Hlavní obsah

Piju šest litrů vína denně, řekl soudu obžalovaný, který měl zabít kamaráda

Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Případ tragického konfliktu mezi bezdomovci, kteří obývali maringotku v Orlové, začal ve středu rozplétat Krajský soud v Ostravě. Na lavici obžalovaných usedl 34letý recidivista Milan Lacko, který měl napadnout kamaráda, jenž mu v noci zalehl v maringotce postel. Muž následně zemřel. Ještě předtím zaútočil i na hostitele, kteří ho v budce nechali přespávat. U soudu muž napadení přiznal, účast na smrti kamaráda ale popřel.

Foto: Aleš Honus, Právo

Eskorta přivádí obžalovaného Milana Lacka do jednací síně ostravského krajského soudu.

Článek

Vše se odehrálo loni 10. srpna v podvečer. Milana Lacka, který je závislý na alkoholu, nechali kamarádi přespávat v maringotce postavené nedaleko nádraží v Orlové. Muž neměl kde bydlet a s lidmi z maringotky se dobře znal, s některými z nich už dříve žil na ubytovnách i na ulici.

Alkohol i konflikty tam zřejmě byly na denním pořádku. Ještě před tragédií muž napadl hned tři lidi a poté z maringotky odešel. Později se tam večer vrátil a nárokoval si přespání na posteli, která již byla obsazena jeho kamarádem.

Toho ve vzteku podle obžaloby napadl. „Na posteli a na podlaze do něj kopal, našlapával a nalehával na něj,“ popsal útok státní zástupce Vít Legerský.

Napadený muž utrpěl četné pohmožděniny v obličeji, na hrudníku, zlomeniny žeber a především krvácení do mozku, které vedlo k jeho úmrtí. Na to, že muž útok nepřežil, se přišlo až druhý den, když se muži pokoušeli kamaráda ležícího na podlaze vzbudit.

Měl vyhrožovat zabitím

Lacko u soudu popřel, že by kamaráda napadl tak, jak je popsáno v obžalobě. Prý ho jen shodil z postele, aby mohl jít spát. Popřel také další tvrzení obžaloby, podle kterého dalším spolubydlícím před příjezdem policie vyhrožoval zabitím v případě, že budou vypovídat, že muže zbil on.

Státní zástupce případ vzhledem k okolnostem nekvalifikoval jako vraždu, ale jako ublížení na zdraví s následkem smrti.

Obžalovaný je závislý na alkoholu. „Piju jen bílé víno. Asi pět nebo šest litrů denně,“ řekl u soudu. V minulosti byl mnohokrát soudně trestán a v době, kdy útoku došlo, ho policie dokonce vyšetřovala pro pokus o těžké ublížení na zdraví. Za to byl mezitím odsouzen k třem rokům vězení, takže v současné době již je ve výkonu trestu.

Hlavní líčení bude pokračovat v následujících dnech výslechy svědků a soudních znalců. Rozsudek by mohl být vyhlášen v pátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám