Hlavní obsah

Monika byla společenská a o domácnost se starala, řekl bratr mrtvé

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, Novinky, plk, ok, bad

Novinky.cz přinášejí on-line zpravodajství z druhého dne soudního stání s obžalovaným Petrem Kramným (37). Hlavní líčení pokračovalo výpověďmi čtyř svědků. Jako první mluvila před soudem sestra Kramného Lenka Krečmerová, která uvedla, že bratr byl od dětství problematický. Po ní vypovídala Kramného matka Irena Rychlá. Otec zavražděné Moniky Erich Niceija vypovídat odmítl. Na závěr mluvil u soudu bratr Moniky Kramné.

Foto: Pavel Karban, Právo

Bratr zavražděné Moniky Kramné Radmil Niceija

Článek

15:56 - Hlavní líčení u Krajského soudu v Ostravě pro tento den skončilo. Pokračovat se bude ve středu ráno dalšími výslechy.

15:54 -  Výslech Radmila Niceiji skončil.

15:52 - Obžalovaný se ptá svědka, zda někoho upozornil na to, že se handluje s ostatky. Tato otázka pobouřila soudkyni a napomenula obžalovaného, ať se chová kultivovaně a s úctou k zemřelým, a napomenula ho rovněž, že u soudu nikdy nezaznělo, že někdo handloval s ostatky, ale že zazněla informace o prodeji hrobního místa.

15:40 - Slovo si bere soudkyně Gilová, zajímá ji vztah neteře Klárky a Radmilova bratra Martina. Niceija míní, že tam nebyl odlišný vztah. Obhájkyni Rejžkovou zase zajímá, jaký byl Petr Kramný otec – svědek má za to, že stejný jako matka.

Matka Moniky prý nevinila ze zabití dcery a vnučky Petra Kramného.

15:44 - „V době projednávání dědictví jsem vztahy obžalovaného a mého otce vnímal tak, že ho chtěl obžalovaný získat na svoji stranu, aby ho přesvědčil o svojí nevině, volal mu, nabízel, že ho zaveze za holkama,“ řekl dále bratr Moniky.

Matka Petra Kramného a jeho nevlastní otec, Irena a Karel Rychlí, při výpovědi Moničina bratra velmi často vrtí hlavou nad jeho výpovědí, Karel Rychlý se čas od času tomu, co Radmil Niceija říká soudu, i směje.

15:40 - Podle Radmila Niceiji si Klárka nestěžovala nikdy na otce ani na matku. Kramný, podle výpovědi svého švagra, zvládal hlavně práce kolem aut, a to především karosářské.

15:35 - Niceija rovněž uvedl, že Kramný lpěl na majetku, hovořil zhruba tak, že peníze dal do manželství on a nikdo mu je nevezme. S Kramným měl jediný spor, ohledně rozdávání nebo vyhazování věcí po Monice a Klárce, svědek s tím nesouhlasil.

15:28 - Nyní Moničin bratr hovoří o záležitostech kolem pohřbu, kdo co platil, jak to bylo s náklady za náhrobek. Niceija před soudem řekl, že Kramný podle něj naléhal na jeho rodiče, aby se zřekli dědictví po Monice a Klárce.

15:25 - Radmil Niceija: „Myslel jsem, že se vrátí a bude zlomený. A on byl jiný. Neviděl jsem u něj, že by truchlil po dceři nebo manželce. Říkal jsem mu, že na ně nedal pozor, že se o ně měl starat. A on na mě, že jsem jako jeho sestra.“

15:18 - O příčinách smrti sestry a neteře se dozvěděl hlavně z tisku. O jejich úmrtí obžalovaný svědkovi řekl, že jim bylo špatně, že ležely na pokoji a že nad ránem zjistil, že se nehýbají, dcera že byla modrá, Monika že byla taky modrá. „Psal jsem mu, proč něco neudělal, a on na to, že měly tabletky na průjem. Z pohledu obžalovaného to bylo postaveno tak, že Monika a Klárka něco snědly a to je otrávilo.“

To, že zemřely na otravu, si Radmil Niceija myslel do doby, než se Kramný vrátil. Pak se choval, jako by se nic nestalo, a to jeho švagrovi vadilo a zklamal ho tím.

15:10 - Ke svým rodičům se Monika podle svědka chovala dobře. „Jako dcera k rodičům,“ popsal Radmil Niceija s tím, že jejich otec rodině Moniky vypomáhal, byl s ní v kontaktu skoro každý den. Když byla rodina Moniky v Egyptě, v kontaktu s ní svědek nebyl, o tragédii se dozvěděl od sestry Kramného Lenky, která mu volala nad ránem.

15:06 - Podle Radmila Niceiji se rodiny moc často nescházely. Ve vztahu Petra a Moniky ale nepozoroval žádné zvláštnosti, se sestrou vycházel, čas od času se sešli, na manžela si Monika bratrovi nestěžovala, ani se nezmínila o žádných problémech. V okolí byla podle svědka jeho sestra oblíbená, byla společenská, ke Klárce se chovala dobře a starala se o ni i o domácnost.

14:56 - Přišel vypovídat bratr mrtvé Moniky Radmil Niceija.

14:53 - Ve druhé čtené výpovědi tchán hovoří o tom, jak Kramnému říkal o elektřině - radil mu ohledně rozvodů.

Kramný na to reagoval slovy, že chtěl jen radu ohledně montáže světla, které chtěl nainstalovat jeho známý z hyundai. Bylo to ale v roce 2014.

14:43 - Kramný se nechce ke čtené výpovědi Moničina otce vyjádřit.

14:35 - Erich Niceija po Egyptě ztrácel v zetě důvěru. Po návratu z Egypta Kramný o Klárce moc nemluvil, podle tchána jen jednou. Kramný byl prý moc klidný, když se vrátil. O smrti dcery a vnučky informovala Ericha Niceiju matka Kramného telefonicky asi o půl čtvrté ráno.

14:19 - Soudkyně Gilová přečetla výpověď otce Moniky z přípravného řízení. Vyplývá z ní, že Niceiju nevěděl o žádných sporech ve vztahu mezi Monikou a Petrem, považoval ho za běžný s běžnými problémy, věřil, že kdyby něco bylo, vnučka by mu to řekla.

14:10 - Otec Moniky nechce vypovídat, protože si nechce tu tragédii připomínat, je to pro něj velice emotivní a nechce vířit svou bolest, odkázal na svou výpověď z přípravného řízení. Erich Niceija ale potvrdil, že chce, aby mu byla uhrazena škoda ve výši čtyři milióny korun (2 + 2) za ztrátu dcery a vnučky a 18 tisíc jako náhrada za pohřeb.

14:00 - Výslech Kramného matky skončil, soud volá dalšího svědka: otce Moniky Ericha Niceiju.

13:59 - Kramného obhájkyni Rejžkovou zajímá, zda syn utíkal z domu a chodil za školu. Rychlá to popřela, dále uvedla, že snacha nikdy jejího syna nepomlouvala, před kamarádkami ho chválila.

13:57 - Slámovou zajímá, jaký konkrétní vztah má svědkyně k zemřelé snaše. Rychlá odpovídá, že je to matka její vnučky, a když jdou na hrob, tak to bere na vědomí. „Uctívat památku zemřelých můžete všude, třeba i u kříže.“

13:55 - Slámová: „Nevadilo vám, že jste přemístili náhrobní kámen na prázdný hrob a nechali jste hroby s ostatky snachy a vnučky bez kamene? Považovala jste to za vhodný krok?“

Rychlá: „Mrzelo mě to, ale když jsem to dala přesunout, tak je to dvojhrob, jak si to přála moje dcera.“ To, že hroby jsou ale rozděleny uličkou, opomenula svědkyně říct.

13:53 - Otázky svědkyni klade právní zástupkyně pozůstalé rodiny Long Slámová.

13:52 - Na Kramného známosti po jeho návratu se Rychlá neptala. „Když to vyšlo v novinách, tak mi řekl, že je to kamarádka.“

Foto: Pavel Karban, Právo

Eskorta přivádí Petra Kramného ke středečnímu přelíčení

13:50 - „Doma měly fotky Klárinky a Petra s Klárinkou. Byly tam i potom, co se vrátil z Egypta, až do té doby, co jsme mu řekli, aby je zlikvidoval, aby mu to nepřipomínaly. Fotky Klárinky jsou tam ale dodnes,“ uvedla Rychlá.

13:49 - Kramný matce prý řekl, že Klárinka byla ledová, a když ji otočil, tak fialová, a Monika že se na něho dívala.

13:47 - Při prvním telefonátu, bezprostředně po tragédii, měla ze syna dojem, že je v šoku. Rychlá popisuje, že syn těžce dýchal. O tom, že by se někdo snažil přivolat pomoc, řekla, že volala Monika a mluvila anglicky, ale protože anglicky neumí, tak jí nerozuměl.

13:45 - Nyní Rychlá odpovídá na dotazy žalobce Víta Legerského.

13:43 - „S dcerou se nyní nestýkáme. Řekla, že s takovou rodinou nechce mít nic společného,“ popsala Rychlá současné poměry s dcerou. Moniku popsala jako náladovou, když nebyla středem zájmu, tak se změnila. O psychických problémech snachy neví.

13:40 - „K odstranění náhrobku došlo proto, že moje dcera říkala, že vrahovi hrob nenechá. Dceři jsem nadala, poprvé v životě, že je svině. Natruc to dala přepsat na bratra Moniky Radmila. Tak jsme zašli s manželem na pohřební správu, ptali jsme se, jestli je to možné. Tam nám potvrdili, že takto hrob převést lze, poslala mi od Radmila i peníze - přes dva tisíce korun - jako poplatek za hrobní místo. Když se to Petr dozvěděl, o tom přepisu, tak jsme ten náhrobek vzali a přesunuli na vedlejší místo,“ uvedla Rychlá.

13:37 - Matka obžalovaného nyní odpovídá na dotaz ohledně odstraňování náhrobku z hrobu.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Matka Petra Kramného Irena Rychlá

12:48 - Soudkyně vyhlásila přestávku. Ve 13.30 bude výslech matky Kramného pokračovat.

12:46 - Podle Rychlé dcera říkala, že by bylo dobré prodat auto, byt, chtěla zastavit platební kartu, aby měli peníze na advokáty. Popisovala, jak měli dědit také rodiče Moniky. Oni to měli odmítnout, pak se ale do toho měla vložit její dcera Lenka, která měla přemlouvat rodiče Moniky, aby se dědictví nevzdávali. Nakonec se ale Moničini rodiče dědictví zřekli.

12:39 - Podle soudkyně Gilové je výpověď matky vcelku shodná s tou z přípravného řízení, u soudu řekla Rychlá jen některé další detaily. Mírné rozpory mají být jen ve výkladu o případném odjezdu syna z Egypta.

12:37 - Kramného matka o Moničině nevěře ví jen to, co jí řekl syn, jak mu měl volat soused. Řekla mu, ať si udělají pořádek, a pak mělo být všechno v pořádku.

12:36 - „Nechtěla jsem tomu věřit a nevěřím tomu dodnes,“ řekla Rychlá o tom, že by syn mohl zabít rodinu elektrickým proudem. Dozvěděla se to od jednoho z policistů po zadržení Kramného.

12:32 - Když jsme jeli vyřizovat pohřeb, tak jsme s dcerou v autě o tom mluvili, jak se to mohlo stát. Řekla jsem, že snad jim něco neudělal, ale dcera říkala: „Ne ne, mami, neboj se.“

12:25 - Rychlá přiznala, že dcera Lenka jim hodně pomáhala při řešení bratrových záležitostí, ty pak předala po jeho návratu do Česka rodičům.

12:22 - „Plakal pořád a říkal mami, já nevím, co budu dělat,“ líčila matka Kramného, jak se syn choval po tragédii. Psycholožka i ona sama mu prý radily, aby se věcí manželky a dcery, co měl v Egyptě, zbavil, aby mu je nepřipomínaly. Nechat si měl jen to, co měl doma.

12:20 - Kramný matce tvrdil, že jim někdo musel dát něco do pití, nevěděl co, chtěl vědět, co se stalo. Soudkyni zajímá, zda se Rychlá ptala syna, zda neublížil manželce i dceři. Kramný prý odpověděl: „Mami, opravdu ne.“ Matka se ho měla  na to ptát i později a opět řekl, že ne, a také: „Mami, neboj se, já tě nezklamu.“

12:18 - Matce řekl, že měl dojem, že holkám bylo v průběhu dne lépe, zatímco on měl i bolest na hrudníku a nemohl spát.

12:16 - Kramný si měl matce, v průběhu toho, co jí při rozhovorech z Egypta líčil – jak jim bylo a co dělali, postěžovat, že mu bylo hodně špatně, a přesto musel dvakrát pro vodu.

12:14 - Na dotaz soudu, jak rodina zjišťovala, co se v Egyptě stalo, Rychlá vypověděla, že nemohla mluvit, představovala si, jak je její syn v divočině, plakala. Syn jí popsal, že jim bylo špatně, že neví od čeho, že dělali vše jako normálně. Myslel, že jim je prý líp, a tak je nechal spát, a nakonec zjistil, že jsou mrtvé.

12:10 - „Když jsem mohla mluvit s Petrem, tak mi popisoval, co mu bylo, jak mu bylo, že mu bylo slabě a že mu vytáhli z těla nějakou hustou kaši,“ líčí Kramného matka.

12:08 - Nyní se Kramného matka vrací k osudné červencové noci: „Spala jsem v noci v bytě, na Klárčině posteli, a nad ránem mi volal syn, asi ve 3:15 nebo 3:20. Ptala jsem se, co je, on mi plakal, že neví, co má dělat, že jsou holky mrtvé asi, že je oživoval, ale že jim není asi pomoci. Tak jsme mu řekla, ať jde pro pomoc, položila jsem to a hned volala dceři. Ta mi napsala, že přijede. Volala jsem zpět do Egypta, vzala to nějaká paní s tím, že Petr tam leží, nemůže dýchat a že ho vezou do nemocnice. Delegátka mi pak řekla, že ho vezou do nemocnice na vypumpování žaludku.“

12:05 - S trojicí v Egyptě kontakt rodina neměla, měli jen poslat podle dohody SMS zprávu, že jsou na místě a v pořádku, potom jak se mají a nakonec třetí zprávu měli poslat, až poletí.

12:04 - Před odletem do Egypta neměl nikdo z trojice zdravotní obtíže. Matka Kramného ví, že snacha byla nemocná na srdce. Co jí bylo, přesně neví.

12:02 - Podle Rychlé by snacha utratila skoro všechny peníze, o rodinnou kasu se proto staral syn, šetřil na dům či nový byt. Manželce i dceři dával peníze na oblečení.

11:59 - Vnučka si prý babičce stěžovala, že maminka o ni nemá zájem, že sedí pořád u počítače.

11:55 - Na manželku si Kramný nikdy podle své matky nestěžoval, ona nemá za to, že by se nějak špatně chovala. Neví o žádných hádkách, nedorozuměních mezi synem a jeho ženou. „Ke Klárce, jak byla malá, se snacha chovala pěkně. A když chodila do školky, tak jednou třeba říkala, že mamka s taťkou nemluví, protože přivedla na noc kamarádku, když byla opilá,“ pokračuje Rychlá.

11:53 - Kramného matka nyní vypovídá o soužití syna s manželkou Monikou: „Ani jsem nevěděla, že chodí s Monikou, byl nemocný, přišla za ním na návštěvu.“ Tak se o Monice Rychlá dozvěděla. „Byt zařídil Petr komplet z našich peněz a peněz od babičky. Byli šťastní, vzali se, až když byla vnučka na světě. Svatební hostina se musela ukončit. Byl tam problém s Moničiným bratrem,“ vypověděla Rychlá.

11:50 - Rychlé syn byl prý spořivý, dost šetrný, byl velice opatrný na utrácení. Když utrácel, tak s rozmyslem, našetřil si na to. Měl rád auta a motorky.

11:48 - Kramný je vyučený zámečník, dělal víc zaměstnání, byl řidičem v pekárnách, dělal ochranku v lázních, hlídače. „Měl toho víc, práce se nebál, hledal. Když si zařizoval byt, tak si sehnal kamarády na obklady, elektřinu,“ odpověděla Rychlá na dotaz, jak je Kramný zručný.

11:45 - Podle matky Kramný nelítal za holkami, spíš ty dívky lítaly za ním až domů. „První známost, co měl, měl s Luckou, to byla šikovná holčina, to bylo před rokem 2002. Chtěli si postavit baráček, to byl jejich sen, ale potom se nějak rozešli,“ uvedla Rychlá. Podle ní je Kramný nekuřák, nepije a nerad chodí do zakouřených místností. „No a ta slečna se ráda bavila, on je více pro domácnost. Ale co bylo příčinou rozchodu, nevím. Rozchod nesl syn s pláčem, přišel domů, plakal, pak když mu volala, tak se k ní vrátil na nějakou dobu, ale po čase se vrátil natrvalo.“

11:40 - „Ke změně mezi nimi nedošlo do doby, až dcera potřebovala půjčit peníze. Byla v té době vdaná, měla první vnučku. Potom přišla doba, kdy zeť začal podnikat, a když syn viděl, jak krachuje, měl dluhy, vymahači ho honili po Karviné, tak moje dcera si chodila půjčovat i k babičce, mojí mamce. A když ten Petr viděl, jak mu obchody krachují, tak řekl, že by chtěl ty peníze zpátky. Dcera mi brečela do telefonu, že je bez peněz, že nemají ani na jídlo,“ popisuje Rychlá. „Petr chtěl vrátit půjčku, manžel Lenky mu říkal, že ty peníze má, ať si pro ně přijde, a když přišel, tak mu řekl, že nemá nic. Zeť si ale koupil kolo za 60 tisíc. Nakonec mu ty peníze dcera vrátila, bratrovi. Od té doby ale spolu nemluvili až do té doby, než se to stalo v Egyptě.“

11:37 - Kramného matka prý na vzájemném vztahu Lenky a Petra rozdíl neviděla a ani ho nedělala.

11:35 - „Děti se ve škole Petrovi posmívaly, ale když dostal razítko, že je dyslektik, tak se učil normálně. Všechno bylo normální, sníženou známku z chování nikdy neměl, ve škole byl spíše tichý, nijak nevynikal. Vyučil se, dostal výuční list, takže myslím, že nijak zvláštní dítě nebyl. Se sestrou měli vztah jako každé děcka – pohašteřili se a pak se zase udobřili. Kamarády měl ve školce, ve škole, kolem baráku, hrál si i s romskými dětmi,“ pokračuje Rychlá v popisu Kramného dětství.

11:31 - „Chtěla bych nejprve říct, že je mi velmi líto, co se stalo. Petr přišel o rodinu, já s manželem o druhou dceru a vnučku, Moničini rodiče o dceru o vnučku – a budeme s tím žít až do smrti,“ řekla na úvod své výpovědi Rychlá.

Kramného popisuje v dětství jako normálního kluka, vzpomíná, jak opustila prvního manžela, protože nebyl dobrý, jak jí pomohli rodiče, kteří ji vzali k sobě se dvěma dětmi.

11:28 - Soudkyně Gilová Rychlou poučila, že musí vypovídat pravdu, nic nezamlčovat, ale že má jako matka obžalovaného možnost i nevypovídat, odmítnout výpověď. Rychlá trvá na výpovědi z přípravného řízení a vypovídat chce.

Foto: Pavel Karban, Právo

Advokátka Jana Rejžková (zleva), matka obviněného Petra Kramného Irena Rychlá (uprostřed) a Karel Rychlý, nevlastní otec obviněného

11:21 - Eskorta přivedla opět Kramného do soudní síně, vypovídat bude jeho matka Irena Rychlá.

11:13 - Krátká technická přestávka.

11:11 - Kramný pokládá otázku sestře ohledně dětství. Když utíkal z domu, kolik jí bylo let. Svědkyně odpovídá, že to bylo v době, kdy byli malí, že utíkal do lesa, když byli na chatě. „Bylo mi plus minus první stupeň ZŠ.“

Kramný: Takže si to takto pamatujete po 30 letech? Svědkyně: Ano, pamatuji si to.

„Jak jste se vyjadřovala po tragédii před rodiči o Monice? Rodiče mi řekli, že nevhodně,“ pokračoval Kramný. Svědkyně to popřela s tím, že nevhodně to určitě nebylo.

11:08 - Z jednoho hovoru vyplývá, že kufry s věcmi Moniky a Kláry nepoveze do Česka, že to rozdá v Egyptě, nechá si jen nový kufr a věci pro sebe, zbytek že rozdá. Sestra mu v tom přitakává. Nyní to zdůvodňuje tím, že matka chtěla, aby mu doma ženu a dceru připomínalo co nejméně věcí.

10:48 - Krečmerová je konfrontována s přepisem hovorů mezi ní a Kramným ze srpna 2013. Hovor je o facebookovém profilu Moniky. Kramný v telefonu sestře popisoval, jak se mu to nelíbilo, kolik tam měla Monika přátel atd.

10:46 - Dotazy pokládá obhájkyně Jana Rejžková, která se ptá na pobyt svědkyně v bytě. „Pro mě bylo nepochopitelné tam jen vstoupit, protože už při otevření dveří člověk viděl botičky, cítil duch té rodiny.“

10:44 - Monika si mohla podle svědkyně opětovně zprovoznit facebookový profil pod podmínkou, že obžalovaný na něj bude mít přístup.

10:38 - Svědkyně odpovídá na otázky právní zástupkyně rodiny Long Slámové. Tu zajímalo, jak poznamenala smrt Moniky a Kláry Moničina bratra Radmila. Podle svědkyně z toho byl a je stále špatný. Krečmerová uvedla, že na tom byli podobně.

10:36 - Krečmerová neví o tom, že by bratr chtěl, aby někdo do Egypta za ním doletěl a byl s ním. Následně dodala, že tam měl snad letět nějaký bratrův kamarád.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Petr Kramný (druhý zleva), který je obžalovaný z vraždy manželky a dcery během dovolené v Egyptě. Druhá zprava je jeho obhájkyně Jana Rejžková.

10:25 - Na dotaz soudu, jak byl Kramný manuálně zručný, odpověděla Krečmerová, že takřka veškeré věci si doma dělal sám. "Vím o podlaze, vím, že dělal omítku." Na dotaz státního zástupce, jak probíhaly hovory z Egypta, svědkyně odpověděla, že první telefonáty byly běžně placené, pak je zprostředkovala pojišťovna. Nakonec komunikovali přes Skype. Přístup na internet v Egyptě měl bratr prostřednictvím TV Nova až do konce pobytu.

„Při hovorech jsme řešili nevěru a říkal, že to mohla udělat Monika, já jsem mu o spekulacích v českých médiích neříkala nic,“ uvedla Krečmerová.

10:13 - Soudkyně předčítá z výpovědi svědkyně v přípravném řízení. Bratr svědkyni tvrdil, že s ním obě, Monika i Klárka, mezi 21. a 22. hodinou normálně komunikovaly. Kramný sestře zdůrazňoval, že jemu bylo nejhůř, že on se napil nápoje z pokojového baru, a přesto přežil.

10:11 - „Byla jsem v naprostém šoku, přijel v naprostém klidu, přespal u rodičů, pak se normálně vrátil do bytu. To mi hlava nebrala. Když jsem si uvědomila, že člověk, který ztratil své nejbližší, tak mohl v tom bytě normálně fungovat… ani mně to nedělalo dobře. Pak začaly jeho avantýry, jedna žena, druhá žena… dodneška to nedokážu pochopit,“ popsala chování Kramného sestra.

10:08 - Svědkyně popisuje, co jí bratr řekl o tom, jak jim bylo špatně, kdo kde ležel atd. Soudkyni zajímá, jak obžalovaný prožíval ztrátu svých nejbližších.

10:05 - Krečmerová popisuje, jak s bratrem komunikovali ohledně možného vycestování z Egypta, ona sama nic neví. Ví, že bratr tyto záležitosti probíral se Stanislavem Škorpíkem, kolegou či kamarádem, který bude svědčit ve středu. Sestra obžalovaného Škorpíka údajně neznala, měl prý mít známého na kriminálce, který ověřoval Kramnému informace o tom, že zemřelé měly mít posmrtné skvrny.

BEZ KOMENTÁŘE: Petr Kramný přichází k souduVideo: Denisa Telaříková, Právo

9:59 - O údajné nevěře manželky bratrovi svědkyně neříkala. "Byly nějaké náznaky, ale já jsem na to nikdy nepřišla, ale Petr to pořád řešil. Nikdy jsem tuto otázku před ním ani neotevřela."

Krečmerová potvrdila, že jí bratr dal plnou moc, na jejímž základě bratra zastupovala při řešení plateb, jako platby za telefon, byt a další věci. „Byla to všeobecná plná moc, platila jsem to já z našeho účtu a pak mi to rodiče proplatili.“

9:55 - Osudný den vylíčil Kramný sestře tak, že od uklízeče z chodby si vzal pití, vodu, ale nechtěl uklidit pokoj, pozvracené povlečení že stáhl a nechal tak. „Proč nechtěl uklidit, mi nikdy nevysvětlil, mně to připadalo divné,“ konstatovala svědkyně. S verzí, že Monika chtěla otrávit sebe i dceru, přišel podle Krečmerové její bratr. "Bylo to v ten den večer nebo na druhý den, říkal, že možná chtěla otrávit všechny, ale nevyšlo to.“

9:50 - Zatímco Kramný v pondělí řekl, že ho sestra vyzvala, aby věci, které měly Monika a Klárka v době smrti na sobě, vyhodil, jeho sestra to dnes popřela. "To v žádném případě není pravda," odmítla.

9:42 - Soudkyně chce od svědkyně vědět něco o vztahu bratra s jeho první přítelkyní. Krečmerová uvedla, že ji Petr dost hlídal, žádné problémy tam ale nebyly. „O důvodech rozpadu jejich vztahu nevím, dost těžce to ale nesl. Když jsem ale potkala Lucii, tak mi říkala, že ji překvapila jeho reakce na rozchod, měl bít hlavou o zeď,“ doplnila svědkyně.

Kramný podle jejích slov řešil, že když našel Moniku mrtvou, že neměla spodní prádlo. „Uvažoval i nad tím, že otrávit je mohla Monika. To mi přišlo nesmyslné, proč by matka chtěla zabít svoje dítě? Říkal, že věci po Monice a Klárce sbalil a přesunul se do jiného pokoje,“ prohlásila sestra obžalovaného.

9:36 - Podle svědkyně jí přišlo soužití bratra s Monikou takové chladné z jeho strany vůči dceři, Klárku prý neobejmul, nepohladil. Poněvadž s ním příliš nekomunikovala, tak toho mnoho neví. Soudkyně Gilová chce vědět, jak se Klárka vyjadřovala o matce. „Příležitostí moc nebylo, ale Klárinka nikdy o problémech v rodině nemluvila, jen jednou, že Petr našel nějaké fotky ve foťáku a byl z toho problém. Nic bližšího ale nevím,“ shrnula svědkyně.

Foto: Pavel Karban, Právo

Eskorta přivádí Petra Kramného ke středečnímu přelíčení

9:33 - Sestra vzpomíná, že jí bratr popisoval, jak jim bylo špatně, a ona se ho ptala, proč nešli k lékaři. Jeho odpověď měla být, že proč on by ho měl volat, když Monika byla zdravotní sestra.

9:29 - „Říkal, že ležel vedle Klárky, že byla studená, otočil ji, poskytoval jí první pomoc. Křičel na Moniku, ať mu jde pomoct, ale zjistil, že i ona je mrtvá. Volal své matce a teprve poté běžel bouchat na dveře vedlejšího pokoje v hotelu. Bratr tvrdil, že se jedná o otravu, že je chtěl pravděpodobně někdo otrávit, že to nechápe,“ popsala detaily sestra Kramného.

9:25 - „Při komunikaci přes Skype, když byl bratr v Egyptě, ho nezajímalo nic jiného než to, zda mu byla Monika nevěrná,“ doplnila Krečmerová svoji výpověď. Soudkyni zajímá, co se svědkyně dozvěděla od bratra ohledně dovolené v Egyptě a co se dozvěděla od bratra o osudném dni.

9:22 - Krečmerová pokračuje ve vyprávění o tom, jak to bylo kolem sporu o hrob. „Nikdy jsem nepochopila, proč toto matka udělala a nechal náhrobek švagrové a neteře odstranit… (pláče). Potom přestala komunikace mezi mnou a mojí matkou. Když se nevrátil bratr z Egypta, nevěřila jsem mu, řekla jsem mu to i při setkání z očí do očí, on se mi vysmál s tím, že nejsou žádné důkazy,“ konstatovala svědkyně.

9:15 - Pak podle svědkyně nastaly další spory ohledně hrobu. „Jednalo se o přepsání hrobového místa, přepsala jsem ho na bratra Moniky, protože jsem cítila, že má k němu větší morální právo než já, a začal mediální hon na mě, co jsem to za sestru… Má matka nechala odstranit náhrobek z hrobového místa, volala, že si mám přijet zajistit hrob. Bylo to poté, co jsem přepsala hrob na Moničina bratra,“ pokračovala Krečmerová a rozplakala se.

9:09 - „Během pohřbu jsem všechno zajišťovala a ptala se ho, co chce vidět z pohřbu. On to odmítl, nechtěl vidět žádnou dokumentaci, to mi přišlo zvláštní. Při dědickém řízení mi notářka řekla, že se část majetku bude dělit mezi rodinu. Bratr s tím nesouhlasil, křičel, že Monika přišla s holým zadkem a s holým zadkem odejde. Proto jsem dědické řízení předala matce, stáhla jsme se z něj a řekla, že už v něm nechci vystupovat,“ odpověděla soudkyni Krečmerová.

9:05 - „Maminka mi říkala, že by bylo fajn se s bratrem spojit. Tak jsem ho kontaktovala ještě ten den. Řekl mi, že našel obě mrtvé, že neví, co se stalo, a že on leží v nemocnici. Kontaktovala jsem cestovní kancelář a přes delegátku mě průběžně informovali, co se děje s bratrem a jak se celá situace vyvíjí. Potom nastal čas, kdy se vyřizoval pohřeb, ten jsem vyřizovala já. Pohřeb proběhl a následně docházelo k dědickému řízení, kde se postupem času chování mého bratra měnilo a já si postupně skládala střípky a přestala jsem mu důvěřovat,“ konstatovala svědkyně. Soudkyně Gilová chce vědět nějaké střípky.

8:59 - „Potkávali jsme se u rodičů (občas) na návštěvách, ale komunikace s bratrem nebyla, s jeho dcerou i manželkou jsem byla v přiměřeném kontaktu. Před odletem do Egypta byla u nás Monika, byla šťastná, že letí do Egypta. Po tom neštěstí mi volala maminka, co se stalo, že Monika i Klárka jsou po smrti. Oblékla jsem se a jela do Karviné za maminkou, kde přespávala, protože hlídala byt a pejska. Věděla jsem, že musím pomoci rodičům a dostat hlavně Klárku a Moniku zpět do ČR,“ vypovídá Krečmerová.

8:52 - „Můj bratr byl od dětství problematický, měl výbuchy vzteku, ale v podstatě se to v rodině neřešilo. Odmítal chodit do školy, byl vůči mně agresivní, když utekl, nechtěl se vrátit,“ vypověděla Krečmerová a pokračovala: „Vdala jsem se ve 22 letech v roce 2000, kdy jsem se odstěhovala, pak došlo mezi námi k nesrovnatelnostem, a tak jsem přerušila kontakt. Důvodem neshod byly finanční problémy, měla jsem od něj vypůjčené peníze, ty jsem mu vrátila, ale vznikly kvůli nim mezi námi rozpory.

8:48 - Uvádí, že na své dosavadní výpovědi z přípravného řízení trvá. Soudkyně chce od svědkyně vědět, jaké měla v dětství vztahy s bratrem, co ví o jeho životě, přítelkyních i soužití s manželkou a zda ví cokoli o trestné činnosti.

8:44 -  Soud právě začal. Jako první vypovídá sestra Kramného Lenka Krečmerová – soudkyně Renata Gilová ji poučuje o právech.

Kramný mluvil v pondělí

Soudní šestihodinový maratón odstartoval v pondělí ráno výpovědí obžalovaného. Kramný popisoval, jak v roce 2013 vybírali se ženou dovolenou, kdo a proč vybral Egypt, i když tam už byli a chtěli jinam, kolik peněz na ni měli, kdo balil kufry. Až postupně došel k osudnému dni. [celá zpráva]

Před soudem uvedl, jak bylo tehdy všem třem špatně, kdo zvracel a měl průjem, jak musel dvakrát pro vodu, přestože mu bylo nejhůř. Lékařskou pomoc ale podle něj rodina nevyhledala, ale vzala si prášky, které si kvůli tomu přivezli z domova.

Chtěl utéct z Egypta

V průběhu dne přišla řeč i na vztahy v rodině, na telefonáty z Hurghady s matkou, na jeho možný útěk z Egypta. Kramný vypovídal i o tom, kdo hradil hrob manželky a dcery či o sporech se svou sestrou.

Přiznal, že se po návratu měl dva krátké vztahy. „Nejprve jsme si povídali v parku, šlo o to, jen s někým mluvit, pak došlo i na intimnosti. Ty jsme si ale předem stanovili,“ ujišťoval ohledně vztahu s přítelkyní Kateřinou.

Po ní navázal vztah s další ženou, Šárkou. „Povídali jsme si nejprve v telefonu, hlavně ve chvíli, kdy na mě všechno padalo. Pak jsme se scházeli. Opět došlo na intimnosti,“ potvrdil.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud s Petrem Kramným začne už v červnu

Hlavní líčení s Petrem Kramným, který je obžalovaný kvůli vraždě manželky a dcery z předloňského léta v Egyptě, začne u Krajského soudu v Ostravě v pondělí 29....

Výběr článků

Načítám