Hlavní obsah

Překvapení řidiči platili na hranicích dluhy

Právo, Milan Vojtek

Celníci, Finanční správa i policisté obsadili česko-slovenskou hranici. Od pondělí do pátku trvala akce, která byla zaměřena na kontrolu přeprav zboží. Celníci také vyzkoušeli nový systém, jenž odhaluje neplatiče.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Při nečekaných kontrolách pomáhali celníkům na hranicích i psi.

Článek

Po zadání jména na místě zjistí, zda dotyčný nedluží na daních a dalších platbách, zadání registrační značky vozu zase ukáže, zda auto nefigurovalo v minulosti v nějakém deliktu, třeba při nelegálním převozu cigaret.

Nejen nedoplatky

„Musím říci, že jsme tím mnohé překvapili. Na místě své resty raději zaplatili, než aby měli další problémy,“ řekl Petr Müller z Celní správy. Celníci na daňových a dalších nedoplatcích vybrali dvacet tisíc korun.

„Myslím, že tento systém bude efektivnější než zasílání doporučených dopisů,“ dodal.

Úhrada několika restů byla ale jen malým zlomkem celé akce. „Zaměřili jsme se především na kontrolu předmětů podléhajících spotřební dani. Kromě zajištění cigaret, tabáku, 80 litrů nafty bez doloženého původu a dalšího jsme vybrali na kaucích 140 tisíc korun, především za nedodržování bezpečnostních přestávek řidiči,“ uvedl náměstek generálního ředitele Celní správy Lumír Šatran.

Při kontrole narazili celníci i na Němce, o kterého mají v rámci trestního řízení zájem příslušné instituce, a na šestici Syřanů ilegálně cestující v dodávce. „Budou vráceni na Slovensko, řidiče ale čeká trestní řízení,“ uvedla mluvčí celníků Martina Kaňková.

„Zaměřili jsme se na víno a produkty pro výrobu vína, na obilí a výrobky z něj a na kovy. Zachytili jsme zhruba čtyřicet přeprav, u nichž budeme zjišťovat, zda zboží nebylo předmětem daňového úniku. Daňovou morálku kontrolovaných subjektů zjistíme na místě a týden až dva potřebujeme na získání dokladů, díky nimž lze zjistit případné zapojení do podvodných obchodů,“ uvedl vedoucí odboru boje s daňovými úniky Generálního finančního ředitelství Jiří Žežulka.

Psi hledají drogy

Finanční správa zabavila i náklad 25 tun kuřecího masa, které směřovalo k adresátovi, jenž dluží státu. Stejně dopadl i podnikatel, který na plošině převážel dva automobily. I ty byly na místě zabaveny.

„Celkem jsme zabavili věci v hodnotě čtyř miliónů korun,“ upřesnil.

Na místě pracovníci finanční správy vybrali zhruba šest set tisíc korun z nezaplacených pokut a daňových nedoplatků. Akce je podle Šatrana mimořádná svým rozsahem i tím, že spolupracují se slovenskými kolegy, kteří zase monitorují dění na své straně hranice.

U nás se na kontrolách podílí devadesát hlídek, především v Lanžhotě, ve Starém Hrozenkově a v Bílé. V akci jsou i mobilní rentgen na kontrolu kamiónů a psi na vyhledávání drog.

Reklama

Výběr článků

Načítám