Hlavní obsah

Při požáru v Praze zemřela pravděpodobně sopranistka Dvořáková

– Praha • Aktualizováno
Novinky, ČTK, ok, jap

Při ranním požáru rodinného domu v pražských Střešovicích s největší pravděpodobností zemřela operní pěvkyně Ludmila Dvořáková a její sestra. Naznačuje to věk oběti a zjištění ČTK. Dům byl silně zakouřený, ženy našli hasiči v bezvědomí a záchranáři už jim nedokázali pomoci.

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči zasahovali při požáru domu ve StřešovicíchVideo: Novinky

 
Článek

„V 6.23 hod. jsme přijali hlášení o požáru domu v ulici Na Ořechovce. Jednalo se o požár dvou pokojů ve dvoupodlažním rodinném domě, který jsme hasili pomocí dvou vodních proudů,“ sdělila Novinkám mluvčí hasičů Pavlína Adamcová s tím, že celý dům byl silně zakouřený.

Doplnila, že na vyšetřování se bude podílet Technický ústav požární ochrany, který na místě odebral vzorky.

V domě našli hasiči dvě ženy v bezvědomí, které předali záchranářům. „I přes veškerou snahu ženy ve věku 92 a 87 let na následky požáru zemřely,“ řekla mluvčí záchranářů Klára Fikejzová.

Už ráno informoval server blesk.cz, že dům patří operní zpěvačce Ludmile Dvořákové. Že zemřela právě slavná zpěvačka, naznačuje věk zveřejněný záchranáři. Dvořákové bylo totiž 11. července 92 let. Oficiálně ale totožnost obětí zatím nikdo nepotvrdil.

Zpívala v New Yorku i Londýně

Sopranistka Ludmila Dvořáková se narodila 11. července 1923 v Kolíně. Studovala zpěv na pražské konzervatoři a v roce 1949 nastoupila do angažmá v Ostravě. Od roku 1954 byla pět let sólistkou opery Národního divadla v Praze, pak odešla do Slovenského národního divadla v Bratislavě.

Foto: Profimedia.cz

Ludmila Dvořáková na snímku z roku 2003

Už v roce 1960 jí ale nabídla angažmá západoberlínská Státní opera a ač to za tehdejšího režimu nebylo obvyklé, získala souhlas úřadů a od té doby působila takřka výhradně v zahraničí, mimo jiné v Mnichově (1964-1974), New Yorku (1966-1968) a Londýně (1966-1972).

Dvořáková vynikla i v Metropolitní opeře v New Yorku, kde stanula po Emě Destinnové, Marii Jeritze a Jarmile Novotné jako první česká pěvkyně nové doby. Pozvání do Metropolitní opery v New Yorku jí umožnilo vystupovat jak v historické, tak v nové budově. Pěvkyně, jejíž specialitou byly Wagnerovy a Straussovy opery, dostala Thálii za celoživotní dílo (2002) i Cenu Antonína Dvořáka za celoživotní mistrovství a přínos v popularizaci české hudby (2012).

V roce 2003 vyšel na CD její recitál pořízený ze vzácných studiových nahrávek pro Supraphon a Československý rozhlas. Orchestr Národního divadla v Praze na nahrávkách řídil manžel pěvkyně Rudolf Vašata.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám