Hlavní obsah

Vraždu brokovnicí maskoval jako sebevraždu, dostal za to 20 let

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Zastřelím expřítelkyni otce a ona se pak ke mně vrátí. S takovou těžko pochopitelnou představou ukul vražedný plán sedmatřicetiletý Štěpán Kavan. Popravu otce své bývalé partnerky chtěl přitom narafičit jako sebevraždu. Při činu se ale dopustil několika chyb, kvůli nimž se jeho plán zhroutil jako domeček z karet. Nyní bude mít dost času na zpytování svědomí, brněnský Krajský soud ho tento týden poslal na 20 let do vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kavan rodinu své oběti dobře znal. S dcerou zavražděného muže totiž dlouho chodil a v rodinném domku v jedné z obcí na Třebíčsku byl jako doma. Proto také dobře věděl, kde má hlava rodiny, náruživý nimrod, uschované zbraně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Schoval se v kurníku

Když se s ním přítelkyně rozešla, Kavan to nemohl přijmout a podle všeho vinil z rozchodu právě otce dívčiny. Loni na začátku května se proto vloupal do domu a ukradl brokovnici, kterou uschoval za králíkárnou na zahradě domu.

„Dva dny poté, co nechal doma svůj mobilní telefon, aby podle něj nebylo možno vystopovat jeho pohyb, na kole dojel k domu rodiny své bývalé přítelkyně, vlezl do zahrady, vzal si schovanou zbraň a ukryl se v přístřešku pro slepice. Pak vyčkával na příchod muže, o němž věděl, že ráno chodí krmit králíky,“ prohlásil státní zástupce Jiří Morava.

Když muž ráno přišel, Kavan na něj namířil zbraň. Podle svých slov po něm chtěl jenom peníze, které mu měl muž dlužit.

Falešný dopis na rozloučenou

„Sešli jsme se tam, protože tvrdil, že mi vrátí peníze. Když jsem přišel, měl v ruce zbraň. Začali jsme se o ni tahat a on mě praštil do hlavy. Myslím, že potom mě donutil napsat ten dopis na rozloučenou. Když jsem mu ho dal, strčil si ho do kapsy. Pak si pamatuju jen to, jak jedu domů na kole,“ hájil se Kavan.

Podle senátu brněnského soudu v čele s Tomášem Kurfiřtem ale důkazy hovoří o něčem úplně jiném. Muž totiž chtěl Kavanovi vytrhnout zbraň, při tahanici vyšla rána, která prostřelila střechu přístěnku.

Kavanovi se pak podařilo svého soka přemoci a z bezprostřední blízkosti ho střelil do hlavy. Poté napsal falešný dopis na rozloučenou, zbraň vložil mrtvému do ruky a utekl. Mrtvého muže našel v přístěnku jeho malý syn.

Případ ještě není u konce, Kavan i státní zástupce se proti trestu odvolali k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám