Hlavní obsah

Po dvaceti pivech ubodal družku, dostal 18 let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na osmnáct let za mříže poslal pražský městský soud v pondělí devětapadesátiletého Jaromíra Navrátila, který loni v opilosti v pražské Krči ubodal svoji partnerku. Sám Navrátil si prý na čin vůbec nepamatuje, protože předtím vypil údajně asi dvacet piv. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Obžalovaný Jaromír Navrátil u Městského soudu v Praze

Článek

„Velice lituji toho, co se stalo, i když si na to moc nevzpomínám. Byl jsem zkrátka opilý, je to neodpustitelné. Teď když tu není, tak se cítím jak diabetik bez inzulinu. Nezbývá mi než, až v našem státě bude povolena eutanázie, tak o ni požádat,“ kál se před soudem během závěrečné řeči Navrátil.

Jeho advokátka Martina Konečná se snažila přesvědčit soud, že právě kvůli opilosti je na místě čin kvalifikovat jako těžké ublížení na zdraví s následkem smrti. Navrátil podle Konečné nechtěl ženu zavraždit – neměl k tomu motiv.

„Máme za to, že se jednalo o čin úmyslný, byl použit ostrý nůž velkou silou,“ odmítl to předseda senátu soudu Petr Novák a podle svých slov se plně ztotožnil se závěrečnou řečí státní zástupkyně.

„Úmysl způsobit poškozené smrtelný následek je dle mého názoru jednoznačný,“ nepochybovala o Navrátilově vině žalobkyně Taťána Zmatlíková. Způsob vraždy označila za trýznivý, protože veškerá zranění způsobil zavražděné zaživa, a vykrvácení, které trvalo několik desítek minut, šlo podle znalců zabránit. Zmatlíková proto navrhla pro Navrátila až dvacetiletý trest.

Chtěla si přivolat pomoc, vytrhl jí mobil

Navrátil zavraždil podle obžaloby svou jednačtyřicetiletou družku koncem září loňského roku v pražské Krči. Po předchozí hádce ji měl nejprve udeřit pěstí do oka a následně ubodat kuchyňským nožem. Ženě mimo jiné probodl ruku a přeťal jí přitom dvě tepny na předloktí.

Krvácející partnerku nechal na místě a ještě jí vytrhl z ruky mobilní telefon, kterým se snažila zavolat pomoc. Vykrvácela za několik desítek minut, podle pitvy se její smrti dalo předejít i laickou první pomocí.

Ženě se dokonce podařilo dovolat na linku 158, než ale stačila dispečerovi sdělit svou polohu, letěl mobil z okna.

Foto: policejnidenik.cz

Policisté zadrželi podezřelého v bytě

Policisté místo zjistili díky pátrání v historii, když zjistili, že ze stejného čísla už jednou tísňové volání přijali.

Policisté našli Navrátila klečícího nad zavražděnou ženou a okamžitě jej zatkli. Navrátil si na svůj čin prý nepamatuje, protože byl opilý. Podle znalců měl v krvi necelá tři promile alkoholu. Podle svých slov měl od rána do deseti večer přes dvacet piv a dva nebo tři panáky.

Podle záznamů má Navrátil za sebou pestrou kriminální kariéru. Především za majetkové trestné činy, ale i těžké ublížení na zdraví strávil ve vězení 19 let života.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám