Hlavní obsah

Muž, který házel polena na D1, myslel, že bude válka. Soud ho poslal do ústavu

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Dvaatřicetiletý Daniel Stupárek, který na konci ledna házel těžká polena z mostů na dálnici D1 u Hranic na Přerovsku a na Novojičínsku, se musí podrobit ochranné ústavní psychiatrické léčbě. Rozhodl o tom ve středu senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě, když vyhověl návrhu státního zástupce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Muž byl podle znalců v době činu nepříčetný. Trpí paranoidní schizofrenií, přičemž jeho pohyb na svobodě je podle nich s ohledem na zmíněnou duševní chorobu nebezpečný,“ řekl mluvčí olomouckého krajského soudu Michal Renda. Stupárkovo stíhání proto bude pravděpodobně zastaveno.

Při útoku poškodil celkem 28 aut, jeden člověk byl zraněn. Dřevěná polena, z nichž nejtěžší vážilo okolo 20 kilogramů, házel ze čtyř mostů. Auta jela stokilometrovou rychlostí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Domníval se, že hrozí válka

Muž, který trpěl halucinacemi, se podle znalců domníval, že hrozí třetí světová válka. Cíleně se zaměřil na kamióny. Myslel si, že převážejí vojenský materiál.

Policisté ho obvinili z obecného ohrožení se sazbou až osm let. Poté, co se zjistilo, že trpí duševní poruchou, byl propuštěn z vazby. Sám se nechal umístit v psychiatrické léčebně ve Šternberku, kde je dosud. Vyšetřování ale zastaveno nebylo.

Jak již dříve řekl státní zástupce Lev Novák, nejdříve je třeba vyčíslit škodu na vozidlech, která zasáhla polena. Podle předběžných odhadů dosáhla částky ve výši milión korun. Někteří řidiči jsou z ciziny. V těchto případech není zatím zřejmé, kdo škodu uhradí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám