Hlavní obsah

Hasiči na severu Moravy hasili pole, les i suchou trávu

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned pět požárů lesa, luk či polí, které vzplály kvůli nadměrnému suchu a horku, museli v sobotu likvidovat moravskoslezští hasiči. Škoda, kterou plameny napáchaly, jde do statisíců korun.

Foto: Foto HZS Moravskoslezského kraje

Článek

Krátce po sobotním poledni se hasiči dozvěděli o požáru částečně sklizeného pole s ječmenem v Odrách na Novojičínsku. Pole hořelo na ploše zhruba 17 hektarů, přičemž asi  na 15 hektarech bylo už jen strniště. „Požár likvidovalo šest hasičských jednotek, pravděpodobná příčina vzniku požáru je zapálení od jiskry z kamene spadlého do žacího stroje. Škoda byla předběžně stanovena na 50 tisíc korun,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Marek Gašparín.

Zatímco hasiči z Novojičínska hasili pole u Oder, sedm jednotek hasičů z Ostravy a Havířova bojovalo s plameny v lese v katastru Václavovic na Ostravsku. „Požár zasáhl plochu přibližně 200 krát 100 metrů mladého lesa, na místě zasahovalo devět hasičských vozidel, škoda byla předběžně stanovena na 100 tisíc korun, příčina požáru je v šetření,“ informoval mluvčí hasičů.

Tráva a lesní porost vzplál také poblíž Světlé Hory na Bruntálsku. „Při požáru došlo ke zranění jedné osoby. Ženě, která se nadýchala zplodin hoření, poskytli hasiči první pomoc, řekl Gašparín s tím, že tráva hořela také poblíž železniční tratě v Ostravě-Mariánských Horách.

„Poslední požár byl ohlášen jako dým z lesa poblíž Nýdku na Třinecku. Jednalo se o nepřístupný terén poblíž státní hranice s Polskem. Když hasiči požár objevili, zjistili, že je již na Polské straně. Hořela tam paseka a nízký porost v lese na ploše asi 150 krát 200 metrů,“ popsal mluvčí a dodal, že s likvidací požáru pomohli polským kolegům hasiči z Třince a Nýdku.

Reklama

Výběr článků

Načítám