Hlavní obsah

Bývalý místostarosta Rumburku měl nutit strážníky bít lidi, hrozí mu osm let

Právo, Aleš Pelikán
Děčín

Z útisku, podněcování k trestnému činu a vyhrožování se u Okresního soudu v Děčíně zpovídá bývalý místostarosta Rumburku Darek Šváb. Strážníky městské policie měl při poradě pobízet k nekalým praktikám při výkonu jejich povolání a ještě je zastrašovat. V úterý Šváb pokračoval před soudem ve své obsáhlé výpovědi, svou vinu odmítl. Bývalému politikovi hrozí až osm let vězení.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný bývalý místostarosta Rumburku Darek Šváb

Článek

Darek Šváb byl policií obviněn z trestných činů útisku a podněcování k trestnému činu už předloni. Obvinění bylo rozšířeno o vydírání a necelý měsíc byl i ve vazbě.

„Požadoval, aby při řešení přestupků šli na hranu nebo až za hranu zákona. Problémové občany odvedli mimo prostory snímané kamerovým systémem, případně se ke kamerám otočili zády a zde je fyzicky napadli,“ tvrdí obžaloba.

Šváb obvinění opakovaně odmítl. U soudu popisoval a listinnými důkazy dokládal, že městská policie byla ve špatném stavu, nefungovala prý linka 156 ani některá bezpečnostní tlačítka na městském úřadě a některé kamery. Strážníci prý ve službě spali a počet udělených pokut byl minimální.

V době po velkých nepokojích na Šluknovsku tak chtěl prý od strážníků lepší práci. „Nikdy jsem strážníkům neřekl, aby šli za hranu zákona, požadoval jsem po nich nulovou toleranci, která je obvyklá v jiných městech,“ uvedl u soudu.

Shořelo mu auto

Po loňském návratu z vazby měl Šváb obdržet podle svých slov několik anonymních výhružek. „Tobě dlouho nehořelo auto, co,“ přečetl jednu z nich. Auto mu shořelo po žhářském útoku již před více než 10 lety. Loni na podzim měl on i jeho rodina policejní ochranu.

Hlavní líčení má pokračovat dotazy na obžalovaného a případným výslechem svědků 18. června, další jednání je naplánováno na září.

Šváb byl místostarostou Rumburku 16 let, na radnici skončil loni na podzim poté, co se nedostal do zastupitelstva. Po kauze také opustil řady ČSSD. Letos v březnu skončil i v čele rumburské Lužické nemocnice, kterou vedl deset let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám