Hlavní obsah

Mladíci z nudy zapalovali lesy na Bruntálsku, hrozí jim osm let vězení

Právo, den
Bruntál

Neobvyklá zábava dvou mladíků, kteří v dubnu a květnu z nudy na Bruntálsku šestkrát podpálili les v turistických lokalitách, naštěstí skončila, když se policii konečně podařilo je dopadnout. Mladým žhářům ve věku 17 a 21 let hrozí až osmileté vězení.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

K jejich odhalení nakonec výrazným způsobem pomohl bruntálský policista Pavel Pizur, který se při jednom z požárů pustil do pátrání, ačkoliv nebyl ve službě.

„Bylo to na začátku května. Z okna baráku jsem kolem desáté hodiny večer viděl, jak hasiči jedou k dalšímu požáru na bruntálském Uhlířském vrchu. V souvislosti s předchozími žhářskými útoky jsem měl podezření, že se jedná o další. Ačkoliv jsem nebyl ve službě, tak jsem se oblékl a běžel ven,“ líčil v úterý novinářům devětadvacetiletý bruntálský policista.

Policista zkontroloval mladíky v okolí požáru

Cestou k ohni a později i v lese si policista všiml několika mladých lidí. „Neváhal jsem a raději jsem je legitimoval. Pak jsem i za tmy s baterkou v ruce procházel lesem, zda něco nenajdu či někoho dalšího nepotkám. Na druhý den jsem materiály předal svému nadřízenému a ten pak vyšetřovatelům,“ popisoval Pizur.

„Ukázalo se, že dva mladíci, které zkontroloval, už byli legitimováni u jednoho z dřívějších požárů lesních porostů na Bruntálsku. Byli vytipováni jako možní pachatelé a vyzváni k podání vysvětlení,“ doplnil svého kolegu bruntálský kriminalista Stanislav Kolín s tím, že mladší z dvojice se následně k trestné činnosti doznal.

Hasiči zachránili lesy za 27 miliónů

S policií však spolupracují jen částečně, například dostatečně nevysvětlili, proč lesy podpalovali. „Nejspíše to dělali pro zábavu, z nudy. Ve všech šesti případech si v lese našli například suchý pařez, nebo strom, na ně poskládali suché větvičky a zapálili oheň. Pak sledovali, co se při požáru a po něm děje,“ upřesnil Kolín.

Policejní komisař zahájil trestní stíhání obou mladíků kvůli poškozování cizí věci a obecnému ohrožení. Požáry totiž zakládali v lokalitách, které jsou velmi vyhledávané turisty k rekreaci. Ať už v lesích u cyklostezky, která spojuje Bruntál s přehradou Slezská Harta či právě na zmíněném Uhlířském vrchu.

Škoda dosáhla 100 tisíc korun, avšak mohla být mnohem vyšší. Jen díky včasným zásahům hasičů byl zachráněn les v hodnotě nejméně 27 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám