Hlavní obsah

Na Šumavě se zranil 63letý koloběžkář

Poraněním hlavy skončil pád třiašedesátiletého koloběžkáře, který se zranil poblíž Špičáku u Železné Rudy na Klatovsku. Muž byl převezen na urgentní příjem plzeňské fakultní nemocnice, řekli Ladislav Vybíral z Horské služby Šumava a mluvčí krajské záchranky Lenka Ptáčková.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Muž měl ošklivý pád v okolí Špičáku. Způsobil si úraz hlavy. Při příletu vrtulníku byl ale při vědomí," uvedla Ptáčková. Podle mluvčí fakultní nemocnice Gabriely Levorové je stav muže stabilizovaný a jeho zranění nejsou vážná.

"Dechová zkouška nemohla být provedena vzhledem ke zdravotnímu stavu muže. Byl nařízen odběr krve a případ si převzali k šetření dopravní policisté z Klatov," uvedla policejní mluvčí Jana Tomková. Muž při cestě od Černého a Čertova jezera k hlavní silnici přelétl při sjíždění kopce a náhlém brzdění přes řídítka. Žádná závada na koloběžce nebyla.

Přehlédl svodnici vody

Nehodu, která se stala mezi špičáckým sedlem a Pancířem, ohlásil syn zraněného muže s tím, že otec byl po pádu krátce v bezvědomí. V plné rychlosti zřejmě přehlédl svodnici vody napříč asfaltové cesty.

Podle Vybírala měl muž otřes mozku a tržné rány na hlavě. Horští záchranáři ho ošetřili, nasadili mu krční límec. Vrtulníku připravili místo k přistání u hotelu Karl na Špičáku.

"Muž neměl ochrannou přilbu, což je věc, kterou právě jezdci na horských koloběžkách podceňují. Zatímco vedeme masívní kampaň ohledně přileb směrem k cyklistům, koloběžkáři se domnívají, že se jich problém netýká," řekl náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

Vzhledem k tomu, jakou rychlost mohou na koloběžkách na horských cestách dosáhnout, platí pro ně stejná bezpečnostní pravidla jako pro cyklisty, dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám