Hlavní obsah

Muž podezřelý z házení polen na D 1 byl nepříčetný, stíhání se asi zastaví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dvaatřicetiletý muž, který je podezřelý z toho, že házel z mostů polena na auta projíždějící po dálnici D 1 u Hranic, byl v době činu podle mínění znalců nepříčetný. Ve čtvrtek to uvedl žalobce Lev Novák s tím, že muž trpí paranoidní schizofrenií.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Na základě znaleckého posudku z odvětví psychiatrie a klinické psychologie bylo zjištěno, že trpí paranoidní schizofrenií. Trpěl jí i v době činu a trpí jí dál. Na základě toho není trestně odpovědným, neboť byl v době činu nepříčetný. Vše zatím nasvědčuje tomu, že se toho činu dopustil, s ohledem na jeho duševní vztah však nepřichází v úvahu podání obžaloby a postavení před soud. Trestní stíhání bude muset být pro nepříčetnost v době činu zastaveno," řekl ve čtvrtek  Novák.

Pří posledním útoku byl muž pod vlivem pervitinu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Muž dřevěná polena házel ze čtyř mostů, přičemž poničil 28 aut a zranil jednoho člověka. Poprvé muž, který dosud nebyl soudně trestán, házel dřevo z mostu nad D 1 mezi Bělotínem a Stříteží nad Ludinou. Později útočil z mostů na silnicích mezi Palačovem a Starojickou Lhotou, Velkou a Hranicemi-Lhotkou a Olšovcem a Hranicemi.

Šel se dobrovolně léčit

Policisté muže zadrželi pouhý den po útocích. Následně putoval do psychiatrické léčebny. Na konci února, když z ní byl propuštěn, ho soudce poslal do vazby z obavy z opakování trestné činnosti.

"Následně dobrovolně nastoupil k hospitalizaci v psychiatrické léčebně ve Šternberku," doplnil státní zástupce. Dodal, že u soudu byl současně podán návrh na uložení ochranného psychiatrického ústavního léčení. "Znalci ve svém znaleckém posudku současně uvedli, že jeho pobyt na svobodě je pro společnost nebezpečný pro jeho duševní nemoc, a navrhli ústavní psychiatrické léčení. Mezitím už je muž dobrovolně hospitalizován," dodal žalobce.

Za obecné ohrožení mu hrozilo až osm let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám