Hlavní obsah

Málem přišli o rodinný dům, soud se ale důchodců zastal

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé příběhy mají svůj, tedy alespoň zatím, šťastný konec. V deníku Právo a na serveru Novinky.cz vyšel přede dvěma měsíci článek o hrozící finanční katastrofě manželů Janečkových z Prahy-západ.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Krátce poté se redakcím obou médií a především samotným seniorům ozvala řada lidí s nabídkou pomoci. A že ji potřebovali! Miroslav (74) a Jana (72) Janečkovi si totiž měli vyslechnout zdrcující verdikt, že skončí v exekuci a přijdou i o to poslední, co jim zůstalo, o svůj domov v podobě rodinného domu.

Po dvanácti letech od vyhraného sporu s bývalou Jednotou z Řevnic u Prahy totiž soudy původní verdikty o odškodném pro tyto důchodce zrušily a Janečkovým hrozilo, že budou muset vrátit tři milióny korun, které už ale nemají.

Soudy otočily o 180 stupňů

Peníze pravomocně vysoudili na základě žaloby o bezdůvodném obohacení na tehdejším majiteli obchodního střediska (bývalé Jednotě), které řadu let provozovali za údajně přemrštěné nájemné a podle původních verdiktů na základě nezákonných smluv.

Třetinu ze tří miliónů pak ale zaplatili svému původnímu právníkovi a zbylé finance použili na dřívější dluhy, úvěry či nezaplacené faktury související s provozem střediska, které nakonec stejně museli v roce 1998 zavřít.

Soudy, jež jim v roce 2003 peníze pravomocně přiřkly, pak ale zásahem toho Nejvyššího otočily o 180 stupňů a v prosinci 2012 opět rozhodly, že Janečkovi neměli na peníze nárok. A tak manželé se strachem čekali, co nyní řekne Okresní soud Praha-západ, kde kauza po sedmnácti letech od podání první žaloby skončila. Už na to ale nebyli sami.

„Dostali jsme 269 reakcí od lidí, kteří nám drželi palce, z toho jen čtyři negativní. I u nás na vesnici nám lidi vyslovovali podporu a nabízeli pomoc,“ řekl Právu Janeček.

To hlavní přišlo v tomtéž dubnovém týdnu, kdy Právo příběh Janečkových vydalo.

Pomohla skupina podnikatelů

Manželům se ozvala skupina podnikatelů spojená v občanské sdružení, která si nepřála být jmenována. Janečkovi na jejich radu vyměnili dosavadního právníka a sdružení jim sehnalo nové advokáty, finančně důchodce podpořilo a bylo připraveno v případě prohry za Janečkovy vrátit zpět, a tudíž zaplatit původně vyhrané odškodné.

To ale nakonec nemusí. Soud totiž v úterý žalobu nástupců Jednoty na vrácení tří miliónů v plném rozsahu zamítl, podle Janečka hlavně díky novým právníkům a snad i podpoře veřejnosti.

„Měli to (žalobci) připravené, ležel jim v hlavě náš barák. Už měli i nachystanou exekuci, ale když soudkyně veškeré návrhy žalobce zamítla, tak to bylo super,“ neskrýval dojetí Janeček.

S manželkou uspěli i v tom, že nemusejí hradit ani náklady řízení ve výši 125 tisíc korun.

„Po sedmnácti letech trápení jsem tak šťastný, že bych teď šel nejraději ze Smíchova (sídlo soudu) pěšky až k nám domů. Zůstane nám střecha nad hlavou,“ radoval se už s úsměvem Janeček.

Žalobce má ale ještě možnost se odvolat k nadřízenému středočeskému krajskému soudu, což se dá v případě sporu o miliónové částky reálně očekávat. Janeček ale přesto věří, že od podání první žaloby a po mnoha soudních stáních bylo to úterní opravdu poslední.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám