Hlavní obsah

Recidivista se nechtěl vrátit do vězení, při zatýkání tasil revolver

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Perné chvilky prožili ve středu kolem 19. hodiny policisté v Chlumci nad Cidlinou, vyslaní zadržet celostátně hledaného muže (46) z Karlovarska. Když jej zastavili v jeho voze na čerpací stanici na Pražské ulici, muž neváhal při vystupování sáhnout za opasek a z pouzdra vytáhnout pětiranný bubínkový revolver. Vzápětí vyšla rána.

Foto: Policie ČR

Zbraň, která při zatýkání vystřelila.

Článek

„Naštěstí operační důstojník varoval hlídky, které po voze s mužem pátraly, že hledaný může být ozbrojený krátkou střelnou zbraní, kterou nebude váhat použít. Policisté si tedy oblékli neprůstřelné vesty a své zbraně měli připravené k okamžitému použití. Rána vyšla ve chvíli, kdy se policistům podařilo muže dostat k zemi,“ uvedla krajská policejní mluvčí Ivana Ježková.

„Protože zákrok nesnesl odkladu a vše bylo v režii takzvaných prvosledových hlídek policistů ze základních útvarů, příslušníci zásahové jednotky tedy nasazeni nebyli. I když na místo mířili,“ dodala.

Do vězení se nechtěl vrátit

Poté, co byl muž spoután a převezen do Hradce Králové, převzali vyšetřování kriminalisté. Ti v průběhu čtvrtka muže obvinili z trestných činů násilí proti úřední osobě, výtržnictví, nedovolené ozbrojování a maření výkonu úředního rozhodnutí, za které mu hrozí další, až šestileté vězení. V průběhu dne ho také převezou do vězení, kam nenastoupil. Právě kvůli tomu byl v celostátním pátrání.

Muž z Karlovarska není pro policii neznámým. Jeho rejstřík trestů obsahuje 17 záznamů, většinou pro majetkovou a násilnou trestnou činnost. Kromě toho má za poslední tři roky soudem pětkrát vysloven zákaz řízení motorových vozidel a za nerespektování těchto zákazů i trest maření výkonu úředního rozhodnutí.

„Nedávno byl propuštěn z výkonu trestu a nechal se slyšet, že udělá všechno pro to, aby se do vězení už nevrátil. Pravděpodobně i z tohoto důvodu byl ozbrojen a neváhal zbraň použít,“ dodala Ježková.

Reklama

Výběr článků

Načítám