Hlavní obsah

Policisté v kauze Nagyová vyslýchají poslední dárce kabelek

Právo, Radim Vaculík

Nejspíš už tento týden ukončí olomoučtí vrchní žalobci vyšetřování další větve kauzy kolem bývalé šéfky sekretariátu premiéra Jany Nečasové (dříve Nagyové). Ta se týká jak údajné korupce v souvislosti se složením mandátů tří někdejších poslanců ODS, tak i luxusních a drahých dárků, které Nečasová dostávala v době, kdy vedla kabinet svého současného manžela Petra Nečase (ODS).

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Nečasová

Článek

„Korupční větev zahrnuje jak část exposlanců, tak i tzv. dárky pro paní Nagyovou-Nečasovou, tedy možné krácení daně. A v té druhé části bylo potřeba provést poměrně dost výslechů, které se ještě dokončují, především těch dárců, a na tom ta věc v podstatě visí,“ řekl Právu šéf odboru závažné hospodářské kriminality olomouckých žalobců Petr Šereda.

Doplnil, že v tomto týdnu by mělo být jasno, zda bude vyšetřovací spis uzavřen a obvinění se s ním začnou seznamovat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dárky za téměř deset miliónů

Nejspíš prý ano, maximálně očekává jen drobná a nevýznamná doplnění důkazů. „Takže v každém případě se vyšetřování chýlí ke konci,“ dodal.

K těm, kteří podle březnového obvinění nosili Nagyové dary, patří řada známých osobností, které s největší pravděpodobností policie vyslechla, anebo tak během příštích dnů ještě učiní.

Figuruje mezi nimi bývalý šéf Pozemkového úřadu Petr Šťovíček, exministr a nynější šéf ČEPS Vladimír Tošovský, exministr Tomáš Chalupa (ODS), bývalý ekonomický ředitel pražského dopravního podniku Martin Horák, podnikatel a majitel fotbalové Sparty Daniel Křetínský, lobbista Vladimír Johanes nebo nespecifikovaný Ital označený ve spisu jako „Giussepe“.

Většinou nosili Nagyové kromě luxusních kabelek také šperky, hodinky, drahé boty, oblečení a dokonce i toaletní potřeby jako mýdla nebo vonné svíčky. Mezi dárky, které měla dostat v letech 2012 a 2013, je podle vyšetřovatelů nejdražší perlový náhrdelník Cartier za více než milión sto dvacet tisíc korun.

Tím, že celkem 29 darů Nagyová neuvedla v daňovém přiznání, spáchala podle obvinění zločin krácení daně se sazbou až osmi, nebo v případě vyšší škody až deseti let.

V současnosti tuto škodu vůči státu na darovací dani policisté vyčíslili na téměř 706 tisíc korun, přičemž celková hodnota dárků dosáhla téměř deseti miliónů.

Fuksa musí vysvětlit peníze

Hlavní část této větve případu se ale týká údajného uplácení trojice Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Petr Tluchoř, tedy bývalých poslanců ODS, kteří podle žalobců dostali pro sebe či své blízké za složení poslaneckých mandátů z podzimu 2012 trafiky ve státem řízených firmách.

Bývalí poslanci za ODS Ivan Fuksa, Petr Tluchoř a Marek Šnajdr (zleva doprava)

Korumpovat je podle obvinění měli kromě Nagyové přímo i sám tehdejší premiér Nečas a také bývalý náměstek ministra práce a sociálních věcí Roman Boček. Ale zatímco trojice Fuksa, Šnajdr a Tluchoř z kauzy kvůli zásahu Nejvyššího soudu vypadla díky své tehdejší poslanecké imunitě a žalobci jejich stíhání zrušili, obviněné manžele Nečasovy a Bočka nejspíš bude čekat soud.

Nicméně přestože už Fuksa nemůže být v této kauze dál stíhán, policie mu úplně pokoj nedala. Podle sobotní MF Dnes vyšetřovatelé prověřují, kde vzal 1,7 miliónu korun, které u něj doma předloni v červnu při zatčení našli detektivové protimafiánského útvaru.

Ti prý zjišťují, zda nešlo právě o úplatek, kvůli čemuž nedávno vyslýchali i Fuksovu manželku. Detektivy nyní především zajímá, od koho peníze rodina dostala. Exposlanec se však od počátku brání tím, že šlo o rodinný dar, jenže zatím policii nepředložili originál smlouvy.

Závěrečná řeč na 90 minut

Naopak jiná větev kauzy Nagyová už spěje dokonce k rozsudku. Jde o údajné zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování první Nečasovy ženy Radky.

V této části případu v pondělí zazněly závěrečné řeči. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám