Hlavní obsah

Stavbu justičního areálu v Brně bude opět řešit krajský soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Olomoucký vrchní soud vrátil případ bývalého předsedy Krajského soudu v Brně Jaromíra Pořízka zpátky na ostravský krajský soud. Upozornila na to ve čtvrtek Česká televize. Jde o případ předražené stavby brněnského justičního areálu. Ostravský krajský soud loni v prosinci trestní stíhání Pořízka zastavil.

Foto: Profimedia.cz

Jaromír Pořízek na archivní fotografii

Článek

Mluvčí vrchního soudu Vladimír Lichnovský řekl, že původní usnesení soudu bylo zrušeno. Soudci vrchního soudu tak rozhodli v neveřejném jednání.

Pořízka vinil státní zástupce ze zneužití pravomoci veřejného činitele, porušování povinností při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku.

Dlouholetého předsedu brněnského krajského soudu kriminalisté obvinili na podzim roku 2012. Stavba brněnského areálu měla podle předpokladů z roku 2005 stát 805 miliónů korun. Po přesném vyčíslení nákladů cena vzrostla na 1,674 miliardy korun, tuto investici schválilo i ministerstvo spravedlnosti.

Celkové náklady ale nakonec dosáhly 1,938 miliardy. Pořízek, který byl stíhán výhradně kvůli stavbě budovy pro státní zastupitelství, své pochybení vždy odmítal. Uvedl, že při stanovení prvotní částky nebyly známy všechny údaje z dokumentace, například napojení na dopravní infrastrukturu či na sítě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám