Hlavní obsah

Soud musí znovu řešit, zda policisté ubili bezdomovce

Právo, pab
Plzeň

Zbili policisté Jan Pergl (26) a Lukáš Zahradník (27) bezdomovce tak, že po jejich útoku zemřel? Tuto otázku bude muset opět řešit Krajský soud v Plzni (KS). Případ mu vrátil k novému projednání a rozhodnutí Vrchní soud v Praze (VS). Ten zrušil původní rozsudek KS z loňského prosince, kterým byli strážci zákona zproštěni obžaloby z ublížení na zdraví s následkem smrti.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jan Pergl (vlevo) a Lukáš Zahradník u soudu

Článek

VS rozhodoval v polovině května v neveřejném jednání. Důvody, které ho vedly ke zrušení původního verdiktu, tak budou podle čtvrtečního vyjádření mluvčího KS Davida Ungera známé až při novém hlavním líčení.

Státní zástupce je přesvědčený, že policisté 58letého bezdomovce ztloukli pendrekem a zkopali tak, že muž na následky zranění po třech dnech zemřel. KS byl ale jiného názoru, podle něj nelze z důkazů předložených žalobcem jednoznačně dovodit, že to byli právě obžalovaní, kteří se dopustili jednání té intenzity popsané v obžalobě a způsobili poškozenému zranění, které vedlo k jeho smrti. Naznačil, že bezdomovce mohl zranit i někdo jiný, neboť není přesně zmapován jeho pohyb po kontaktu s obžalovanými.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obžaloba: Natrhli mu slezinu

Obžalovaní policisté řešili s bezdomovcem nevhodné chování předloni v říjnu. Chtěli ho umravnit, aby už neobtěžoval lidi v nedaleké ubytovně. Pro muže si přišli do osady bezdomovců.

„Nejprve ho udeřili obuškem přes záda a poté odvezli na přilehlou betonovou cestu. Tam jej opakovaně pevnými služebními botami se silnou podrážkou značnou intenzitou kopali do oblasti trupu,“ popsal v obžalobě státní zástupce Martin Rykl chování policistů. Napadenému muži měli zlomit žebro a natrhnout slezinu.

„Po ukončení útoku se o jeho zdravotní stav nijak nezajímali. Spokojili se s tím, že je schopen samostatného pohybu a komunikace. Zanechali ho na místě a odešli,“ pokračoval Rykl. Bezdomovec zemřel o tři dny později na následky vnitřního krvácení.

Muže se prý ani nedotkli

Ani jeden z policistů s obžalobou nesouhlasil. Tvrdili, že se bezdomovce ani nedotkli. „Toho muže jsme vyzvali, aby šel s námi k vozidlu. Tam jsme si opsali nacionále a ptali se ho, co dělal na ubytovně. Navrhl nám, že si vezme spacák a půjde spát jinam do města. Nechali jsme ho jít,“ uvedl u soudu Pergl.

U soudu vyšlo najevo, že policisté o jednání s bezdomovcem nesepsali úřední záznam. Podle jejich vyjádření si tím chtěli ulehčit práci. „Bylo to proto, aby nadřízený neměl řeči, že jsme muže nepředvedli k výslechu na služebnu,“ vysvětlil Pergl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám