Hlavní obsah

Byl to jen otřes mozku a zhmožděniny. Rath může podle znalce v klidu k soudu

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

David Rath je podle znaleckého posudku schopný účasti u hlavního líčení. Prohlásil to v úterý dopoledne soudce Robert Pacovský poté, co se s posudkem seznámil. Rath v pondělí žádal o odročení soudu kvůli zdravotním problémům po pádu z kola. Soud rovněž v úterý skončil dokazování a ve středu začnou závěrečné řeči.

David Rath o svém zranění a průběhu soudního líčeníVideo: Novinky

 
Článek

Pacovský se svým senátem na závěr úterního líčení zamítl další důkazní návrhy a dokazování skončil. „Provádění navrhovaných důkazů by bylo nadbytečné,“ uvedl Pacovský.

Soud s Rathem tak jde do finální fáze, ve středu přednese svou závěrečnou řeč žalobce Petr Jirát. Poté přijdou na řadu závěrečné řeči obhajoby i dvou zbylých obžalovaných, tedy Davida Ratha a Lucie Novanské, která měla podle obžaloby organizovat manipulaci s tendry.

Otřes mozku, pohmožděná páteř 

Podle znalce z Ústřední Vojenské nemocnice v Praze Lubora Stejskala utrpěl Rath při pádu otřes mozku, zhmoždění krční a hrudní páteře, zhmoždění ramene a kolena. Nicméně je podle něj jeho zdravotní stav příznivý a je tedy schopen aktivně se účastnit hlavního líčení. Pacovský se Stejsk

„Pokud doktor Rath vůbec spadl z kola, pokud vůbec utrpěl nějaká zranění, pak nejsou takového rázu, aby nebyl schopen účasti u hlavního líčení,“ komentoval znalecký posudek žalobce Petr Jirát.

Jeden z Rathových advokátů Roman Jelínek na posudek reagoval žádostí o možnost jeho prostudování. Později uvedl, že v něm zaregistroval určité rozpory. Rath se nechal v pondělí vyšetřit na neurochirurgii a tato lékařská zpráva je podle Jelínka v rozporu se znaleckým posudkem, který byl vypracován 6. května.

Soud se s touto pondělní lékařskou zprávou také seznámil, nenašel v ní ale důvod k přerušení jednání. „Obsah je prakticky totožný se zprávou z 29. dubna, kterou soudní znalec k dispozici měl. Proto i nadále má soud za to, že v hlavním líčení lze pokračovat,“ řekl Pacovský a přistoupil k projednávání listinných důkazů.

Rath: Mé obtíže se zhoršily

„Chtěl bych konstatovat, že stejně jako včera se necítím dobře, po včerejším líčení se mé obtíže zhoršily,“ prohlásil Rath s tím, že podstoupil neurologické vyšetření.

„I dnes jsem musel užívat poměrně silnou kombinaci léků, které ovlivňují paměť, tlumí bolest, ovlivňují rovnováhu a soustředění,“ dodal. Podle Ratha jeho klidový režim končí zítra a odvolával se na Stejskalův posudek. Od příštího týdne by měl prý zahájit rehabilitaci.

„Konstatuji na závěr, že se dnes necítím zdravotně tak, abych mohl absolvovat toto řízení,“ zakončil Rath.

Nehoda před dvěma týdny

Exhejtman přišel v pondělí k soudu kulhající, s černými brýlemi na očích. Jelínek požádal soud ještě před zahájením hlavního líčení o jeho odročení z důvodu nařízeného klidového režimu po dobu dvou týdnů.

Soudce pak požádal obžalovaného o vyjádření k zdravotnímu stavu. „Nejsem zdaleka ještě zdráv po tom úrazu. Jsem tady kvůli nátlaku, který na mě byl vyvíjen represívními orgány,“ uvedl v pondělí Rath. „Subjektivně se necítím zdaleka dobře. Zvlášť jakékoli soustředění u mě vyvolává bolesti hlavy, pískání v uších, výpadky paměti, ne rozsáhlé, ale objevují se,” vyjmenovával. Jde prý o běžné příznaky po otřesu mozku.

Rath spadl před dvěma týdny z kola při vyjížďce. Soud kvůli tomu musel jednání odročit, Rath totiž nesouhlasí s projednáváním případu ve své nepřítomnosti. [celá zpráva]

Rath čelí u soudu obvinění z korupce při veřejných zakázkách, které se týkaly modernizace nemocnic, opravy zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici, kde Rath bydlí a působí jako lékař.

Podle státního zástupce Petra Jiráta věděl o machinacích a údajně bral úplatky. Rathovi hrozí až dvanáct let vězení.

Ostatní obžalovaní v této kauze už dostali začátkem dubna až sedm a půl roku vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Rath: Soud je zbytečný, o výsledku je jasno

Čtrnáct dní po rozsudku nad devíti z jedenácti obžalovaných v případu korupce ve Středočeském kraji stanuli v úterý před Krajským soudem v Praze i zbylí dva...

Výběr článků

Načítám