Hlavní obsah

Šéf bandy lupičů dostal sedm a půl roku, při zatýkání pobodal policejního psa

Právo, pab
Plzeň

Čtyři loupežná přepadení za jediný den má na svědomí trojice z Domažlicka, kterou vedl Pavel Kardoš (43). Krajský soud v Plzni ho nyní poslal na 7,5 roku za mříže. O dva roky méně si odsedí 21letý Roman Budaj. Nejmladší z lupičů, teprve 16letý mladík, půjde do vězení na 16 měsíců. Kardoš při zatýkání loni v září pobodal policejního psa Romera.

Foto: Policie ČR

Policejní pes Romer se zotavuje po operaci.

Článek

„Trestnou činnost obžalovaní spáchali jako organizovaná skupina,“ řekl předseda senátu Jan Špeta. Podle něho přepadli vietnamské večerky v Meclově, Semněvicích, Poběžovicích i v Domažlicích a dále pak čerpací stanici v Klenčí pod Čerchovem.

„Každý z nich měl svoji roli, jeden sehnal auto a zbraň, druhý obhlédl místo a třetí šel vykonat loupež. K zastrašení prodavačů použili plynovou pistoli nebo pepřový sprej,“ konstatoval soudce.

Budaje a nejmladšího člena skupiny policisté zadrželi krátce po loupežích. Kardoše o tři týdny později. Vypátrali ho v lese nedaleko Velkého Malahova. Neuposlechl výzvy policistů a dal se před nimi na útěk. Proto strážci zákona použili služebního psa.

„Prchající pachatel vytáhl nůž s jedenácticentimetrovou čepelí a psovi zasadil jednu ránu do krku a druhou mezi žebra. Romer i přes svá zranění zákrok dokončil a díky němu policisté nebezpečného muže zadrželi,“ popsala Kardošovo zatčení policistka Dagmar Brožová.

Zraněného psa museli veterináři operovat, z rány na krku masivně krvácel a čepel mu protrhla plíci. „Zotavoval se několik týdnů, pak absolvoval speciální testy a dnes už je zase ve službě,“  konstatovala Brožová.

Reklama

Výběr článků

Načítám