Hlavní obsah

Soud propustil Davida Berdycha, šéfa proslulého gangu

– Praha • Aktualizováno

Odsouzený David Berdych může jít po více než 11 letech strávených ve vězení za loupeže a vydírání svého gangu na svobodu. Ve středu o tom rozhodl Obvodní soud pro Prahu 6, souhlasil s tím i státní zástupce. Berdych dostal zkušební dobu na sedm let a dohled probačního úředníka. Domů by se exšéf gangu mohl dostat ještě během dne.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Berdych u středečního soudu

Článek

Ještě před tím, než soud Berdycha propustil, tato hlava tzv. Berdychova gangu s velkou pokorou žádala o to, aby mohla jít domů. „Znovu vás poprosím, pane předsedo, zda byste byl tak hodný a propustil mě,” požádal Berdych.

Šéf senátu Kryštof Nový mu i se souhlasem státního zástupce vyhověl. „Bylo vám uvěřeno, že to není jen povrchní, že to jde z hloubky. Lze říci, že jste našel své ztracené srdce, které jste odhodil,” řekl Berdychovi soudce a označil  jej za pokorného a kajícného hříšníka.

„Náš senát vám tu šanci dal. Opravdu oceňujeme, jak jste se ve výkonu trestu choval,”  dodal soudce. Jakmile se Berdych dozvěděl, že může domů již dnes, v jednací síni se rozplakal.

Původně si měl odpykat 15 let. Zaručili se za něj dlouholetá přítelkyně, otec a známý, který má pro něj práci.

Berdych si požádal o podmínečné propuštění už začátkem června loňského roku, kdy mu začala plynout třetí třetina jeho patnáctiletého trestu. Soud ale jeho žádost zamítl s tím, že jej Berdych nepřesvědčil o své nápravě. [celá zpráva]

Berdychův obhájce Jaroslav Ortman uvedl, že Berdych by se mohl dostat na svobodu po 15. hodině.

Zločinné spolčení desítek lidí

Kauza takzvaného Berdychova gangu je největším případem organizovaného zločinu v české historii. Skupina byla výjimečná v tom, že propojila podsvětí s elitními detektivy, kteří měli s organizovaným zločinem bojovat. Zločinci se zaměřovali na loupežná přepadení, vydírání i únosy, často se přestrojovali za policisty.

Organizovaná skupina, kterou tvořily desítky lidí, si trestnou činností přišla na více než sto miliónů korun. Berdych se svými komplici spáchal první zločiny už v roce 1995.

Soud zamítl žádost Davida Berdycha o předčasné propuštěníVideo: Novinky

Vyšetřování hlavní části rozsáhlé kauzy začalo v roce 2004, kdy policisté zatkli velkou část podezřelých. Celkem bylo v kauze obžalováno přes 50 osob, včetně několika bývalých policistů.

Berdych byl posledním členem jednoho z nejobávanějších gangů české historie, který zůstával za mřížemi. Ostatní jsou již na svobodě nebo spáchali sebevraždu. Naposled opustil bránu věznice Berdychův komplic Tomáš Půta, kterého soud v roce 2013 podmínečně propustil poté, co si odseděl osm z deseti let, ke kterým byl odsouzen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám