Hlavní obsah

Na Českolipsku utýrali dalšího koně. Policie našla mladíka, který koně dusil už dřív

– Česká Lípa • Aktualizováno
Právo, Jaroslav Švehla

Policisté ve čtvrtek pátrali po třiadvacetiletém muži, který na začátku června bestiálním způsobem utýral koně na pastvinách v obci Kravaře na Českolipsku. Přestože mladík v červnu neútočil poprvé a ze zvířete ještě zaživa odřezal asi čtyři kilogramy svaloviny i s kůží, státní zástupce tehdy neshledal důvody pro uvalení vazby a zadržený mladík byl tehdy propuštěn na svobodu. Ve středu v noci byl nedaleko od místa hrůzného činu utýrán další kůň.

Foto: Policie ČR

Michal Medek, po kterém pátrá policie.

Článek

„Přijali jsme oznámení od majitele zemědělské usedlosti, že na jeho pozemku někdo v noci na čtvrtek usmrtil klisnu poníka. Zvíře bylo přivázané ke stromu. Mělo ovázané lano kolem krku a svázané nohy. Přivolaná veterinářka určila příčinu smrti udušení,“ řekla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková s tím, že policisté případ vyšetřují jako přečin týrání zvířete, za což pachateli hrozí až tři roky vězení.

Ve čtvrtek vyhlášenou rozsáhlou pátrací akci po nezvěstném Michalovi Medkovi policejní mluvčí potvrdila bez toho, aniž by pátrání spojovala s aktuálním případem. Večer byl mladík nalezen.

Foto: Policie ČR

Mladík koni prořízl hrdlo

Když policisté mladíka před více než měsícem zadrželi a obvinili z týrání zvířete, tehdy se přiznal, že koně úmyslně usmrtil a zdůvodnil to tím, že měl velmi špatný den. Mladík se doznal i k tomu, že se zvířeti pokoušel ublížit už v minulosti.

Vyšetřován na svobodě

Koně prý svázal smyčkou kolem krku a nohou ke stromu. Kůň se ale podle jeho výpovědi dokázal ze zajetí vytrhnout a utekl. Třiadvacetiletý mladík dlouhodobě nežije ve svém trvalém bydlišti, často se potuluje po okolí, nechává se najímat na příležitostné manuální práce u lidí, kteří mu nabídnou i ubytování.

Okresní státní zástupkyně v České Lípě Jitka Bojanová rozhodnutí svého kolegy vyšetřovat obviněného na svobodě před časem hájila tím, že mladík nebyl dosud soudně trestán a ze shromážděných důkazů prý nevyplynulo, že by se chtěl trestnímu stíhání vyhýbat ani v týrání zvířat pokračovat.

Zvíře muselo trpět

Českolipský psycholog Miroslav Hudec uvedl, že pachateli děsivého činu chybí empatie a soucit. „Člověk s narušenou emotivitou, neschopný vyšších citů může být nebezpečný. U zvířete to může začínat,“ varoval Hudec.

„To zvíře muselo strašně trpět a řvát. To většinou zarazí v útoku i ty největší lotry tyrany,“ sdělil psycholog, který doporučoval psychiatrické vyšetření obviněného mladíka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám