišel. Jistě si pamatujete na aféru Charlie Hebdo, jejíž karikaturistický styl a nadsázka byly naším vzorem při vyjádření názoru na Islámský stát, jeho bojovníky a genderovou nerovnost v muslimském světě,“ reagovali jablonečtí fanoušci na článek z minulého týdne, ve kterém jsme informovali o tom, že transparentem se kvůli podezření ze spáchání trestného činu podněcování nenávisti vůči skupině osob nebo omezení jejich práv a svobod už zabývá policie. [celá zpráva]

„Vyžádali jsme si posudek znalce z oboru extremismu,“ uvedla mluvčí police v Libereckém kraji Vlasta Suchánková.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V zaslaném e-mailu podepsaném fanoušci FK Jablonec se tvrdí, že o podněcování nenávisti vůči skupině osob se nejedná, prý nesoudí obecně všechny muslimy.

Charlie Hebdo urážel více, míní fanoušci

„Pokud policie shledá tuto naši karikaturu závadnou tímto způsobem, jsme připraveni podat trestní oznámení na všechny, kteří schvalovali mnohem více urážlivé karikatury pod heslem Je suis Charlie,“ píší jablonečtí vlajkonoši, kteří dokonce chtějí o postupu českých orgánů vůči nezávislé tvorbě karikatur informovat redakci Charlie Hebdo.

Vlajkonoši v zelenobílém se pustili i do vedení svého fotbalového klubu. To se ústy mluvčího omluvilo všem, které mohla karikatura urážet, a autory malůvky viní z podrazu.

Choreo, jak se velkoformátovým malbám na fotbalových ­stadiónech říká, měli od klubu schválené, fanoušci před zápasem doplnili transparent právě o vepře s turbanem a koránem.

„Karikatura nebyla hotová, když ji kontrolovali. Kolikrát se tyto věci dodělávají až v den zápasu. Stejně tak nás mrzí omlouvání bojovníkům Islámského státu, kteří byli cílem této choreografie. Klub by měl za svými fanoušky stát a měl by uznávat hodnoty svobody projevu a názoru,“ tvrdí fanoušci.

Jablonecký fotbalový klub již minulý týden uvedl, že se k celé věci v dohledné době vyjádří.

Reklama

Výběr článků

Načítám