Hlavní obsah

Podmínka za najetí na policistu platí. Soud potvrdil trest úřednici ministerstva obrany

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalá šéfka protokolu ministerstva obrany Štěpánka Nezmarová neuspěla v úterý se svým odvoláním proti půlročnímu podmíněnému trestu, který dostala za najetí na policistu. Odvolací senát Městského soudu v Praze její odvolání zamítl jako nedůvodné a původní rozsudek tím potvrdil. Verdikt je pravomocný.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Štěpánka Nezmarová u soudu

Článek

„Šlo o svévolné jednání, paní obžalovaná se tam nějakým způsobem chtěla dostat a na nějakých policistech jí nezáleželo,“ odmítla odvolání soudkyně Eva Burianová. Podle jejího názoru si Nezmarová myslela, že je v situaci, kdy se jí policisté měli přizpůsobit, jenže oni nechtěli a ani nemohli.

„Podstatou byla malichernost, když si jela zacvičit. Kdyby se paní obžalovaná představila, já jsem ta a ta, pracuji tam a tam, tak by se nic nestalo,” dodala Burianová.

 Banální incident, který se nafoukl?

„Nečekala jsem to. Ztratila jsem důvěru v české soudnictví. Znamená to konec mojí kariéry,“ konstatovala po vynesení rozsudku sama Nezmarová s tím, že zváží případné dovolání k Nejvyššímu soudu i stížnost na oba policisty u Generálního sboru bezpečnostních složek.

Obhájkyně Nezmarové Marie Benešová v odvolání zmínila určité rozpory ve výpovědích svědků. „Má klientka od začátku namítala, že šlo o banální incident, který byl nafouknut, zveličen a který vyústil nakonec v její postih,“ uvedla Benešová.

Podle ní si policisté potřebovali zdůvodnit použití služební pistole. „Policisté špatně odhadli situaci, byla tam jistá nadměrná horlivost v jejich práci,“ dodala Benešová, která žádala buď věc překvalifikovat jako přestupek, nebo ji vrátit k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 k doplnění dokazování o to, zda si policisté počínali správně.

 Trest se nezmění

Státní zástupkyně má ovšem dokazování za dostatečné a objektivní. Půlroční podmíněný trest jí však přišel příliš mírný a žádala tvrdší postih a navíc i dvouletý zákaz řízení. Její návrhy ale soud také zamítl. „Rozhodli jsme se nechat ten trest tak, jak je, naštěstí se nikomu nic nestalo,” uvedla Burianová.

Incident se stal loni v dubnu na pražské Brusnici. Nezmarová prý chtěla projet ulicí, která byla uzavřena kvůli setkání východoevropských prezidentů.

„Řekla, že tam prostě pojede,“ vypověděli shodně oba hlídkující policisté. Úřednice se poté podle obžaloby pomalu rozjela a tlačila autem jednoho z nich více než metr. Zastavila, až když policista namířil služební pistoli na motor auta.

Nezmarovou za násilí na úřední osobě potrestal loni v prosinci Obvodní soud pro Prahu 1 půlroční podmínkou.

Oháněla se prý známostmi

Podle výpovědi svědků se úřednice oháněla známostmi na vysokých místech. „Paní Nezmarová nám vyhrožovala. Říkala nám, kdo je, jmenovala, komu zatelefonuje, a že nás zničí,“ řekl soudu poškozený policista Doktor.

Říkala jim údajně, že má na Hradě důležitou schůzku a veze generálovi Pickovi důležité dokumenty. Sám Picek u soudu vypověděl, že s Nezmarovou žádné setkání dohodnuté neměl.

Nezmarová se hájí tím, že si na Hrad jela pouze zacvičit do tělocvičny hradní stráže a že do policisty najet nechtěla, jen se vyhýbala projíždějícímu autobusu. „Popojela jsem o metr až dva dopředu před projíždějícím autobusem, protože jsem stála na silnici napříč. Nikdy jsem nepopřela, že došlo ke kontaktu policisty s mým autem. Já to neviděla, dívala jsem se dozadu na ten autobus,“ odmítla v úterý u soudu úmysl do policisty najet. „Celé situace je mi velmi líto, policistům jsem se omluvila. Cítím se nevinna,“ dodala Nezmarová.

Reklama

Související články

Picek: Nezmarová mi žádné dokumenty nevezla

Generál Vlastimil Picek, bývalý ministr obrany a současný poradce prezidenta Zemana, neví o tom, že by se jeho bývalá podřízená Štěpánka Nezmarová zaštiťovala...

Výběr článků

Načítám