Hlavní obsah

Podnikatel poslal Havlínovi 50 tisíc, řekl u soudu další obžalovaný

Právo, Radek Plavecký
Kladno

U kladenského soudu začalo líčení s pražským soudcem Ondřejem Havlínem a jeho dalšími kolegy z oboru. Havlín je obžalován z korupce a nedovoleného ozbrojování. Spolu s ním jsou obžalováni z korupce také advokát Karel Matějka, státní zástupce František Fiala nebo podnikatel Jaroslav Kříž.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Z korupce obžalovaný soudce Ondřej Havlín.

Článek

Havlín žádal podle obžaloby, kterou vede vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová, úplatky za to, že provinilce, kteří například řídili v opilosti, vyseká z průšvihu a zařídí pro ně co nejnižší tresty. Za to dostával tisícové až desetitisícové částky.

„Nebudu vypovídat,“ řekl v úterý ráno Havlín. Současně předal soudci Petru Sedlaříkovi lékařskou zprávu o svém zdravotním stavu a brzy nato odešel ze soudní síně. Výpověď odmítl také Jaroslav Kříž, obžalovaný z nepřímého úplatkářství.

„Kříž je nesmírně bohatý, padesát tisíc korun pro něj nejsou žádné peníze,“ řekl o něm při výslechu další obžalovaný advokát Karel Matějka.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Soudce Ondřej Havlín a další obžalovaní

Kříž byl policií nachytán při řízení v opilosti, nadýchal 1,2 promile. Se svým známým Matějkou se chtěl poradit, jak ze šlamastiky ven. Matějka šel ještě s dalším Křížovým známým J. Z. za soudcem Havlínem prý pro radu, jak to řešit.

Při první návštěvě dal J. Z. v obálce soudci Havlínovi dva nebo tři tisíce. Kříž pak zaplatil 20 tisíc nadaci, aby se vyhnul stíhání, a pak následovala odměna Havlínovi.

Kříž byl v podmínce

„Hele, doktore, je nutný poděkovat,“ říkal podle Matějky Kříž, dal mu obálku s padesáti tisíci, aby ji Havlínovi předal. „Říkal, že je tam ´pade´, ale já peníze v ruce neměl, já byl jen pošťák, jen jsem předal obálku,“ hájil se Matějka.

Do případu je zatažen i státní zástupce pro Prahu 2 František Fiala, kterého Havlín v souvislosti s tímto případem kontaktoval. Fiala, jemuž měla plynout část Křížových peněz, je obžalován ze zneužití pravomoci úřední osoby. Fiala podle obžaloby ukládal nižší trest i dalšímu člověku, který byl v podmínce za předchozí přečin poškození cizí věci, a přesto mu umožnil, aby se vyhnul trestnímu stíhání a pokračování dalšího trestního řízení, které bylo dočasně odloženo.

Soud bude řešit ještě další obdobné případy soudce Havlína a jeho kolegů z branže. Celkem je obžalováno sedm lidí. Za úplatkářství může Havlín dostat až 10 let vězení. Obdobné tresty hrozí i dalším obžalovaným Ludvíku Sýkorovi, Borisi Šteflovi a Gejzovi Berkymu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám