Hlavní obsah

Brutálně umlátil známého kvůli 260 korunám, dostal 12,5 roku

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Dvě stě šedesát korun. Takový dluh stačil Františku Jarolímovi (34), aby brutálně napadl svého známého bezdomovce, který na následky útoku zanedlouho zemřel. Městský soud v Praze za to Jarolímovi v pátek vyměřil trest 12,5 roku vězení. Rozsudek je nepravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání.

BEZ KOMENTÁŘE: Odsouzený na archivních záběrechVideo: Novinky

 
Článek

„Následek činu byl natolik fatální, že musel vzniknout velkou silou. Násilí bylo zjištěno velmi podrobně a přesně. Ten skutek je nade vši pochybnost jasně prokázán,“ uvedl předseda senátu soudu Petr Hovorka po vynesení rozsudku s tím, že se v podstatě ztotožnil s argumenty obžaloby.

Ty se týkaly zejména intenzity a brutality útoku. Podle rozsudku udeřil Jarolím muže pěstí a loktem nejméně jednou do hlavy a břicha tak, že mu zlomil několik žeber. Navíc mu zarazil koleno do zad a nakonec mu za vlasy zvedl hlavu a pustil na zem.

„Výše trestu odráží škodlivost činu a neodčinitelný následek – ukončení života poškozeného,“ prohlásil Hovorka. Jarolím dostal trest těsně nad polovinou trestní sazby, která se v tomto případě pohybuje mezi osmi a šestnácti lety vězení.

Jarolím napadl třiačtyřicetiletého muže loni v červenci u výstupu metra Hradčanská. Podle svědků se na něj po krátké hádce vrhl a začal ho kopat a mlátit hlava nehlava kvůli tomu, že mu prý dlužil necelých tři sta korun. V obžalobě stojí, že muži zasadil nejméně dvacet ran do břicha, hrudníku a boku. Nakonec na něj měl naskočit a udeřit jej kolenem do zad. Muž prý celou dobu ležel, ani nevolal o pomoc, jen měl opakovat, že mu peníze vrátí.

Sám Jarolím se hájí tím, že mu dal jen pár facek a nechtěl mu ublížit. „Nenapadal jsem ho s úmyslem ublížit, ale abych mu dal najevo, že to myslím vážně. Stejně jako rodiče dají pohlavek dítěti,“ prohlásil Jarolím v závěrečné řeči.

Podobně vypovídal i jeden ze svědků Jan Fišer, který na Hradčanskou s Jarolímem přišel. „Padly nějaký facky, jednou ho praštil loktem do zad,” prohlásil Fišer.

Muž zemřel na následky vnitřního krvácení, způsobeného natrženou slezinou. Jarolíma zadržela policie tentýž den v odpoledních hodinách.

Útočník napadl bezdomovce na zastávce Hradčanská Video: Novinky

Státní zástupkyně Jana Polanská navrhla pro Jarolíma trest mezi dvanácti a šestnácti roky vězení za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti. „Podle svědků zvedal ruce nad hlavu na znamení vítězství a žádal obdiv okolí,” řekla Polanská. Jarolím podle ní nemá úctu k lidskému zdraví a lidskému životu. Útočil prý z malicherné příčiny z důvodu zanedbatelného dluhu.

Obhajoba stavěla jednak na rozporech ve výpovědích svědků a jednak i na tom, že napadený muž byl vážně nemocný, již nějakou dobu měl prý zvětšená játra. Obhájce Pavel Trnka vyslovil i domněnku, že muž mohl být napaden den předtím někým jiným. „Mohl bejt načlej a já jsem ho prostě dodělal,“ zhodnotil lakonicky Jarolím.

„Nelze mu přičítat ublížení na zdraví s následkem smrti,” oponoval žalobkyni Trnka a žádal soud o překvalifikování činu.

Kriminalista k dopadení násilníka z HradčanskéVideo: Novinky

Jarolím byl podle všeho pod vlivem alkoholu, který u něj podle znalců odbržďuje zábrany. „Přiznává, že se lehce nechá vyprovokovat a špatně se ovládá,” uvedl v pátek soudní psychiatr Jiří Novotný. „Jeho jednání jím otřáslo a zpytoval své svědomí,” dodal Novotný.

Jarolím byl za svůj život sedmkrát trestaný, zejména za výtržnictví.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám