Hlavní obsah

Provozovatel vietnamského bistra sekl zloděje mačetou, teď stojí u soudu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Případ neadekvátní obrany majetku, který málem skončil těžkou újmou na zdraví, projednává od středy ostravský krajský soud. Šestadvacetiletý Vietnamec, který provozoval bistro v Orlové na Karvinsku, přistihl jednoho z hostů při krádeži dvou židlí. Na ulici ho dostihl a poranil mačetou. K většímu krveprolití nedošlo jen díky souhře náhod a zákroku svědků.

Foto: Aleš Honus, Právo

Provozovatel vietnamského bistra přichází k soudu za doprovodu eskorty.

Článek

Obžalovaný Hung Long Nguyen, který byl už před necelými dvěma lety odsouzen v Pardubicích k podmíněnému trestu za pokus o těžké ublížení na zdraví, u soudu odmítl vypovídat. Mlčel i při výslechu u policie.

A tak při rekonstrukci toho, co se stalo, je nutné vycházet pouze z výpovědí svědků a zraněného mladíka.

K události došlo loni 5. listopadu, kdy si provozovatel bistra na Masarykově třídě v Orlové všiml čtyřiadvacetiletého mladíka, jak odnáší z restaurace dvě židle.

Když uviděl mačetu, židle upustil

„Ozbrojil se mačetou a vyběhl za ním. Mladík ve chvíli, kdy obžalovaného spatřil, odcizené židle upustil. Obžalovaný poté za přítomnosti dalších osob zaútočil na poškozeného mačetou do oblasti hlavy, přičemž útok poškozený vykrýval předloktím ruky,“ uvedl státní zástupce Vít Legerský při čtení obžaloby.

Jen díky velmi aktivní sebeobraně utrpěl napadený mladík pouze jednu sečnou ránu do předloktí ruky. Vietnamec potom zvedl židli, která ležela na ulici, a hodil ji na zloděje. Muž se nakonec ze svých zranění léčil jen několik týdnů.

Přesto obžalovanému hrozí za pokus o těžké ublížení na zdraví až dvanáct let vězení. „Jen díky souhře šťastných náhod nedošlo k závažnějším zraněním, která by mohla vést ke smrti,“ doplnil žalobce.

Hlavní líčení bude pokračovat i ve čtvrtek výpověďmi svědků a soudních znalců. Zatím není jasné, zda bude vyhlášen rozsudek, protože soudu se zatím nepodařilo zkontaktovat s poškozeným, který by měl být také vyslechnut.

Reklama

Výběr článků

Načítám