Hlavní obsah

Policie má vraha z Liberce, z bytu si odnesl i kuřecí křídla a prací prášek

Právo, Jaroslav Švehla
Liberec

Po deseti dnech se podařilo libereckým kriminalistům vypátrat a dopadnout 50letého podezřelého z Liberce, kterého obvinili z vraždy o deset let staršího muže. Podle policie pachatel oběti zasadil 11 bodných ran kuchyňským nožem.

Foto: Policie ČR

Fotografie z místa činu

Článek

„Pohyboval se v sociálně slabším prostředí. Motivem byl majetkový zisk,“ řekl vedoucí krajských kriminalistů Vladimír Lukášek s tím, že obviněný si z bytu zavražděného ve Vratislavicích nad Nisou odnesl televizi, notebook, ale třeba i kuřecí křídla z mrazničky, dioptrické brýle nebo prací prášek.

Vzhledem k tomu, že policisté věděli, že pachatel s televizorem a červeným notebookem v ruce odjel z Vratislavic do centra Liberce tramvají, na začátku pátrání se obrátili s výzvou k veřejnosti, která si mohla neobvyklého spolucestujícího všimnout.

Foto: Policie ČR

Fotografie z místa činu

Jak se později ukázalo, v tu dobu se ale po Liberci kupodivu pohybovalo více lidí, kteří nesli v ruce televizor. Policii se tak ozvala celá řada svědků. Při prověřování informací od veřejnosti kriminalisté postupně vyloučili stopy, které nevedly k pachateli, až narazili na oznámení o pohybu skutečně hledaného muže.

Oběť znal

„Informací na vyhodnocování je vždycky spousta. Nejsou smyšlené, ale ačkoliv se zpočátku tváří nadějně, tak zjistíme, že nezapadají,“ popsal Lukášek mravenčí práci policistů, která vedla k zadržení pachatele.

Foto: Policie ČR

Fotografie z místa činu

Státní zástupce Radim Kadlček uvedl, že obviněný oběti zasadil 11 bodných ran. „Směřovaly do různých částí těla, převážně do těch, kde se nacházejí důležité orgány pro život,“ sdělil Kadlček.

Podle jeho slov se pachatel a oběť znali. Obviněný měl za sebou jen drobnější majetkovou trestnou činnost a policii byl znám i kvůli neplacení výživného. I proto se kriminalisté zatím nedomnívají, že by obviněný svůj čin dopředu plánoval.

Až výjimečný trest

Pravý důvod toho, co se v bytě odehrálo a co muže vedlo ke spáchání hrůzného skutku, však vzhledem k počáteční fázi vyšetřování odmítli sdělit.

Na první letošní případ vraždy v Libereckém kraji přivedl policisty známý zavražděného muže, který se s ním měl minulou středu sejít. Vzhledem k tomu, že zvonek u dveří, volání i SMS zůstaly bez odezvy a muž se léčil s vysokým tlakem, měl známý obavy o jeho zdraví a raději zavolal na tísňovou linku. Když hasiči 13. května otevřeli dveře bytu, policejní hlídka objevila už jen bezvládné tělo.

Zadržený muž se k brutálnímu činu přiznal a hrozí mu až 20 let nebo výjimečný trest. Soud ho poslal do vazby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám