Hlavní obsah

Monika se ho ptala, zda může mít sex za peníze, zaznělo u soudu s Kramným

Právo, Novinky, plk, ok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Novinky.cz přinášejí on-line zpravodajství z pátého dne soudního stání s obžalovaným Petrem Kramným (37). Soudkyně Renata Gilová v pátek vyslechla dva svědky z okruhu Kramného a jeho rodiny. Kamarádka rodiny Helena Pechová se rozhovořila o vztazích v rodině, nevěře a nefunkčním partnerském soužití. Druhým svědkem byl Miloš Páleš, kamarád Kramného, který mluvil o podobných tématech. Odpoledne soudkyně přečetla protokoly svědků od policie.

Foto: Pavel Karban, Právo

Známá rodiny Helena Pechová

Článek

14:14 - Soudkyně dočetla výpověď a ukončila pro tento týden soudní stání. Pokračovat se bude v úterý výslechy znalců.

14:12 - „Když jsem seděla s ním v autě na místě jeho manželky, tak mi řekl, to si nesmíš tak brát,“ řekla Letenská do protokolu s tím, že pak měli sex.

Letenské se nelíbilo, jak se Kramný vyjadřoval o mrtvé manželce, chyběla jí u něj alespoň obecná úcta. Bavili se i o tom, proč se to stalo a jak se to asi stalo, Kramný říkal, že to mohla udělat i Monika. Svědkyně mu namítla, proč by za to zaplatila i malá Klárka, a Kramný jí odpověděl: Matky berou své děti vždycky s sebou.

Kramný na čtenou výpověď zareagoval tak, že Šárka byla podobná Monice.

14:00 - Policistům vysvětlovala, jak je někdo při setkání vyfotil nebo natočil, jak měl strach, že se to objeví na veřejnosti (v TV nebo novinách), jak to vysvětlí rodičům.

Kramný radil své milence, ať všechny e-maily smaže. Tak to také udělala a pochválila ho za dobrý nápad.

13:50 - Nyní se čte výpověď Šárky Letenské, milenka Kramného po návratu z Egypta, přitahoval ji, když se objevoval v médiích z Egypta. Popisuje v ní, jak se sešla s obžalovaným.

13:41 - Klárku podle Rychlého Kramný miloval, Monice nakupoval, podle něj měla všechno. „Nevím nic o tom, že by byl Petr Monice nevěrný, ale dozvěděl jsem se, že Monika byla nevěrná Petrovi,“ sdělil Rychlý policistům.

13:30 - Soudkyně předčítá výpověď Karla Rychlého, což je otčím obžalovaného. Ten vyšetřovatelům řekl, že do života Petra a Moniky se s manželkou nemíchali. Obžalovaného ve své výpovědi spíše obhajoval.

13:12 - Ke čtené výpovědi se vyjadřuje Kramný. „S Monikou jsem byl 11 let, viděl jsem tuto svědkyni párkrát, nikdy s námi netrávila dovolenou, narozeniny, nic… takže nevím, jak se vyjadřuje k tomu, jaký jsem,“ řekl Kramný.

13:07 - Po tragédii napsala Monice na Facebooku, na zprávu jí ale odepsal Petr Kramný, vzal si na ni e-mail a psali si přes e-mail. Kamarádka jeho mrtvé ženy ho následně obvinila, že je vrah. On se bránil, o Monice psal, že byla coura.

Jak Moniku miloval a jak ji zároveň nenáviděl, bylo vidět údajně z toho, co psal Kramný po smrti manželky a dcery kamarádce Moniky do USA.

13:01 - „Na Monice jsem viděla, že je nervózní, nesvá, že chce strašně něco říct, ale nevěděla jak. Jsem si jistá, že mi chtěla říct něco o Petrovi, ale neřekla,“ konstatovala tehdy na policii svědkyně.

12:54 - „Po 3/4 roce mi napsala, že vztah s Jánem (Ryboň – měl vypovídat ve čtvrtek, ale je v zahraničí –  pozn. red.) ukončila, že by to nemohla udělat Klárce. Já jsem si ale myslela, že to ukončil Ján, bylo vidět, že je zklamaná, že je bez života,“ uvedla dále Valentine do protokolu.

V roce 2011 i 2012 měl Petr Kramný vyhrožovat manželce rozvodem kvůli Facebooku. Monika psala kamarádce do Států, že je Petr chorobně žárlivý a že ji hlídá.

12:52 - „Monika s Petrem šťastná nebyla, po materiální stránce ano, ale citově ne. Psala mi, že poznala někoho, že vypadá božsky, že je z něho hotová. Kdyby na to Péťa přišel, tak by mě (Moniku) asi zabil,“ čte soudkyně z výpovědi Lenky Marie Valentine – kamarádka Moniky, která nyní žije v USA. S Monikou se viděla naposledy v červenci 2013.

12:41 - Svědkyně Dana Zaťková, která měla vypovídat jako poslední, se omluvila, a to z důvodu čerpání plánované dovolené v zahraničí. Líčení pokračuje čtením výpovědí.  

10:51 - Vyhlášena přestávka do 12.30 hod.

10:50 - Státní zástupce souhlasí se čtením protokolů všech jmenovaných svědků. Kramný nesouhlasí se čtením výpovědi a chce pozvat k výslechu pět svědků.

10:44 - Soudkyně chce nyní přečíst výpovědi některých svědků, kteří nebyli soudem obesláni. Čte jejich jmenný seznam.

Foto: Pavel Karban, Právo

Eskorta přivádí Petra Kramného ke středečnímu přelíčení

10:40 - Svědek domluvil a při odchodu se na Kramného otočil, mávl na něj a řekl: Měj se, ahoj. 

10:35 - Státní zástupce nechává přečíst záznam hovoru z auta mezi svědkem Pálešem a Kramným, který Kramný zaznamenal na kameru v autě po cestě z Ostravy v polovině června 2013. Jde o debatu o nevěře.

10:25 - Po tom, co se stalo v Egyptě, si jednou zavolali. Svědek se ptal Kramného, co se stalo, a řekl mu, že je mu to líto, a kondoloval mu upřímnou soustrast. Pak už spolu nekomunikovali, potkali se na myčce v Karviné, když se Kramný vrátil z Egypta, a prohodili pár slov.

„Bylo to takové chladné, ale asi tím, že toho bylo moc. Já jsem to vnímal jinak, neproběhlo na to téma nic, jen jak se má. Ptal jsem se, jestli bychom se mohli vidět, ale už se to nikdy nestalo.“

Soudkyně Renata Gilová nyní čte z výpovědi svědka, kterou učinil v přípravném řízení.

10:20 - Kramný se svědkovi svěřil, že našel dva facebookové profily Moniky, že je to divné. „O nevěře se nezmínil, ale řekl, že se mu někdo z kolegů nebo přátel svěřil, že ho Monika podvedla. Řekl jsem mu, ať tomu nevěří, že to jsou fámy a že jim možná někdo závidí jejich harmonický vztah.“

„Myslím si, že Monika by toho nebyla schopná,“ řekl Páleš o možné nevěře Moniky Kramné.

10:15 - „Jak se narodila Klárka, odmlčel jsem se a nějaký čas jsme se neviděli. Až přišel rok 2013, kdy jsem se potkal s Monikou. Myslím, že na koupališti. Hovořili jsme spolu o tom, jak se mají, co Petr a podobně.“ Páleš uvedl, že Kramní měli velmi kladný vztah ke Klárce, což se jemu líbilo.

Foto: Pavel Karban, Právo

Kamarád Petra Kramného Miloš Páleš

10:13 - Svědek se seznámil s Kramným v zaměstnání, později se stali kamarády. „Párkrát jsme se setkali, zajeli jsme občas spolu nakoupit,“ uvedl Páleš. V letech 2002 až asi 2008 se nevídali, pak se opět potkali. Byl na svatbě Kramných a byl s nimi jednou na chatě. „Moje přítelkyně si rozuměla s Monikou,“ konstatoval.

10:04 - K soudu přišel svědek Miloš Páleš, kamarád a kolega Kramného z předchozího zaměstnání.

9:48 - Svědkyně Helena Pechová skončila. Vyhlášena krátká přestávka.

9:47 - Petr se měl v Hyundai podle Pechové starat o elektrorozvody v autech, dělal autoelektrikáře. Zvládne prý všechno, je velice šikovný.

Svědkyně si není jistá pozicí Petra v Hyundai, co tam přesně dělal, ale jinak se svou výpovědí z přípravného řízení souhlasí.

9:41 - Tři měsíce před dovolenou se měla Monika svědkyni svěřit, že jim to už nějakou dobu nefunguje, že spolu nespí a že se musí do sexu i nutit. Svědkyně uvedla, že Petr byl hodně žárlivý, že ji doprovázel i do práce.

Pechová řekla v přípravném řízení také to, že Kramný z Egypta svědkyni psal, že musel Moniku do sexu nutit, že ona nechtěla.

9:30 - U Moniky prý jeden čas pozorovala, že měla náladu až euforickou – a pak byla najednou skleslá. Že by ale mohly její nálady skončit až sebevraždou, svědkyně odmítla.

Nyní čte soudkyně z výpovědi Pechové z přípravného řízení. V té svědkyně zdůvodnila krizi u Kramných Facebookem, jak jí řekla Monika.

9:28 - „Vím, že byl hodně v kontaktu se svou maminkou, komunikaci s médii už spíše odmítal, to mi říkal. Z médií jsem se dozvěděla o přítelkyních – o jedné říkal, že se znali už z dřívějška, ale blíže jsme se o tom nebavili.“

O intimním životě s Monikou jsme spolu mluvili jen z části. „Poslední dobou prý ten sexuální život mezi nimi ochladl, že to už nebylo tak jako dřív, dobu ale nevymezil.“

O ukončení vzájemného soužití s Monikou se prý Kramný se svědkyní nebavili, po návratu z Egypta jí řekl, že se ho Monika ptala, zda by souhlasil s tím, aby se s někým vyspala, kdyby dostala moc peněz. Mluvil o jejím Facebooku, kde měla plno cizích mužů.  

9:23 - Po návratu z Egypta navštívil Kramný svědkyni asi třikrát. „Ptal se mě, jestli bych mu pomohla s věcmi po Monice, buď jestli bych to prodala, rozdala, nebo si něco vzala, protože mám podobnou postavu."

Soudkyně: Jaký jste měla dojem z jeho chování, vyjadřování, když jste se s ním setkala?

Pechová: „Poprvé přišel k nám domů asi týden po návratu do Česka, neustále řešil telefony, co se týkalo náhrobku, říkal, že mu neustále volali novináři. Působil na mě klidným, vyrovnaným dojmem. Říkala jsem si, že se s tím za ty tři měsíce už trochu vyrovnal, že ty emoce už nejsou takové.“

9:18 - „Ptal se mě, vzhledem k tomu, že dělám ve zdravotnictví, zda nevím, co za tím mohlo být.“ Svědkyně uvedla, že obžalovanému vysvětlila, že pokud to byla otrava, tak že on ji přežil proto, že je nejtěžší, že na Moniku i Klárku by měla případná otrava větší účinek, protože byly drobnější postavy, lehčí.

Soudkyně: Jak si toto tvrzení vysvětlujete v souvislosti s tím, že obžalovaný popisoval, že jemu bylo nejhůře a potíže měl nejintenzívnější?

Pechová: Vysvětlení si s tvrzením Kramného protiřečí.

9:13 - Soudkyně se ptá svědkyně, co u Kramného po tragédii pozorovala, jak se choval. „Péťa říkal, že už tady nemá na světě nic, Moniku a Klárku miloval nadevšechno. Říkal, že i kdyby se Monika chtěla rozvést a odejít od něho, že mu to nevadí, hlavně aby mu zůstala Klárinka,“ odpověděla Pechová.

9:10 - Kramnému se mělo zdát neadekvátní, jak hotel rychle vyklidil a uklidil pokoj pro další hosty. Řekl svědkyni, jak byl v nemocnici, kde mu vypumpovali žaludek. Obžalovaný v e-mailech z Egypta Pechové rovněž sdělil, že to byla otrava, že jim musel někdo něco namíchat do pití a že jídlo pořádně neměli.

9:07 - O nevěře nemá svědkyně žádné poznatky. „Petr v rámci pobytu v Egyptě zjišťoval, že něco mělo být, ale já jsem mu říkala, že o ničem nevím.“

O osudném dni a noci ví Pechová z vyprávění Kramného. Popisoval jí, jak jim bylo špatně, jak zvraceli, jak chodil pro vodu, jak zjistil, že je Klárka studená, nedýchá, a snažil se ji oživit. Mluvil na Moniku, ať taky něco dělá, ale i ona byla mrtvá.

9:03 - „Na problémy s Péťou si Monika nestěžovala, říkala jen, že překonali krizi. V tu dobu utekla z domu, vypnula si telefony,“ pokračovala Pechová.

„O tragédii v Egyptě jsme se dozvěděli z médií, manžel kontaktoval Petra telefonicky a ten mu to potvrdil.“

9:01 - Svědkyně pracuje jako zdravotní sestra v domově seniorů, ale v Havířově. „Monika s Petrem se k sobě chovali pěkně, když jsme byli venku, tak mi to přišlo tak, že Péťa se více věnoval Klárce, Monika vždy seděla a sledovala to zpovzdálí. Monika chodila ráda nakupovat, ráda se líbila, ukazovala, co jí Peťa nakoupil.“

8:56 - „Manželé Kramné znám od roku 2010, vídali jsme se tak čtyřikrát pětkrát do roka, krátkodobé návštěvy u Kramných nebo v restauraci. Seznámil nás manžel, udržoval s Petrem občasné kontakty. Při návštěvách byla vždy přítomna Klárka, bylo to takové pěkné, idylické manželství, chovali se oba hezky ke Klárce,“ začala výpověď Pechová.

8:47 - Soudní jednání začalo. První před soud předstoupila Helena Pechová – kamarádka manželů Kramných.

Kamarádi Kramnému pomáhali

Několikahodinový soudní maratón odstartoval v pondělí ráno výpovědí obžalovaného. Kramný popisoval, jak v roce 2013 vybírali se ženou dovolenou, kdo a proč vybral Egypt, i když tam už byli a chtěli jinam, kolik peněz na ni měli, kdo balil kufry. Až postupně došel k osudnému dni.

Před soudem uvedl, jak bylo tehdy všem třem špatně, kdo zvracel a měl průjem, jak musel dvakrát pro vodu, přestože mu bylo nejhůř. Lékařskou pomoc ale podle něj rodina nevyhledala, ale vzala si prášky, které si kvůli tomu přivezla z domova. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Petr Kramný přichází k souduVideo: Denisa Telaříková, Právo

V úterý pak vypovídala matka obžalovaného a jeho sestra. V druhé části dne pak vypovídal otec Moniky Kramné a její bratr. Bavili se o komunikaci s obžalovaným během jeho pobytu v Egyptě, o vztazích v rodině, bývalých partnerkách, ale také o hrobovém místě manželky a dcery. [celá zpráva]

Středa patřila kolegům z práce a kamarádce. Jako první vypovídal Stanislav Škorpík. Obvinil Kramného z krádeže v automobilce, ten to ale popřel. Před soudem mluvila také kamarádka rodiny Kateřina Gablerová, která uvedla, že Kramný sháněl cestovní pas. Další svědek Vladislav Müller hovořil o hádce kvůli animátorce. [celá zpráva]

Ve čtvrtek vypovídal Kramného kamarád z práce Petr Kanči. Popsal hovory s obžalovaným o tragédii a zmínil se také o tom, že chtěl Kramnému půjčit pas.

Druhá vypovídala sousedka Kramných Světlana Cieślarová a její manžel. Odpoledne přišel na řadu kamarád obžalovaného Daniel Buda, který pomáhal Kramnému po tragédii. Vezl ho například z letiště domů po návratu z Egypta. Poslední se o vztazích v rodině rozpovídala známá Moniky Kramné Denisa Bartoková. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám