Hlavní obsah

Své družce zavraždil sestru, u soudu přiznání odvolal

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Za zvýšené ostrahy začalo ve čtvrtek u krajského soudu v Hradci Králové hlavní líčení s Milanem Horváthem (25), kterého žaloba viní z vraždy sestry své družky. Třemi ranami nožem ji měl zabít loni v srpnu nedaleko objektu zemědělského družstva v Hrobičanech na Jičínsku, když od ní chtěl získat pervitin.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Milan Horváth u soudu tvrdil, že sestru družky nezabil.

Článek

Podle obžaloby Horváth ženu zavraždil loni 19. srpna zhruba dvě hodiny po půlnoci. „Nejprve ji napadl několika údery pěstí v úmyslu zmocnit se dalších drog. Když zjistil, že žena u sebe žádný pervitin nemá, tak ji z obav před prozrazením třikrát bodl nožem do břicha. Poškozená na místě na následky vykrvácení zemřela,“ uvedl státní zástupce Milan Vacek.

Ještě předtím, než z místa činu ujel, se měl podle spisu pachatel snažit ztížit objasnění případu tím, že tělo poškozené upravil do polohy navozující domněnku, že motiv zločinu měl sexuální podtext.

Horváth se v přípravném řízení k činu přiznal, u soudu však své doznání odvolal. „Byl jsem zmanipulovaný policií. Byl jsem zfetovaný, vůbec jsem o sobě nevěděl. Hučeli do mne deset hodin. Tak jsem pak řekl, co mi říkali, jak se to mohlo stát. Určitě se to tak nestalo, vždyť to byla moje švagrová,“ obhajoval se u soudu muž, který je podle vlastního vyjádření závislý na drogách.

Další verze

Během výpovědi před trestním senátem přišel s verzí, že za smrtí poškozené stojí neznámí muži z černého bavoráku. „Vezl jsem švagrovou k sobě domů, kde jsem ji měl dát peníze za pervitin. Po cestě do mne vrazilo nějaké auto. Někoho jsem praštil, sám jsem dostal ránu a omdlel. Když jsem se probral, byla mrtvá. Zpanikařil jsem a ujel,“ tvrdil u soudu.

Své družce po činu zase řekl, že praštil nějakého muže, který je nyní mrtvý. Proto musí ujet. Vzal si od ní tři tisíce korun. Ty nakonec prohrál v herně na automatech. Po dvou dnech ho zadržela policie ve Frýdlantu, kam utekl k příbuzným.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Horváth u soudu tvrdil, že byl zmanipulovaný policií.

„Moje dcera nežije a ty žiješ. Musíš chcípnout. Ty chcípáku hnusnej, ty buzerante. Vrahu,“ neudržela se při prvním pohledu na pravděpodobného vraha matka poškozené.

Pláč stěží udržela i v dalším průběhu jednání. „Já ho nemůžu ani vidět. Proč jsi to udělal? Vždyť měla dvě děti,“ dotázala se ho.

„Nezabil jsem ji,“ stál si na svém Horváth, který byl již několikrát trestně souzený. Z posledního tříletého výkonu trestu za majetkovou trestnou činnost se vrátil v únoru 2012. Stálou práci před svým zadržením neměl.

Mohla přežít

Podle soudního znalce z oboru soudního lékařství Petra Laciny, žena zemřela vykrvácením do dutiny břišní, a to maximálně v desítkách minut od zranění.

„Pokud by byla poskytnuta okamžitá odborná lékařská pomoc, pak bylo možné její život zachránit,“ řekl soudu. Pomoc by však musela přijít zhruba do půl hodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám