Hlavní obsah

Kramní se noc před tragédií pohádali kvůli animátorce, tvrdí svědek

Právo, Novinky, plk, ok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Novinky.cz přinášejí on-line zpravodajství ze třetího dne soudního stání s obžalovaným Petrem Kramným (37). Jako první vypovídal Stanislav Škorpík, bývalý kolega obžalovaného. Obvinil Kramného z krádeže v automobilce, ten to ale popřel. Před soudem mluvila také kamarádka rodiny Kateřina Gablerová, která uvedla, že Kramný sháněl cestovní pas. Další svědek hovořil o hádce kvůli animátorce.

Foto: Pavel Karban, Právo

Svědek Vladislav Müller

Článek

15:40 - Obhájkyně Kramného Jana Rejžková si stačila soubor fotek prohlédnout jen zběžně v rychlosti. „Musím se s nimi podrobně seznámit, nejsou to ale fotografie, které by měly být zveřejňovány. To vůbec ne,“ poznamenala s tím, že za zlatý hřeb obžaloby je nepovažuje.

15:36 - Zcela v závěru středečního hlavního líčení předal státní zástupce Vít Legerský předsedkyni senátu Renatě Gilové fotografie z místa činu, které pořídili egyptští kriminalisté krátce po nálezu mrtvých těl. „Předal jsem k založení do trestního spisu fotografie z místa činu, které byly pořízeny kriminální policií v Hurghadě krátce po nálezu těl poškozených,“ uvedl Legerský s tím, že se ale jedná o zcela jiné snímky, než které se před časem objevily v médiích a které pravděpodobně rozeslal egyptský právník Kirolis Izzat Bašír.

„Zastával jsem názor, že fotografie byly získány způsobem, který je nedovoluje účinně použít v trestním řízení. Až minulý týden došlo k nějakému jednání, jehož výstup jsem rovněž předal soudu, a na základě jeho závěrů jsem dospěl k názoru, že s těmi fotografiemi už můžeme účinně pracovat a použít je v tomto trestním řízení,“ vysvětlil.

Jak moc budou fotky důležité pro soudní jednání, však nedokázal Legerský říct. „Teprve se ukáže, co přinesou.“

15:31 - Soudkyně se se svědkem domluvila na přeložení výpovědi na 2. července a hlavní líčení pro dnešek ukončila. Senát zasedne opět ve čtvrtek ráno. Naplánováno má šest svědků.

15:27 - Vladislav Müller skončil svou výpověď a nahradil ho Daniel Buda.

15:26 - Obhájkyně Jana Rejžková čte část telefonického hovoru, ve kterém Müller řekl: „Monika ta ti to zkomplikovala tím internetem, a pokud ti i zahýbala.... Seru na Moniku, ale ta malá Klárka bude tvá bolestivá jizva až do smrti.“

15:21 - Obhájkyni Kramného zajímá, zda Kramný řekl před dovolenou, že si bude užívat nebo to, že by si přál mladou přítelkyni. Svědek řekl, že ne, že o ničem takovém neví.

15:09 - Müller popřel, že by Kramný v automobilce někdy něco ukradl, jak dopoledne tvrdil svědek Škorpík. Na jeho (Škorpíkovu) adresu Müller uvedl, že je závistivý a že to, co o Kramném v souvislosti s krádežemi řekl, v žádném případě není pravda.

Svědek nyní odpovídá na dotazy státního zástupce Víta Legerského, ty se týkají problémů Müllera při jeho pobytu v Egyptě.

14:59 - Soudkyně Renata Gilová nyní čte z výpovědi svědka Vladislava Müllera z přípravného řízení.

14:46 - Na dotaz soudu, zda chce ještě něco říct, uvedl, že po návratu z Egypta se obžalovaný pídil po tom, zda mu byla manželka nevěrná, a s kým. Ptal se i kamarádek.

14:41 - „Neodpustím mu to, že nepomohl ani té Klárce,“ říká se slzami v očích a emotivně svědek.

14:39 - „Na otázku, co bude dělat, mi odpověděl, že si bude užívat, že si najde ženu, mladší, bezdětnou,“ konstatoval Müller a začal popisovat vztahy Kramného po návratu z Egypta, co mu o nich řekl, jak si užil s jednou a pak s druhou.

14:35 - Od té doby začalo přátelství mezi nimi, jak řekl svědek, praskat. „Udivil mě, když říkal, že postel z obýváku dá do dětského pokoje a udělá z něj ložnici. Ptal se, jestli něco nechci pro svoji dceru, řekl jsem mu, že to nechci, že bych to neudělal... On to chtěl vyhodit, zbavit se toho, tak jsem mu řekl, ať to dá aspoň nějakému dětskému zařízení.“

14:33 - Müller řekl před soudem, že když byl Kramný zadržován v Egyptě, tak stál na jeho straně, podporoval ho slovně, věřil mu. Po návratu Kramného do Česka se potkali, svědek čekal jiné přivítání. „Myslel jsem, že bude více truchlit. Byl smutný, to přiznávám, ale že by měl kruhy pod očima, to neměl. Strávil jsem s ním asi hodinu, vyčetl jsem mu, proč v Egyptě vyhodil všechny věci Klárky a Moniky, proč to rozdal uklízečům, proč to nepřivezl zpět. Říkal jsem mu, že bych nedokázal přijet bez věcí své rodiny, i kdybych měl přivézt tři kufry.“

14:25 - Na dotaz soudkyně, co říkal obžalovaný o Klárce, zda byl z toho, co se stalo, zdeptán, odpověděl: „Byl chladný a takříkajíc v klidu, někdy tesknil, ale že by vyloženě brečel, volal, to mi tam chybělo."

Kramný Müllera údajně žádal, aby dal rozhovor médiím, aby řekl, co si o něm myslí, jak je a byl dobrý otec a manžel. „To jsem mu odmítl, ať to v žádném případě nechce...říkal, že dá kontakt na TV Nova a oni mi zavolají....já to odmítal, pak mi volali, já to několikrát odmítnul. Nakonec jsem kývl, že ano, že to pro kamaráda udělám. Rozhovor se uskutečnil, nebyl pro mě jednoduchý, byl dost emotivní. Tím mi začaly problémy v práci i rodině, začali mě poznávat lidé, ani jsem je neznal,“ vysvětlil.

14:19 - Müller hovoří o tom, že se snažil od Kramného zjistit, co se v Egyptě stalo před tragédií, to mu Kramný zapíral a potom přiznal, že měl na diskotéce sjíždět očima animátorku. Monika ji vyfotila a donesla mu ji na fotce ve fotoaparátu s tím, že tady ji má... Kvůli tomu se prý Kramní noc před tragédií pohádali.

"Petr chtěl pořád vědět, co se děje v práci, co si lidé říkají, co si o tom myslím,“ vypověděl Müller.

14:14 - Kramný měl také kolegovi z práce říct, že mu byla Monika údajně nevěrná s jeho kamarádem ze Slovenska. Zároveň vždy popíral, že by manželce a dceři ublížil on.

14:12 - Když po tragédii debatovali v telefonátech o tom, co se stalo nebo mohlo stát, tak došlo i na verzi, že je mohla přiotrávit Monika všechny tři s cílem otrávit manžela, aby zůstala sama s Klárkou. Kdo přesně tuto hypotézu vymyslel, svědek Müller neví, má za to, že to bylo společné v rámci jedné z diskusí. 

14:09 - Svědek řekl, že Kramný v telefonátech mluvil o tom, že jemu bylo nejhůře, a obviňoval Moniku, proč nešla ona s Klárkou k lékaři. Tu noc podle jeho slov spaly Monika a Klárka společně v posteli, on se koukal na televizi a zašel si pro vodu. Monika to prý odmítla, tak šel on sám, na pokoji v lednici byla otevřená cola, měla prý divnou příchuť, napil se z ní a bylo mu špatně, tak pil čistou vodu.

Okolo půlnoci nebo brzy ráno se šel přitulit ke Klárce, údajně spala na kraji, Monika taktéž, byly na jedné posteli... chtěl si lehnout ke Klárce, drcnul do ní, ať se posune, ale zjistil, že je Klárka studená, že nereaguje, obrátil ji na záda, zjišťoval, co se s ní stalo, že jí dával umělé dýchání. Křičel na Moniku, ta nereagovala, tak ji obrátil a zjistil, že je taky mrtvá. Těla prý měla na sobě fleky, nevěděl si rady, volal o pomoc.

13:57 - „Líčil mi, jak jim bylo špatně, jak Monika seděla na záchodě a u toho zvracela do kýble, Klárce bylo špatně. Na to jsem mu říkal, a na to ses díval, proč jsi jim nepomohl? ...a on, že jemu bylo taky špatně,“ popsal jeden z hovorů s obžalovaným svědek.

13:50 - Müller Kramného zároveň upozornil na možné problémy s pokojem na hotelu, popsal mu stravu a na co se má připravit. „Vypadalo to prý, že ty informace žádá Monika, aby věděla, co je čeká, jak to tam bude krásné. Poslal jsem mu i nějaké fotky e-mailem. Po tragédii mi napsal SMS, tak jsem mu volal, mluvil částečně nesrozumitelně, částečně chladně. Líčil mi to tak, že se stalo zřejmě neštěstí, že je chtěl někdo otrávit.“

Hovor se uskutečnil pravděpodobně poté, co se Kramný vrátil na hotel z nemocnice, protože svědkovi říkal, že byl na ambulanci. Následně byli v častém kontaktu.

13:46 - „Před dvěma lety říkal Peťa, že pojedou na Slovensko, pak jsme se bavili, že bychom jeli společně. Naše rodiny, třeba do Chorvatska, pak ale přišel s tím, že manželka našla Egypt, domluvili jsme se, že bychom jeli v červnu. Po víkendu přišel Peťa s tím, že musí zůstat u červencového termínu, že Monika nedostala volno v červnu, a v červenci jsem zase nemohl jet já, protože ta dovolená v červenci vyšla dráž o několik tisíc.“

Svědek nyní popisuje, jak se měl na dovolené on, že měl taky zažívací potíže, co na to bral. „Po příjezdu mě Petr požádal, jestli mi nějaké léky zbyly a jestli bych mu je dal nebo prodal, prodal jsem mu to za dva dolary, bylo tam řádově šest nebo osm léků. Dostal jsem vynadáno od manželky, že jsem mu to dal.“

13:43 - „Vztah k manželce byl krásný, staral se o rodinu, chodil (s dcerou) do školky, do mažoretek, taktéž jeho manželka, rodina mu fungovala. Tak tři, čtyři roky zpět jsem se seznámil na family day firmy s manželkou i Klárkou, povídali jsme si o dovolené, chystali se tehdy do Egypta,“ popsal vztah s Kramným svědek.

13:35 - „S Petrem se znám z práce od roku 2008, stali jsme se přáteli,“ uvedl na začátek Müller. Po určité době začali pracovat spolu na údržbě, prováděli spolu běžnou údržbu, stroje neopravovali, čistili vzduchové brusky. Jinak si údajně povídali o všem, dobrém i zlém.

13:25 - Dorazil svědek Vladislav Müller, kolega Kramného z automobilky Hyundai. Vypovídat bude a potvrdil, že trvá na výpovědi z přípravného řízení.

12:29 - Výslech Gablerové skončil. Svědkyně Alžběta Cupalová, delegátka cestovní kanceláře, se z hlavního líčení omluvila, doložila lékařské potvrzení z Chorvatska.

Soudkyně proto odročila jednání do 13.15 hod.

12:28 - Obžalovaný Kramný se ptá, zda svědkyně slyšela někdy nějaké hádky mezi ním a manželkou. Svědkyně odpověděla: ne.

12:24 - Otázky klade obhájkyně Jana Rejžková: Jaký byl pan Kramný otec?

Svědkyně: Nic zvláštního, normální otec.

Otázky směřují i k informaci, zda se někdo z Kramných chtěl rozvádět. Svědkyně neví, neslyšela nic o poslední dovolené ani o rozvodu.

12:24 - Otázky svědkyni Gablerové nyní klade státní zástupce Vít Legerský, zajímá ho osudný den, co jí o něm Kramný řekl.

12:21 - Gablerovou zarazilo, že si začal s ženami tak brzy po návratu z Egypta. Moniku ve výpovědi v přípravném řízení označila svědkyně za pomlouvačnou a závistivou. „Dávala na odiv peníze, byla akční typ, navenek působila jako sebevědomá, ale vnitřně určitě ne.“ 

12:16 - Svědkyně po zaznění výpovědi z přípravného řízení potvrdila, že intimní soužití manželů Kramných nebylo ideální. Uvedla také, že si obžalovaný zjišťoval věci o Monice, psal jejím kamarádkám včetně jedné do Ameriky.

12:06 - Soudkyně Gilová předčítá z výpovědi svědkyně z přípravného řízení o tom, jak se dozvěděla od obžalovaného, co se stalo.

12:03 - O vztazích obžalovaného po návratu z Egypta svědkyně uvedla: Bavili jsme se o tom, první byl vztah s Kateřinou. Tvrdil mi, že ta iniciativa vzešla z její strany, navštěvovala ho a časem si našli k sobě cestu a že to jsou chvíle, kdy aspoň může na chvíli vypnout a zapomenout na problémy. Že by ten vztah byl intimní, neříkal. Posléze vztah s Kateřinou ukončil a navázal vztah se Šárkou, z toho byl nadšený. Říkal, že byla pěkná, inteligentní, vídali se.

Foto: Pavel Karban, Právo

Eskorta přivádí Petra Kramného k soudu

11:57 - Podle svědkyně to Kramný stavěl tak, že všechno – otrava rodiny – je vina Moniky. Že by dával vinu i sám sobě, proč třeba tomu nezabránil, svědkyně nikdy od Kramného neslyšela. „Bavili jsme se spíše o Monice, o Klárce to bylo nic moc, častěji jsme se bavili o manželce,“ potvrdila Gablerová.

11:50 - Svědkyně popisuje vztah Kramného k médiím, jak je vnímal a jak k nim přistupoval. "Když se vrátil, bral to jako útok na svoji osobu. Časem ale začal spolupracovat s Bleskem. Vzpomínám si, že ještě když byl v Egyptě, tak mi posílal články, které měly teprve vyjít v Blesku, a pak vím, že poskytl rozhovor za nějaký honorář, aby mohl zaplatit náhrobek."

Soudkyně: Zájem médií vítal, nebo ho obtěžoval?

Svědkyně: Těžko říct – dá se říct, že někdy mi přišlo, jako by si to užíval a měl radost.

11:46 - Škorpíka svědkyně neznala, seznámili se až v souvislosti s kauzou, zkontaktoval je Kramný. Nejprve se bavili přes e-maily a pak i osobně.

Ve všem prý Kramnému věřila, jeho projevu nepřikládala důraz. "Byly momenty, kdy plakal, a byly momenty, kdy se na to snažil zapomenout." Bližší vztah po intimní stránce Kramný s Gablerovou po návratu z Egypta neměl, "bylo to pouze přátelské a sousedské".

11:42 - Gablerová nepopírá, že když byl Kramný v Egyptě, debatovali nad možností útěku. Jí to ale spíš připadalo jako sranda, nepřikládala tomu vážnost. "Když už to bylo vážnější, tak jsem řekla, že s tím nechci nic mít,“ uvedla. Komunikaci vedli mezi sebou Kramný, ona a Škorpík, který u soudu vypovídal před ní.

Svědkyně: Vím, že sháněl cestovní pas, na který by mohl vycestovat.  

11:40 - „Když byl Kramný v Egyptě, tak mi psal, že se údajně doslechl, že mu byla Monika nevěrná, a že se to doslechl až po té události, že začal pátrat, zda tam nebyla nějaká příčina, u té tragédie, ze strany Moniky,“ vypověděla Gablerová.

Moniku a její péči o dceru považuje za klasickou, byla to starostlivá matka, míní svědkyně. „Bylo to období, kdy Monika vypadala strhaná, možná i zhubla tehdy, ale pak přišlo období, kdy zase byla v pohodě. Bylo to tak rok před tou událostí.“

11:36 - Soudkyně chce vědět, jak obžalovaný prožíval trauma, jak to svědkyně cítila a vnímala. „Byl zpočátku zničený, smutný, bylo to v e-mailech. Sama od sebe jsem se o tom možná ani nechtěla moc bavit, bylo to i pro mě těžké.“

„Do té doby jsem nikdy netušila, jaký byl jejich společný život, navenek působili jako harmonický pár, drželi se za ruce, často chodili všichni tři si někam sednout. Drby o nevěře byly od sousedky, ale já o nevěře nic nevím.“

11:30 - Že jsou mrtvé, zjistil podle svědkyně Kramný v noci nebo nad ránem. „Bavili jsme se i o příčinách úmrtí, vypadalo to na otravu, postupem času jsme mluvili o tom, že by to mohla udělat Monika, s tím přišel Kramný.“

11:28 - Když byl v Egyptě, komunikovali jsme přes SMS zprávy, pomocí e-mailu a nakonec Skypem. Kramný jí měl o osudném dnu říct, že jim bylo špatně, byli celý den na pokoji, brali si lék proti průjmu. „Na detaily si už nevzpomínám, vím ale, že psal, že je musel oživovat, že si nevěděl rady a klepal na sousední pokoj,“ uvedla svědkyně.

11:24 - Jakmile došlo k tragédii, tak svědkyně od sousedky věděla, že komunikuje s Kramným, a tak ji požádala, zda by mu jejím jménem vyjádřila lítost a upřímnou soustrast. Od té doby byly spolu v kontaktu. Gablerová pak založila petici na podporu Kramného, udělala to, aby mohli Kramnému pomoci. "Chtěla jsem ho v tom dobrém duchu odtamtud dostat. Z médií jsem věděla, že tam zřejmě došlo k otravě,“ vylíčila soudu Gablerová a pokračovala: „Když se vrátil do ČR, nebyla ta komunikace mezi námi tak častá, jako když byl v Egyptě.“

11:20 - Gablerová znala rodinu Kramných – znala Petra, Moniku i jejich dceru Kláru. Svědkyně je spolužačkou Moniky ze základní školy, bydlely i blízko sebe. Pak se jejich kontakt zpřetrhal – v roce 2006 se však svědkyně přestěhovala do vedlejšího domu a začaly se opět stýkat. Posléze se však spolu nepohodly, zřejmě před rokem 2011, a přestaly se bavit, rodiny se nestýkaly.

11:15 - Před soud přišla svědkyně Kateřina Gablerová, se kterou měl být Kramný při pobytu v Egyptě v kontaktu. Nebrání jí nic, proč by nemohla vypovídat.

10:55 - Stanislav Škorpík skončil výpověď. Vyhlášena krátká přestávka.

10:53 - Škorpík trvá na tom, že Kramný na přesčasech kradl, vynesl prý z automobilky například nějaké nářadí. Kramný se ohradil a tvrdí, že na osobní prohlídce při odchodu z práce byl několikrát, nikdy nic nevynesl ani autem nepřevezl. 

10:50 - Kramný se vyjadřuje k údajnému zlatu: „Prodal jsem zlato, které bylo doma, bylo zčásti moje, zčásti Moniky, nechal jsem si snubní prstýnek Moniky a náušničky Klárky. Musel jsem to prodat, protože jsem musel zaplatit náhrobek.

10:49 - Hovoří Kramný, vyjadřuje se k výpovědi svědka Škorpíka, ke svému pobytu v Egyptě, ke své práci v automobilce Hyundai, odkud byl Škorpík vyhozen, zatímco Kramný tam pracoval nadále, a to přesto, že tam podle Škorpíka kradl.

10:45 - Svědek si spoluprací s bulvárem vydělal necelé dva tisíce korun za fotky. Na to, že by Kramný někdy mluvil o sebevraždě, si Škorpík nevzpomíná. Obžalovaný na něj působil vždy jako normální chlap, veselý.

10:41 - Obhájkyně Jana Rejžková chce vědět, zda chtěl Kramný po svědkovi zjišťovat informace o průběhu šetření v České republice.

Svědek: Ano, co vyjde v časopisech. Řekl jsem mu, že se poptám, že mám synovce v Praze na kriminálce. Chtěl jsem ho uklidnit.

10:37 - Při prodeji šperků byl Kramný v autě a čekal. „Ten pán z vetešnictví ty šperky vyzkoušel a řekl, že některé nejsou zlato. Ty vrátil, byly ze stříbra nebo kočičího zlata, některé šperky byly i poškozené,“ vysvětlil Škorpík.

10:28 - Legerský: Uvedl jste, že když se vrátil do ČR, tak se choval normálně. Co si mám pod tím představit. Svědek: Jako by se nic nestalo.

10:23 - Otázky svědkovi klade nyní státní zástupce Vít Legerský. Chce vědět, jaký byl emoční projev obžalovaného při komunikaci z Egypta.

Škorpík: Zpočátku mi připadal smutný, pak nazlobený, že tam je a nic se neděje.

10:05 - Soudkyně Renata Gilová čte z výpovědi Škorpíka z přípravného řízení.

10:03 - Soudkyně Gilová chce po Škorpíkovi vědět, jak Kramný prožíval otázku dědictví.

Škorpík: Byl zlý, nechtěl se dělit, říkal, že všechno je jeho. Toho otce (tchána) měl rád, ale tchyni nemohl přijít na jméno. Říkal, že Monika si na to nevydělala, že na to všechno vydělal on. Pak řekl, že se s nimi nějak domluví, dohodne.

9:59 - Svědek vypověděl, že ho Kramný požádal, aby zpeněžil zlaté šperky, asi hrst prstýnků a řetízků. "Ptal se, jestli nemám nějakého známého, kdo by to koupil za dobrou cenu, řekl jsem mu, že v Karviné jeden je." Bylo to po návratu z Egypta. Zda se jednalo o šperky dámské, nebo pánské, svědek neví.

9:56 - „Jak mu poškodili auto (Kramnému), tak mi řekl, ať to vyfotím a ať to pošlu do Blesku, ať si taky něco vydělám,“ sdělil Škorpík.

Soudkyně: Takže byl tak pragmatický, že i vám chtěl nechat vydělat.

9:51 - Svědek uvedl, že Kramný mu řekl, že se nechal vyfotit u hrobu nebo poskytl rozhovor, peníze chtěl na náhrobek. Bylo to prý 60 nebo 70 tisíc korun.

Soudkyně se ptá, zda to svědkovi připadalo lidské. Škorpík: Chtěl jsem mu pomoct.

Foto: Pavel Karban, Právo

Svědek a kolega Kramného Ladislav Škorpík

9:49 - Škorpík u soudu řekl, že na svůj bankovní účet dostal peníze od médií, peníze byly určeny Kramnému za spolupráci s některými médii.

U soudu jako důkaz předložil daňové přiznání. "Peníze jsem dal panu Kramnému, ten mi to vysvětlil tak, že mu v práci nevěří a že by pak v práci při zpracování daňového vyrovnání řekli, že vydělává na mrtvých,“ vypověděl svědek.

Dalším důvodem bylo i to, že Kramnému měli najít v práci ve skříňce drogy, podle svědka snad marihuanu.

9:41 - Podle svědka Škorpíka byl velice šetřivý, peníze si uměl vydělat, chodil na přesčasy a než něco koupil, přemýšlel nad tím. Pakliže kupoval přítelkyni (po návratu z Egypta) dárek, chtěl udělat radost, ale neutrácel.

9:36 - Po návratu z Egypta se Kramný setkal se Škorpíkem, byli u něj doma a zajeli do Polska koupil kytku na hrob. „Věděl jsem o těch jeho avantýrách. Říkal jsem mu, aby si dal pozor,“ konstatoval Škorpík.

Soudkyni zajímá, jaký vztah měl obžalovaný k penězům.

9:36 - Další rozpory ve výpovědi Škorpíka ze dneška a z přípravného řízení, jedná se o situaci v domově důchodců, kde Kramná pracovala, co si o situaci myslely její kolegyně. Zatímco v přípravném řízení vypověděl, že řekl kolegyním z domova, aby neházely všechno na obžalovaného a aby se nedivily, že to mohla udělat i Monika, dnes vypověděl, že v domově byla asi polovina zaměstnanců na straně Kramné a polovina na straně jejího manžela.

9:27 - Kramný svědkovi z Egypta popisoval, jak tam za ním přijela média, jak a s čím mu pomohla. Říkal prý, že je rád, že si s někým může promluvit česky.

Škorpík znal i Moniku Kramnou, krátce pracoval v karvinském domově důchodců, kde pracovala i ona, byl s ní tak v kontaktu, ale ne každý den. Monika Kramná se ke Škorpíkovi zpočátku chovala s odstupem, poté, co byl přidělen na její směny, byla veselá, příjemná, neviděl na ní nějaké problémy, s manželem komunikovala telefonicky.

9:21 - Kramný sháněl z Egypta informace o posmrtných skvrnách, zda o nich něco Škorpík neví. Slíbil mu, že se poptá, a pak mu poslal to, co našel o posmrtných skvrnách na internetu. Bylo to v době, kdy byl Kramný přestěhován na jiný hotel. Kdy to ale bylo po tragédii, neví, domnívá se, že spíše ne začátku jejich vzájemné korespondence. Proč se o to zajímá, Kramný Škorpíkovi nevysvětlil, ani on se o to nijak nezajímal. Alespoň si na to nevzpomíná, neměl prý odvahu.

Škorpík kvůli Kramnému kontaktoval Andora Šándora (bývalého náčelníka vojenského zpravodajství), aby poradil, co má Kramný dělat.  

BEZ KOMENTÁŘE: Petr Kramný přichází k souduVideo: Denisa Telaříková, Právo

9:16 - „Na konci pobytu Petra v Egyptě byl zoufalý, říkal, že za každou cenu uteče, že se nenechá pověsit, že nic neudělal,“ přečetla z výpovědi z února 2014 soudkyně.

Před chvílí svědek řekl, že Kramný chtěl v Egyptě zůstat. Gilová chtěla proto vysvětlit rozpor ve výpovědích. Svědek uvedl, že si na to nyní nevzpomněl.

9:14 - „Řeči o tom, že by mohl utéct z Egypta, jsme brali žertovně,“ uvedl Škorpík.

Soudkyně Renata Gilová nyní čte z výpovědi Škorpíka z přípravného řízení, protože tam vypověděl něco jiného než nyní u soudu.

9:11 - Škorpík údajně nevěřil tomu, co se stalo, Kramný mu vše vylíčil v e-mailech a přes Skype z Egypta. Měl pocit, že má šok z té situace a že se tomu brání. „Říkal, že je našel, že Klárka byla mrtvá, Monika mrtvá, že tam ležely, že ho odvezli. Byl překvapený z toho, jak tam vedli vyšetřování.“

„Popsal mi, jak to bylo, ale za ty dva roky si na to už nevzpomínám. Každý den byli spolu pět šest hodin na Skypu. Snažil jsem se mu zkrátit ten pobyt, psal mi, že nic neudělal, že se tam zblázní,“ přiblížil Škorpík.

9:06 - O soužití Kramného s manželkou toho moc neví, obžalovaný se podle něj o manželce nijak špatně nevyjadřoval, volal jí i z práce, komunikoval se ženou i dcerou. O tragédii v Egyptě se svědek dozvěděl přes noviny, a tak mu napsal, aby zjistil, co se stalo, a pak zůstali v kontaktu přes e-mail a Skype.

9:01 - Kramný se Škorpíkem měli na sebe telefonický i e-mailový kontakt už od té doby, co pracovali spolu v Hyundai. Po čase si ale manželka Kramného, jak řekl Škorpík, nepřála, aby mu něco psal, protože jim omylem poslal vše, co měl v e-mailu – odkazy na stránky, vtipy, peprné obrázky.

8:58 - Podle svědka byl Kramný v práci přizpůsobivý. S Kramným se potkali před dovolenou v Egyptě na myčce a Škorpíkovi se jevil normální.

Svědek nemůže odpovídat – pláče – a je rozrušený. Na dotaz soudkyně, proč je rozrušený, odpověděl, že tehdy měl takový pocit jako dnes, nechtěl se Kramným nijak moc bavit.

8:55 - Škorpík: „Pracoval s vrtačkou, bruskou, rozbrušovačkou. Elektropráce a elektropravy, pokud vím, nedělal, alespoň já u něčeho takového nikdy nebyl.“

8:52 - Kramný byl podle něho kamarádský, stýkali se i poté, co Škorpík odešel po roce z Hyundaie. „Sám od sebe mi přinesl i zabijačku, i pro rodiče,“ řekl na adresu obžalovaného s tím, že byl ochotný.

Soudkyně Renata Gilová chce vědět, co patřilo do náplně práce údržbářů v Hyundai.

8:47 - Svědek na výpovědi z přípravného řízení trvá. Kramného poznal v Hyundai v roce 2008, Škorpík dělal na lince, Kramný na údržbě.

8:44 - Soud právě začal. Soudkyně poučuje Stanislava Škorpíka, kolegu z práce, o právech. Pracoval s Petrem Kramným v automobilce Hyundai.

Vypovídal Kramný a rodina

Soudní šestihodinový maratón odstartoval v pondělí ráno výpovědí obžalovaného. Kramný popisoval, jak v roce 2013 vybírali se ženou dovolenou, kdo a proč vybral Egypt, i když tam už byli a chtěli jinam, kolik peněz na ni měli, kdo balil kufry. Až postupně došel k osudnému dni.

Před soudem uvedl, jak bylo tehdy všem třem špatně, kdo zvracel a měl průjem, jak musel dvakrát pro vodu, přestože mu bylo nejhůř. Lékařskou pomoc ale podle něj rodina nevyhledala, ale vzala si prášky, které si kvůli tomu přivezla z domova. [celá zpráva]

V úterý pak vypovídala matka obžalovaného a jeho sestra. V druhé části dne pak vypovídal otec Moniky Kramné a její bratr. Bavili se o komunikaci s obžalovaným během jeho pobytu v Egyptě, o vztazích v rodině, bývalých partnerkách, ale také o hrobovém místě manželky a dcery. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám