Hlavní obsah

Naletěl jsem podvodníkům, přiznal u soudu Ransdorf

Právo, Patrik Biskup

Komunistický politik a europoslanec Miroslav Ransdorf se před osmi lety zapletl do gigantického obchodu s padělky obrazů věhlasných malířů. Podle policistů se stal obětí podvodníků, proti kterým teď svědčí u soudu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Miroslav Ransdorf u Krajského soudu v Plzni

Článek

Jeho jméno figuruje ve smlouvě o smlouvě budoucí kupní uzavřené se švýcarským zájemcem o koupi stovek děl od Chagalla, Vlaminga, Pechsteina, Kandinského a dalších autorů z první poloviny 20. století. Jenže byla padělaná.

„Uvěřil jsem tomu, že obrazy jsou autentické,“ řekl europoslanec před Krajským soudem v Plzni, kde v pondělí pokračovalo jednání s pěticí mužů a jednou ženou obžalovanými z padělání díla výtvarného umění a podvodu. Hrozí jim až deset let vězení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Prý skvělý obchod

Obchod se nakonec neuskutečnil, protože ještě před jeho realizací zasáhla policie, která podvodnou skupinu několik měsíců sledovala. Ransdorf uvedl, že ho k obrazům přivedl jeho dlouholetý spolužák Jiří Včelař Kotas.

„Oslovil mě s tím, že objevil sbírku obrazů po nějakém německém šlechtici, která se ocitla v Čechách a je na prodej. Nejsem odborník na dějiny umění, ale pro mě bylo důležité, že mi ukázal znalecké posudky na několik obrazů, které potvrzovaly jejich pravost,“ vypovídal Ransdorf.

Vypadalo to na skvělý obchod, neměl jsem žádné pochybnosti už s ohledem na to, že informace jsem dostal od člověka, kterého si vážím, tedy pana Ransdorfa
Vladimír Řípa

Nabídka od Kotase byla velmi lákavá. Tvrdil, že sbírku čítající přibližně 400 děl její majitel nabízí za 12 miliónů korun, což by byl jen zlomek skutečné hodnoty. Proto také Ransdorf začal shánět kupce s vidinou pohádkového zisku. Kotasovi ještě zaplatil desítky tisíc na další posudky, kterých se ale nedočkal. Do obchodu zapojil politik známého, bývalého ředitele koncernu Marila balírny Vladimíra Řípu.

„Ransdorf mi představil Kotase jako zmocněnce vlastníka sbírky. Ten tvrdil, že majitel obrazů je velmi starý člověk, který si neuvědomuje jejich hodnotu a potřebuje peníze. Prý dělal kočího u šlechtického prvorepublikového rodu, odkud sbírka pochází,“ uvedl dále Řípa.

Pocit z celé věci měl prý dobrý. „Vypadalo to na skvělý obchod, neměl jsem žádné pochybnosti už s ohledem na to, že informace jsem dostal od člověka, kterého si vážím, tedy pana Ransdorfa,“ vysvětlil dále Řípa.

Na co sáhl, zkazil

A právě Řípa podle Ransdorfa připravil smlouvu o smlouvě budoucí kupní se švýcarským zájemcem. „Figuroval jsem tam sice jako prodávající, ale ani jeden obraz mi nepatřil. Byl jsem spíše v roli komisionáře. Kotas mi dlužil osm set tisíc korun a tohle byla forma, jak je měl splatit,“ prohlásil Ransdorf.

Podle svých slov byl tehdy přesvědčen, že by ho Kotas vědomě nepodvedl. „Patří mezi vysoce inteligentní lidi, ale na co sáhl, to zkazil. Někdy se pohyboval mimo rámec reality. Jeho jednání bylo v tomto případu vůči všem zúčastněným nezodpovědné,“ uzavřel Ransdorf.

Podle obžaloby pocházely padělky od obchodníků se starožitnostmi Pavla Kováříka a Jiřího Kreuzera. Na trh je v roce 2005 uváděli pod legendou, že sbírku v roce 1993 získali z pozůstalosti po potomcích významného šlechtického rodu Slivarich von Heldenburg.

S využitím falešných dokumentů o původu obrazů se jim podařilo přes různé překupníky prodat 70 padělků za 10 miliónů korun. Napodobeniny vznikaly v padělatelské dílně na Klatovsku. Obrazy kopírovala malířka Lenka Sýkorová a její malby pak „zestárly“ o několik stovek let ve speciálních pecích.

Kotas, který v roce 1992 kandidoval na československého prezidenta, žije v Kanadě a je na něj vydán zatykač. Za obchodování s padělanými obrazy ho minulý měsíc potrestal Krajský soud v Ostravě šesti lety vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám