Hlavní obsah

Monika s Klárou mohly zemřít společně, připustila znalkyně

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, Novinky, plk, ok, bad

Novinky.cz přinášejí on-line zpravodajství ze šestého dne soudního stání s obžalovaným Petrem Kramným (37). Po týdnu výpovědí svědků přijdou na řadu soudní znalci, kteří budou vypovídat o příčinách úmrtí. Znalec Marek Dokoupil uvedl, že příčinou smrti Kláry Kramné byl zásah elektrickým proudem. Souhlasila s ním i jeho kolegyně Margita Smatanová a dodala, že při zásahu mohou zemřít i dvě osoby najednou.

Foto: Pavel Karban, Právo

Soudní znalkyně Margita Smatanová

Článek

14:45 - Soudkyně Gilová přerušila jednání do zítřejšího rána.

14:40 - Kramný měl výhrady k několika tvrzením Šárky Mrůzkové. Odmítl, že by na manželku někdy křičel. „Tady je jasné, že si někdo vymýšlí, buď Šárka nebo Monika,“ uvedl Kramný.

14:20 - Svědkyně vyšetřovatelům řekla, že věděla o tom, jak se Monika zamilovala do někoho jiného, ale nakonec řekla, že zůstane s Petrem.

14:11 - „Z jejích slov jsem cítila -ale neřekla jsem jí to- že je doma jako ve vězení," sdělila svědkyně vyšetřovatelům.

14:10 - Kramný měl Monice vyčítat všechno možné, měl jí nadávat, vyčítat, že kdyby ho měla ráda, tak nikam nechodí.

14:07 - Po jedné ze společných akcí, diskotéce, na které byla svědkyně a Kramná, řekl prý Kramný Monice, že Šárka je původcem neštěstí. Moniku měl vyhazovat z bytu, ať se sbalí a vypadne. Stáhl si fotky, jak byly obě kamarádky na té diskotéce, a zavolal to i manželovi svědkyně s tím, co na to chování obou říká. A že teď to Monice oplatí.

14:01 -  Kramný jí "nemusel", není prý vhodná kamarádka pro jeho ženu, řekl podle Mrůzkové Kramný.

13:58 - Gilová čte výpověď Šárky Mrůzkové, kamarádky Moniky. Seznámily se, když byly Klárce 4 roky, má stejně starou dceru, vídávaly se třikrát týdně. S Kramným se nesetkávala. Později se seznámili i manželé obou žen, navzájem se oba muži tolerovali.

13:49 - Nyní se čte výpověď Jana Kubatého, Kramného nadřízeného z automobilky Hyundai. „Staral se o měření linek, vylepšení, mazání, čištění, opravoval skříňky, leštičky, spíše ty na vzduch,“ uvádí Kubatý ve výpovědi.

13:48 - Protože na dnešek už není předvolaný žádný znalec bude soudkyně Gilová číst postupně další svědecké výpovědi, s nimiž dal souhlas obžalovaný.

13:46 - Podle Doubka se čas pořízení fotografií nedá zjistit. Čas pořízení na fotografii z mobilního telefonu je takový, jaký čas v té chvíli ukazoval ten daný telefon.

13:40 - Znalec k případu zkoumal 40 fotografií. „Soubory byly podrobeny standardním zkoumání, soubory pochází z mobilního telefonu Samsung S3 9300,“ uvádí Doubek. „Soubory obsahují vše, co obsahovat mají, byly vizuálně prohlédnuty, zdali se dá zjistit, že do nich bylo zasaženo. Do 10 bylo zasaženo, byly upraveny tak aby zakryly intimní místa těl. Do zbylých fotografií nebylo zasaženo,“ dodává.

13:35 - Nyní přichází další svědek, znalec Tomáš Doubek, znalec z oboru kriminalistiky.

13:34 - K výpovědi Kateřiny měl Kramný jednu výtku, a to, že byla u něj pouze jedinkrát.

13:28 - „V sexu se choval Petr normálně, nepřipadá mi, že by trpěl nějakou úchylkou,” uvádí ve výpovědi bývalá Kramného milenka. „ Zpočátku jsem si myslela, že to Petr myslí se mnou vážně, než jsem se dozvěděla o tom, že má nějakou ženu z Čech,” pokračuje soudkyně ve čtení Kateřininy výpovědi.

13:22 - Kateřině přišlo, že vztah Petra a Moniky byl harmonický.

13:14 - Nyní se čte výpověď první Kramného milenky po návratu z Egypta, Kateřiny. Ta řekla vyšetřovatelům, že Kramného znala od vidění, znala prý spíše Moniku.

Kramný se jí líbil. Upekla mu koláč a donesla domů. Nabídla mu, že kdyby něco potřeboval, ať se ozve. „Setkávali jsme se jednou za týden, zpočátku, pak třikrát, čtyřikrát do týdne,“ uvádí ve výpovědi svědkyně. O tom, co se stalo se spolu moc nebavili, pouze o tom, že by napsali knížku na památku Moniky a Klárky.

13:10 - Dvořáček: „Udávané příznaky a průběh obtíží neodpovídají průběhu intoxikace, v souladu s tím je i negativní toxikologická analýza obsahu žaludku.”

13:05 - Stav Kramného, zvracení a obtíže, charakterizovali egyptští lékaři jako psychický šok z úmrtí dcery a manželky. Podle Dvořáčka nemohla být otrávená strava, kterou rodina jedla, protože by museli všichni tři jíst stejnou stravu. Navíc by bylo špatně i mnoha dalším lidem.

13:01 - Z výpovědi lékaře vyplývá, že ve vypumpovaném žaludku Kramného nebyla zjištěna žádná toxikologická stopa, přičemž v Egyptě byly provedeny dvě toxikologické analýzy, ani jedna nezjistila, u Kramného toxikaci ani intoxikaci.

Znalec uvádí, že zvracení u Kramného nikdo nepotvrdil, nebyly totiž žádní svědci, kteří by ho viděli zvracet, vše je známo jen z jeho tvrzení.

Foto: Pavel Karban, Právo

Znalec z oboru soudního lékařství Igor Dvořáček

12:54 - K stavu Kramného před Egyptem řekl, že trpí sennou rýmou a vysokým krevním tlakem.

„V průběhu hospitalizace po výplachu žaludku se stav Petra Kramného radikálně zlepšuje, necítí žádné potíže, ani jednou nezvrací, nemá průjem. To znamená, že potíže po hospitalizaci u Petra Kramného nebyly,“ konstatoval Dvořáček.

12:51 - Znalec Igor Dvořáček z Ústavu soudního lékařství Fakultní nemocnice Ostrava bude hovořit o zdravotním stavu obžalovaného.

11:35 - Dopolední program byl vyčerpán. Další soudní znalec Igor Dvořáček přijde ve 12:45, kdy bude jednání pokračovat.

11:31 - Kramný se ptá, zda látka, která nepochází z Česka, a neznáme ji, tak zda ji nezjistí toxikologie, znalkyně to odmítá. „Kdyby se taková látka v těle vyskytla, zjistili bychom ji,” prohlásila Staňková.

Foto: Pavel Karban, Právo

Marie Staňková (vlevo) hovořila o toxikologii

11:24 - Staňková prováděla toxikologický rozbor. „Byla vyloučena přítomnost toxikologicky významných látek, a to ze skupiny léků, těkavých látek, jedů, takže v době, kdy došlo k smrti poškozené, nebyla ovlivněna toxikologicky významnými látkami,“ uvedla Staňková a potvrdila, že v těle nebyly přítomny ani žádné látky, které se používají na pracovišti manželů Kramných, v domově seniorů a automobilce.

11:18 -  Nyní před soud předstupuje Marie Staňková, znalkyně z oboru soudního lékařství - klinická toxikologie, toxikologie z Ústavu soudního lékařství Fakultní nemocnice Ostrava.

11:15 - Kramný se dále ptá, zda modřinky u Klárky mohly vzniknout na tobogánu. Podle znalkyně mohlo dojít k modřinkám při pádu na tvrdou podložku, ale i při jízdě na tobogánu.

11:14 - Kramný opět zdůraznil, že se ptá znalkyně jako laik. Ptá se, zda je možné, že de facto při trojím ohledání v Egyptě popáleninu na krku egyptští lékaři přehlédli.

Znalkyně uvedla, že se neví, jakým způsobem probíhaly prohlídky zemřelých a mohlo při nich dojít i ke zvýraznění nebo dokreslení.

11:11 - Popálenina na krku Moniky Kramné byla sedm centimetrů dlouhá a centimetr široká.

11:04 - Znalkyně vysvětluje, že po zásahu elektrickým proudem mohou zemřít dvě osoby tak, že jedna má na těle vstup a výstup a druhá se této zasažené osoby dotýká (drží).

Stejně jako Dokoupil i Smatanová odmítla, že by pitva potvrdila průjmové onemocnění, kterým manželka i dcera podle tvrzení Kramného před smrtí trpěly. Zjištění pitevního nálezu odmítá i dehydrataci.

„Nálezy nasvědčují rychlý nástup smrti, ne postupné umírání, které je při dehydrataci,” uvedla Smatanová.

11:00 - Zásah elektrickým proudem je podle Smatanové téměř jednoznačná příčina smrti.

10:50 - Smatanová potvrzuje slova svého kolegy o zásahu elektrickým proudem. „Při zevnější prohlídce byly nalezeny stopy po zásahu elektrickým proudem,“ uvedla Smatanová k tělu Moniky Kramné. „Nalezli jsme i krevní podlitiny na pravém bérci a levém stehně, tělo bylo výrazně překrvené.“ Při dalším popisu pitvy a nálezů znalkyně Smatanová opět potvrdila zasažení elektrickým proudem.

10:25 - Následuje desetiminutová přestávka.

10:24 - Soudní znalkyně Margita Smatanová uvedla, že plně souhlasí se závěry kolegy Dokoupila a nemá, co by dodala.

Foto: Pavel Karban, Právo

Soudní znalkyně Margita Smatanová

10:20 - Slovo nyní dostal obžalovaný.

Kramný: Jsem absolutní laik, ale lékař, který byl přivolán na místo, stanovil dobu smrti cca ve čtyři hodiny. Je možné, kdyby tato hodina smrti byla pravdivá a následně s těly někdo manipuloval, je možné že tyto posmrtné skvrny vznikly až poté?

Dokoupil: Ano, ale na druhou stranu by nedošlo k fixaci končetin.

10:14 - Rejžkovou zajímají také posmrtné skvrny. Na celé sérii nových fotek je pěkně vidět, jak jsou posmrtné skvrny na obličeji. „Při pitvě je máme zachovány u holčičky třeba na končetinách. Na fotografiích je vidět, jak se posmrtné skvrny přemisťovaly. (Znalec tím myslí fotky, které měli znalci k dispozici dříve a které viděli nyní.)“

Znalec řekl, že není z pitevního nálezu schopen stanovit polohu těl v době smrti.

10:04 - Ptá se obhájkyně Petra Kramného Jana Rejžková. Dotaz se týká fragmentace svalových vláken, a jaké jsou další znaky zásahu elektrickým proudem.

10:02 - Za zajímavý nález z "čerstvých" fotografií znalec označil nahnědlé skvrny v dutině ústní či kolem úst. Svědčí to podle něj na působení elektrickým proudem.

09:54 - Znalec má na základě nyní zhlédnutých fotografií sdělit, zda má ke své výpovědi nějaký dodatek nebo by chtěl svou výpověď nějak doplnit či opravit.

09:47 - Státní zástupce chce nechat znalci předložit fotografie z místa činu, které pořídila policie v Hurghadě krátce po nálezu těl a které nechal až minulou středu zanést státní zástupce do spisu. Fotky byly pořízeny dopoledne 30. července.

Zatímco si oba znalci, Dokoupil i Margita Smatanová, která přijde na řadu po něm, prohlížejí fotografie, obžalovaný Kramný si dělá poznámky.

09:43 - Státní zástupce se ptá, zda se znalec ve své praxi setkává na těle zemřelých se známkami první pomoci, oživovacími pokusy a zda zanechávají nějaké stopy na těle.

09:35 - Pitva v Egyptě neproběhla podle českých standardů, míní znalec Dokoupil. „Egyptský patolog viděl mozek, srdce a plíce povrchně,“ konstatoval.

Foto: Pavel Karban, Právo

Soudní znalec Marek Dokoupil

09:34 - Nyní se ptá na vnější prohlídku Kláry Kramné, zda lékaři v Ostravě zjistili nějaké změny na její kůži. Klára měla podle něj podlitinu na pravém stehně a pravém bérci.

09:24 - Otázky pokládá státní zástupce Vít Legerský. Týkají se posmrtných skvrn, kdy a kde se začínají tvořit na těle po smrti.

09:20 - Znalec uvedl, že 10 až 11 hodin po smrti s tělem někdo manipuloval. V zažívacím traktu obou mrtvých byla běžná stolice, na průjmy tak nic neukazuje. „Z našeho hlediska jsme neprokázali nic, co by pro průjmy svědčilo."

Poloha těla, že měla být Klárka na boku, jak tvrdí obžalovaný, podle znalce neodpovídá nálezu.

09:09 - Hypotéza, že smrt způsobila nějaká chemická látka, není podle svědka správná, neboť by chemická látka zanechala stopy na vnitřních orgánech. Vysvětlitelné je to podle něj tím, že egyptský lékař neprovedl pitvu standardním způsobem, neprovedl mimo jiné pitvu srdce, mozku, plic. „Hledal nějaké racionální zdůvodnění, které však odporuje našemu nálezu.“

09:03 - Opakovaná toxikologická analýza na přítomnost jedů či plynů byla podle svědka negativní. Dokoupil uvádí, že se již setkal s případy usmrcení elektrickým proudem, kdy poškození vykazovali podobné nebo stejné symptomy jako v případě Kláry Kramné.

09:01 - Soudkyně: Připouštíte i jinou příčinu smrti u Kláry Kramné než zásah elektrickým proudem?

Dokoupil: Při negativním histologickém nálezu na vnitřních orgánech se nám nejeví žádný možný další mechanismus úmrtí.

BEZ KOMENTÁŘE: Petr Kramný přichází k souduVideo: Denisa Telaříková, Právo

08:57 - Znalci vyloučili i udušení. „Při vyloučení všech možností se jeví poškození poškozené zásahem elektrického proudu. Poškození koresponduje i s podlitinami na končetinách, které mohly být způsobeny pádem na pevnou podložku,“ vysvětlil Dokoupil.

„Příčinou smrti je selhání srdce při zásahu elektrickým proudem.“  

08:53 - Lékař popisuje, jak vypadalo tělo zvenčí i zevnitř před a při pitvě. „Poškozená netrpěla žádnými chorobami, které způsobují náhlé úmrtí," konstatoval Dokoupil.

„Na těle nebyly žádné změny, které by ukazovaly na působení druhé osoby, zranění, která by ukazovala na sebeobranu. Nález svědčí o tom, že šlo o náhlé selhání srdce při působení zevního faktoru, který nastavil zástavu funkcí. Působení jedů, které by způsobily náhlou srdeční zástavu, bylo vyloučeno.”

08:45 - Znalec popisuje, jak bylo tělo Kláry dopraveno do ČR. Tělo podle něj vykazovalo známky prvotních změn. Našli krevní podlitiny v oblasti kolena a bérce. Vnitřní prohlídkou neprokázali žádné zjevné úrazové změny způsobené mechanickým násilím.

8:42 - Soudní jednání začalo. Jako první bude mluvit soudní znalec z Ústavu soudního lékařství Fakultní nemocnice Ostrava Marek Dokoupil. Přednese závěry znaleckého posudku ve vztahu k poškozené Kláře Kramné.

Několikahodinový soudní maratón odstartoval minulé pondělí ráno výpovědí obžalovaného. Kramný popisoval, jak v roce 2013 vybírali se ženou dovolenou, kdo a proč vybral Egypt, i když tam už byli a chtěli jinam, kolik peněz na ni měli, kdo balil kufry. Až postupně došel k osudnému dni.

Během týdne před soudem mluvila rovněž rodina obžalovaného i poškozených. Kolegové z automobilky, kde Petr Kramný pracoval, jeho kamarádi nebo přátelé Moniky Kramné. Soudkyně kromě jiného slyšela o vztazích v rodině, na pracovišti nebo o komunikaci s obžalovaným po tragédii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám