Hlavní obsah

Otčím v masce čerta krutě bil čtyřletého hocha, tvrdí obžaloba

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Pokaždé, když si otčím nasadil masku čerta, třásl se čtyřletý chlapec hrůzou. Nejenže ho to děsilo, ale věděl, že bude následovat pořádný nářez. Psychický teror spojený s krutým bitím musel hoch ze severního Plzeňska snášet podle obžaloby půl roku. Otřesný případ týrání začal ve středu projednávat Okresní soud Plzeň-sever.

Foto: Novinky/Právo

Článek

Čtyřiadvacetiletý muž podle státního zástupce Dušana Nového mlátil malého chlapce po celém těle jak rukou, tak i různými předměty. Neodradil ho ani pláč dítěte, které mělo po každém výprasku modřiny od hlavy až k patě.

„Fyzicky jej napadal v době, kdy s ním byl doma sám,“ uvedl Nový. Násilí podle něj vyvrcholilo v polovině března.

„Chlapce vzbudil po čtvrté ráno, vytáhl ho z postele a téměř tři hodiny ho průběžně a opakovaně bil, přičemž se vydával za čerta a vyhrožoval mu, že jestli o tom někde bude mluvit, tak půjde do pekla. Hoch na to reagoval pláčem a musel slíbit, že když se ho někdo bude ptát na modřiny, tak bude říkat, že spadl z postele,“ pokračoval státní zástupce.

Proti muži svědčí řada důkazů, ten stěžejní je policejní odposlech přímo z bytu, na kterém je jeho agresivní chování vůči dítěti zvukově zaznamenané. Z autentické nahrávky doslova běhá mráz po zádech.

Agresivitu přičítal kouření marihuany

Agresor se hájí tím, že útočnost v něm vyvolávala marihuana, kterou pravidelně kouřil. „Byl jsem ve stresu, klukovi jsem dal občas nějakou přes prdel, ale rozhodně jsem ho nikdy neuhodil do obličeje nebo hlavy,“ prohlásil muž před soudem. Dítě prý měl rád.

Nevěřila jsem tomu, syn mi řekl, že to není pravda a stejně mi odpověděl i můj druh
matka dítěte

„Normálně jsme si spolu hráli, koukali se na pohádky, kreslili nebo stavěli z lega,“ pokračoval. Proč chlapce trestal? „Třeba že se počůral nebo mi vzal z popelníku hořící cigaretu,“ vysvětloval obžalovaný.

Partnera od začátku obhajovala jeho družka a matka dítěte. „Choval se k němu hezky, nechce se mi věřit, že by mu byl schopen ublížit,“ vypověděla. Modřiny přičítala spíše k nehodám. „Občas do něčeho narazil nebo upadl. Pak už mně to přišlo divné, tak jsme šli k doktorovi, jestli nemá třeba špatnou srážlivost krve. Když se vyloučil medicínský problém, tak jsem si myslela, jestli mu neubližuje nějaké dítě ve školce,“ pokračovala žena. Po návštěvě psycholožky se dozvěděla, že syna nejspíš bije její přítel.

„Nevěřila jsem tomu, syn mi řekl, že to není pravda a stejně mi odpověděl i můj druh. Ten přiznal, že ho sice někdy udeřil, ale že mu neubližuje,“ dodala.

Když se měl vrátit k matce, začal brečet, celý se třásl a zalezl pod stůl, že nikam nepůjde
biologický otec dítěte

Ozvala se školka i chlapcův otec

Ta proto ani příliš nechtěla spolupracovat s policií, jenže to už vzaly do svých rukou učitelky z mateřské školy a biologický otec dítěte.

„První podezření, že není něco v pořádku, jsme začali mít poté, co nám vysvětloval, jak přišel k modřinám. Ráno řekl jednu legendu, odpoledne zase jinou. Pak se mu modřiny na tváři a krku vybarvily do tvaru dlaně s prsty. Navíc se zcela změnilo jeho chování, z živého chlapce se stal apatický, bojácný a uplakaný nešťastník,“ řekla u soudu jedna z učitelek. Podle ní matka dítěte na upozornění, že chlapec je samá modřina, reagovala v tom duchu, že je má ze školky. „I z toho důvodu jsme to raději oznámili,“ uzavřela pedagožka.

Zvratu v chování si všiml i biologický otec, který ho měl ve střídavé péči. „Když se měl vrátit k matce, začal brečet, celý se třásl a zalezl pod stůl, že nikam nepůjde. Viděl jsem i ty modřiny, na to mi řekl, že spadl z kola. Řešil jsem to s jeho matkou, ta vůbec nereagovala. Tak jsem to oznámil na sociálku,“ sdělil soudu.

Soud bude pokračovat výslechy znalců a dalších svědků, rozsudek by měl padnout v srpnu. Muži hrozí až osm let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám