Hlavní obsah

Policie zadržela podezřelého z útoku na dům Stropnického

Novinky, lsi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policie zadržela muže, kterého podezřívá z útoku na dům ministra obrany Martina Stropnického (ANO). Informoval o tom v úterý server týdeníku Respekt, podle kterého má útok na svědomí muž ruské národnosti. Sám Stropnický odmítl ze zatčení cokoliv vyvozovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Stropnický

Článek

Podle Respektu muže policisté odhalili díky pachovým stopám na zápalné lahvi. Vyšetřovatelům trvalo odhalení možného pachatele čtrnáct dní. „Avšak ukázalo se, že tuto osobu není možné zastihnout v místě jejího trvalého bydliště, proto byla vyhlášena minulý pátek do celostátního pátrání,” uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Ve stejný den, kdy bylo vyhlášeno pátrání, policie podezřelého objevila mezi účastníky demonstrace v Brně. Podle Respektu zadržela Rusa žijícího přechodně v České republice.

Muž je stíhaný kvůli podezření z obecného ohrožení ve stádiu pokusu. Od pondělí je ve vazbě, veškerá obvinění ale odmítá. V případě odsouzení mu hrozí až osm let vězení.

Podle týdeníku zaútočil muž na Stropnického kvůli jeho kritickým postojům vůči Rusku. Samotnému útoku mělo předcházet i několik výhružných e-mailů.

Stropnický bez komentáře

Stropnický nechce zatím ze zatčení podezřelého vyvozovat žádné závěry. „V tuto chvíli to nebudu komentovat. Počkám si na konečný výsledek vyšetřování,“ vzkázal Právu ministr.

Tomu, že útok byl veden kvůli jeho politickým postojům, by nasvědčovala i slova, která Stropnický pronesl bezprostředně po útoku.

„Takové věci se na české politické scéně naštěstí nestávají často. Bohužel to nasvědčuje radikalizaci určitých názorových skupin, které stojí proti hodnotám, jež zastáváme. Pro mě to je vlastně potvrzení správnosti nastaveného kurzu ministerstva obrany, které vedu," komentoval Stropnický.

Útok na dům ministra obrany v pražském Suchdole se odehrál v neděli 7. června ráno. Pachatelé zaútočili několika zápalnými lahvemi, které dopadly na terasu domu, ale nevybuchly plnou intenzitou. Plameny se tak podařilo po několika minutách uhasit a nikomu se nic nestalo. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám